ΛΑΚΩΝΙΑ. Ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Μολάων αποκαλύπτει την μετατροπή δημόσιων νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, δηλαδή δημόσιες επιχειρήσεις. Πριν λίγες μέρες ψηφίστηκε στη Βουλή η κύρωση δωρεάς του «ΙΣΝιάρχος» για το νέο Νοσοκομείο Σπάρτης.

Οι βουλευτές του νομού Λακωνίας της ΝΔ καλούνται να απαντήσουν αν η Σπάρτη και η Λακωνία θα έπρεπε να αποκτήσει ένα σύγχρονο Νοσοκομείο Δημοσίου Δικαίου ή πρέπει να αποδεχθεί ένα νέο Νοσοκομείο Ιδιωτικού Δικαίου που θα προέρχεται από δωρεά. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τι σημαίνει αυτό για την, οικονομική επιβάρυνση ή μη, του Λάκωνα πολίτη!

Όπως αναφέρεται σε δημόσια καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Μολάων «η σύμβαση δωρεάς δεσμεύει την ανέγερση και λειτουργία του νέου Νοσοκομείου στη Σπάρτη ώστε να λειτουργεί ως ΝΠΙΔ, δηλαδή ως επιχείρηση του Δημοσίου, όπως το «Παπαγεωργίου» ή το Νοσοκομείο Σαντορίνης. Το πρόβλημα δεν είναι η δωρεά, αλλά η δέσμευση να λειτουργεί με ιδιωτικο - οικονομικά κριτήρια. Να λειτουργεί δηλαδή με όρους αγοράς και κόστους οφέλους, όπως κάθε ΝΠΙΔ του δημοσίου (βλ ΔΕΗ)».

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι «η σύμβαση, κάνοντας λόγο για το «κοινό όραμα υπουργείου Υγείας και ΙΣΝ» να «αποτελέσει πρότυπο νοσοκομείο, το οποίο θα «θέσει τους κανόνες για την μελλοντική ανάπτυξη παροχών Υγείας στην Ελλάδα», αναφέρει ότι θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο Νοσοκομείο Σπάρτης και θα αποτελεί μοντέλο συνολικότερης ανάπτυξης του νέου (ιδιωτικοποιημένου) ΕΣΥ. Δεν είναι τυχαίο ότι στο άρθρο 1 «Για τους σκοπούς και το αντικείμενο της σύμβασης», δεν υπάρχει καν αναφορά στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, αλλά αναφέρεται στη συμβολή του έργου για την «αναβάθμιση του Ελληνικού Τομέα Υγείας». Ωστόσο, οι αναγκαίες και καλοδεχούμενες σύγχρονες υποδομές, ο εξοπλισμός και οι παροχές που δικαιούται ο λαός της περιοχής, θέτουν ως όρο τη λειτουργία του νοσοκομείου ως επιχειρηματικής μονάδας, δηλαδή ο λαός της Σπάρτης και της Λακωνίας, θα καλείται να πληρώσει είτε έμμεσα (ασφαλιστικά ταμεία) είτε άμεσα».

Στις προβλέψεις της σύμβασης υπάρχουν τα κριτήρια της επιχειρηματικής δράσης, όπως η οικονομικά «αποδοτικότερη» λειτουργία, η εφαρμογή των «βέλτιστων διεθνών πρακτικών», οι οποίες αφορούν ό,τι έχει σχέση με την προσαρμογή στους «κανόνες της αγοράς» και βεβαίως η ύπαρξη του «CEO» (chief executive officer), όπως ακριβώς συμβαίνει με έναν επιχειρηματικό όμιλο και τα διοικητικά στελέχη του (βλ. Ντυνάν).

Σημειώνεται επίσης ότι «προβλέπεται η μεταφορά, μετεγκατάσταση κλινικών, μονάδων και τμημάτων από το σημερινό Νοσοκομείο Σπάρτης προς το νέο, δηλαδή οι υποδομές που υπήρχαν και λειτουργούσαν μετατρέπονται σε υποδομές του νέου νοσοκομείου - επιχείρησης. Ενώ δεν αναφέρεται πουθενά ξεκάθαρα τι μέλλει γενέσθαι με το Νοσοκομείο Μολάων που αποτελεί Νοσηλευτική Μονάδα του ενιαίου Γ.Ν Λακωνίας. Σε ερώτηση μάλιστα επί του θέματος, δόθηκε μια γενικόλογη απάντηση περί συνέχισης της διασύνδεσης με όλες τις Μονάδες και τα Κ.Υ της περιοχής, χωρίς να ξεκαθαρίζεται όμως το νομικό και το διοικητικό καθεστώς. Είναι φανερό λοιπόν ότι δεν πρόκειται απλά για μια τυπική «δωρεά» που κατά διαστήματα γίνεται από τους πλουσίους αυτού του τόπου και τα διάφορα «κοινωφελή ιδρύματα» που στήνουν. Πρόκειται για ένα ευρύτερο σχέδιο ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ και υποβάθμισης του δημοσίου του χαρακτήρα, που υλοποιείται, αξιοποιώντας όλους τους τρόπους, ακόμη και τις δωρεές».

Ο Σύλλογος Εργαζομένων σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «σε αυτήν την κατεύθυνση της υποβάθμισης και ιδιωτικοποίησης έχουν συμβάλλει όλες οι κυβερνήσεις της τελευταίας τουλάχιστον δεκαετίας. Η αρχή έγινε το 2012 με την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ συγχωνεύοντας και κλείνοντας νοσοκομεία, κόβοντας μισθούς και δικαιώματα των υγειονομικών. Ακολούθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που δεν άνοιξε ξανά τα νοσοκομεία και δεν επανέφερε τα δικαιώματα των υγειονομικών όπως είχε υποσχεθεί, αλλά έδειξε και το δρόμο της ιδιωτικοποίησης με το Νοσοκομείο της Σαντορίνης. Ενώ έρχεται τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ με τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ, να προωθήσει πλήρως την ιδιωτικοποίηση μέσω των ΝΠΙΔ.

ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ ΠΡΟΣ ΠΑΣΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ!!! Απαιτούμε να ενισχυθεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και να αναγνωριστεί το έργο μας μπροστά και στην πανδημία!!!

ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ μέσω των ΝΠΙΔ. Ενίσχυση και λειτουργία του ΕΣΥ αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, με γενναία αύξηση του προϋπολογισμού και κάλυψη άμεσα όλων των οργανικών θέσεων.

Επαναφορά του αυτοδιοίκητου του Νοσοκομείου Μολάων, ως Γενικό Νοσοκομείο».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις