Η οστεοπόρωση είναι η συνηθέστερη πάθηση που συνοδεύει την έλλειψη ασβεστίου. Η συγκεκριμένη πάθηση κάνει τα οστά αδύναμα και εύθραυστα —τόσο εύθραυστα που ακόμη και μια πτώση ή ήπιες πιέσεις όπως σκύψιμο ή ο βήχας ενδέχεται να προκαλέσουν κάταγμα. Κάτι που ίσως οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε είναι ότι το οστό είναι ένας ζωντανός ιστός που διασπάται συνεχώς και αντικαθίσταται. Η οστεοπόρωση εμφανίζεται όταν η δημιουργία νέου οστού δεν συμβαδίζει με την απώλεια του παλιού οστού.

Πρόκειται για μία πάθηση που επηρεάζει άνδρες και γυναίκες όλων των φυλών, ωστόσο οι γυναίκες που έχουν περάσει την εμμηνόπαυση διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο. Τα φάρμακα, η υγιεινή διατροφή και η άσκηση με βάρη μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της οστικής απώλειας ή στην ενίσχυση των ήδη αδύναμων οστών. Αντιθέτως, υπάρχουν ορισμένες πτυχές του τρόπου ζωής που πολλοί υιοθετούμε, αγνοώντας πως αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της οστεοπόρωσης. Αυτές είναι:

Καθιστική ζωή

Οι άνθρωποι που περνούν πολύ χρόνο καθισμένοι έχουν υψηλότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης από εκείνους που είναι πιο δραστήριοι. Ο οστικός ιστός είναι ένας ζωντανός ιστός και επηρεάζεται από το βάρος του σώματος. Συνεπώς όσο περισσότερο κινείστε, τόσο το καλύτερο για την υγεία των οστών σας. Οποιαδήποτε άσκηση με βάρη και δραστηριότητες που προάγουν την ισορροπία και την καλή στάση είναι ευεργετικές για τα οστά σας, αλλά το περπάτημα, το τρέξιμο, το άλμα, ο χορός και η άρση βαρών φαίνονται ιδιαίτερα χρήσιμα.

Υπερκατανάλωση κρέατος

Τα οστά επηρεάζονται -όπως είναι φυσικό- και από τη διατροφή σας και συγκεκριμένα επωφελούνται από την κατανάλωση σκούρων φυλλώδων λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, φρούτων, ξηρών καρπών και τροφών που είναι πλούσιες σε ασβέστιο. Όταν όμως οι διατροφικές σας συνήθειες αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από επεξεργασμένα τρόφιμα, επεξεργασμένα σάκχαρα και υψηλές ποσότητες κρέατος, η απορρόφηση ασβεστίου από τον οργανισμό μειώνεται. Συγκεκριμένα οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορούν να προκαλέσουν αποβολή ασβεστίου από τα νεφρά. Δεδομένου ότι το ασβέστιο είναι ένα από τα βασικά δομικά στοιχεία του οστού, αυτή η απώλεια μπορεί να συμβάλει στη μείωση της οστικής πυκνότητας.

Μειωμένη έκθεση στο φως του ηλίου

Υπολογίζεται ότι το 85% των ανθρώπων έχει έλλειψη βιταμίνης D. Χωρίς αυτή τη βιταμίνη το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να απορροφήσει αποτελεσματικά το ασβέστιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών. Είναι δύσκολο να λάβετε αρκετή βιταμίνη D μόνο μέσω της διατροφής, επομένως είναι σημαντικό να περνάτε περισσότερες ώρες στον ήλιο.

Υπερκατανάλωση αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει την παραγωγή κορτιζόλης από το σώμα και μειώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης και οιστρογόνων – όλα αυτά συμβάλλουν σε ασθενέστερα οστά. Φυσικά δεν χρειάζεται να αποβάλλεται εξ ολοκλήρου το αλκοόλ από τη ζωή σας, να θυμάστε όμως ότι η εγκράτεια μπορεί να βοηθήσει πολύ στη βελτίωση της υγείας των οστών σας.

Κακή στάση σώματος

Με την πάροδο του χρόνου, η κακή στάση σώματος μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκή καταπόνηση, κακή ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης και να επιδεινώσει την οστεοπόρωση. Καθίστε σε όρθια στάση, βεβαιωθείτε ότι ο υπολογιστής σας ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές είναι τοποθετημένες στο ύψος των ματιών σας και ευθυγραμμίσετε το κεφάλι σας πάνω από τους ώμους.

Έλλειψη ύπνου

Ο επαρκής ύπνος είναι κρίσιμος για έχει το σώμα σας το χρόνο να ξεκουραστεί. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη οστική πυκνότητα. Οι προτεινόμενες ώρες ύπνου ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία σας, αλλά για τον μέσο ενήλικα (ηλικίες 26-64), προτείνονται 7-9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις