ΣΠΑΡΤΗ. «Η υγεία δεν είναι πολυτέλεια, είναι δημόσιο αγαθό» αναφέρει ο Ανδρέας Δρακόπουλος και όπως προκύπτει από πρόσφατη δημόσια αναφορά του τα νέα Νοσοκομεία που κατασκευάζει το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος σκοπό έχουν να δυναμώσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να το κάνουν προσβάσιμο σε όλους. Έτσι ο Ανδρέας Δρακόπουλος βάζει τέλος στα σενάρια σύμφωνα με τα οποία τα Νοσοκομεία αυτά θα λειτουργούν με κριτήρια και στόχους Ιδιωτικού Δικαίου, άρα ακριβά για τον απλό πολίτη. Οι Σπαρτιάτες ελπίζουν να μην χρειαστεί άλλη διευκρίνιση το θέμα και φυσικά να μην βρεθούν προ εκπλήξεως…

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο μίλησαν για τα τρία νέα Νοσοκομεία σε Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη και Σπάρτη

Μιλώντας στο μηνιαίο τεύχος του περιοδικού της Aegean «Blue» ο πρόεδρος του ΙΣΝ Ανδρέας Δρακόπουλος συγκεφαλαίωσε στη λέξη «Ανθρωπιά» τη δωρεά του Ιδρύματος. «Πεθαίνουν τόσοι άνθρωποι γύρω μας. Οφείλουμε στο όνομά τους και στη μνήμη τους να γίνουμε όλοι καλύτεροι. Να γίνουμε ξανά άνθρωποι», δήλωσε χαρακτηριστικά, θέτοντας τον τελικό στόχο της Πρωτοβουλίας για την Υγεία: «όποιος και να είσαι, πρέπει να έχεις δικαίωμα και γρήγορη πρόσβαση στην υγεία. Δεν είναι πολυτέλεια, είναι αναγκαίο αγαθό για όλους. Δημόσιο αγαθό […]. Θα σας το πω και ανάποδα: ειδικά θέλουμε να έρθεις, όποιος και αν είσαι. Πιστεύω ότι τη ζωή την ξαναχτίζεις από κάτω προς τα πάνω. Έχουμε ξεχάσει τον άνθρωπο. Γι’ αυτό το Κέντρο Πολιτισμού ΙΣΝ πέτυχε, επειδή το αγκάλιασε ο κόσμος. Το ίδιο θέλουμε να συμβεί και με την Υγεία. Να δυναμώσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να το κάνουμε προσβάσιμο σε όλους».

Το όραμα του Ρέντσο Πιάνο

«Αδιαμφισβήτητα, τα Νοσοκομεία τον τελευταίο αιώνα έγιναν χώροι ιατρικής αριστείας, όμως στην πορεία έχασαν την ανθρώπινη πλευρά τους»

Στο ίδιο τεύχος μίλησε κι ο διεθνούς φήμης Ιταλός αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο, ο οποίος αναφέρθηκε και στην Κομοτηνή, μία επαρχία στη βορειοανατολική Ελλάδα κοντά στη Βουλγαρία και στην Τουρκία, όπως την περιέγραψε. Σε μια σπάνια συνέντευξη περιέγραψε τα Νοσοκομεία του μέλλοντος που σχεδιάζει στην Ελλάδα, ενώνοντας την ιατρική αριστεία με τα Ασκληπιεία της αρχαιότητας.

Αναλυτικά, μεταφέροντας τη φιλοσοφία του πίσω από τα σχέδια, δήλωσε τα εξής: «Έχει διαμορφωθεί μια νέα αντίληψη, μια νέα συνειδητοποίηση σε ολόκληρο τον κόσμο σχετικά με τη μορφή και τη λειτουργία των νοσοκομείων. Αδιαμφισβήτητα, τον τελευταίο αιώνα έγιναν χώροι ιατρικής αριστείας, όμως στην πορεία έχασαν την ανθρώπινη πλευρά τους. Μερικές φορές εντελώς. Αυτό ήταν κάτι που με απασχολούσε. Έτσι, όταν ξεκίνησε η Πρωτοβουλία για την Υγεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και μου ζήτησαν να σχεδιάσω τα τρία Νοσοκομεία, είπα αμέσως στον Ανδρέα Δρακόπουλο, Πρόεδρο του Ιδρύματος, την ιδέα μου: Η Ελλάδα είναι η χώρα όπου στην αρχαιότητα τα νοσοκομεία ήταν γνωστά ως Ασκληπιεία. Χώροι μοναδικής ομορφιάς - και αναφέρομαι στην αρχαιοελληνική έννοια του όρου “ομορφιά”, που σήμαινε “καλός καγαθός”. Τότε η ιατρική επιστήμη δεν υπήρχε όπως τη γνωρίζουμε σήμερα και αποφάσισαν ότι ο ιδανικός τρόπος ίασης, θεραπείας, ήταν να υπάρχει γαλήνη και ομορφιά γύρω από τους ασθενείς».

Ως προς τα κτίρια των τριών νέων Νοσοκομείων καθαυτά, τα χαρακτήρισε «ταπεινά» σε μέγεθος, αλλά «με μεγάλη φιλοδοξία να δείξουν την κατεύθυνση προς τα νέα Νοσοκομεία του μέλλοντος με χαρακτηριστικά τον ανθρωπισμό, την ιατρική επιστήμη.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις