Καλοκαίρι, καύσωνας, υγρασία και εγκυμοσύνη ίσως μοιάζουν για τις περισσότερες γυναίκες η απόλυτη συνταγή προς… τη μιζέρια! Και είναι αλήθεια ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα ζέστης της θερινής περιόδου είναι ανυπόφορα για τους περισσότερους ανθρώπους, όμως για τις εγκύους η κατάσταση ενδέχεται να είναι κυριολεκτικά ανυπόφορη. Όταν είστε έγκυος η θερμοκρασία του σώματός σας είναι ήδη λίγο υψηλότερη από την κανονική, επομένως η πρόσθετη εξωγενής θερμότητα είναι βέβαιο ότι θα σας κάνει να αισθάνεστε άβολα.

Επειδή όμως ο καύσωνας είναι μία αναπότρεπτη συνθήκη, είναι ίσως καλή ιδέα να μάθετε τρόπους ώστε να προστατευτείτε από αυτόν και να απολαύσετε την εγκυμοσύνη σας φέτος το καλοκαίρι.

Μείνετε στη δροσιά

Φυσικά, μία βόλτα κάτω από τον καυτό ήλιο μέσα στο μεσημέρι και όταν η θερμοκρασία πλησιάζει τους 40 βαθμούς Κελσίου είναι κάτι που δεν θα προτείναμε σε κανέναν να δοκιμάσει! Αν όμως είστε έγκυος, ένας λόγος παραπάνω για να αποφύγετε την άμεση έκθεση στον καύσωνα και να προτιμήσετε να μείνετε στο σπίτι. Ανοίξτε το κλιματιστικό ή εφαρμόστε ένα δροσερό πανί στο κεφάλι ή τον αυχένα σας, για να παραμείνετε δροσερή.

Φροντίστε να ενυδατώνεστε

Εάν ιδρώνετε πολύ λόγω της ζέστης, φροντίστε να πίνετε πολλά υγρά. Το νερό είναι ένα άριστο μέσο ενυδάτωσης, ωστόσο, ο χυμός πορτοκαλιού, το γάλα και τα ενεργειακά ποτά, που αντικαθιστούν τους ηλεκτρολύτες που αποβάλλονται με τον ιδρώτα, είναι εξίσου καλές επιλογές. Προσοχή όμως! Η υπερβολική ενυδάτωση με νερό μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνη με την αφυδάτωση, καθώς ενδέχεται να αραιώσει ακόμη περισσότερο τους ηλεκτρολύτες σας και να προκαλέσει κόπωση των μυών, κράμπες και σε σοβαρές περιπτώσεις απώλεια των αισθήσεων.

Κολυμπήστε

Το κολύμπι όχι μόνο σας δροσίζει, αλλά είναι και μία ασφαλής μορφή άσκησης για εγκύους. Φροντίστε μόνο, εάν κολυμπάτε στη θάλασσα, να μην υπάρχουν κύματα τα οποία θα μπορούσαν να σας ρίξουν, προκαλώντας τραυματισμό σε εσάς ή το έμβρυο.

Φορέστε υφάσματα που αναπνέουν

Αυτό θα σας κρατήσει πιο δροσερές και θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε τα εξανθήματα λόγω θερμότητας που μπορεί να εμφανιστούν κάτω από το στήθος και την κοιλιά.

Χρησιμοποιήστε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας

Εάν έχετε ανοιχτόχρωμο δέρμα, χρησιμοποιήστε SPF 30 ή 45. Η αυξημένη παραγωγή μελανίνης το καλοκαίρι μπορεί να οδηγήσει στη λεγόμενη «μάσκα της εγκυμοσύνης», γι' αυτό φροντίστε ο χρόνος σας στον ήλιο να είναι περιορισμένος και μην βγαίνετε ποτέ από το σπίτι χωρίς αντηλιακό.

Κάντε ασκήσεις αναπνοής

Η αναπνοή είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση της ψυχραιμίας σας. Παράλληλα απελευθερώνει τη θερμότητα, γι' αυτό βεβαιωθείτε ότι έχετε καλό μοτίβο αναπνοής χωρίς να αναπνέετε πολύ γρήγορα ή πολύ αργά. Εάν πάλι έχετε πρόβλημα αναπνοής λόγω αλλεργιών ή άσθματος, προτιμήστε να μείνετε σε εσωτερικό χώρο τις ημέρες του καύσωνα.

Αντιμετωπίστε το πρήξιμο των ποδιών

Ένα άλλο κοινό πρόβλημα στις καλοκαιρινές εγκυμοσύνες είναι το πρήξιμο των ποδιών, το οποίο ονομάζεται φυσιολογικό οίδημα. Μάλιστα, αν το δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης ολοκληρωθεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ο βαθμός του πρηξίματος στα πόδια μπορεί να αυξηθεί δραματικά.

Τι πρέπει να κάνετε για να καταπολεμήσετε το πρήξιμο:

- Ξαπλώστε για 30 έως 60 λεπτά την ημέρα
- Κρατήστε τα πόδια σας ψηλά ενώ κοιμάστε, τοποθετώντας μια τυλιγμένη πετσέτα ή κουβέρτα κάτω από το στρώμα σας στα πόδια του κρεβατιού.
- Φορέστε άνετα παπούτσια και, αν είναι δυνατόν, ένα ζευγάρι που είναι μισό νούμερο μεγαλύτερα από το κανονικό σας μέγεθος.
- Βγείτε για περπάτημα δύο με τρεις φορές την εβδομάδα σε ώρες εκτός της ζέστης του μεσημεριού.
- Αφαιρέστε τα δαχτυλίδια σας αν φαίνονται σφιχτά. Ορισμένες έγκυες γυναίκες εμφανίζουν ήπιο πρήξιμο στα χέρια με αποτέλεσμα κοσμήματα όπως τα δαχτυλίδια να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά.

Τι πρέπει να αποφύγετε:

- Μην φοράτε στενά ρούχα, ειδικά γύρω από τη μέση.
- Μην στέκεστε όρθιες σε ένα μέρος για πολλή ώρα.
- Μειώστε, αλλά μην εξαλείψετε, το αλάτι από τη διατροφή σας. Το αλάτι περιέχει ιώδιο, απαραίτητο στοιχείο για την υγεία του εμβρύου.
- Μην πάρετε καμία διουρητική ουσία. Τα διουρητικά μπορεί να προκαλέσουν απώλεια ηλεκτρολυτών που ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο το έμβρυο.

Εάν ακολουθήσετε όλες αυτές τις συμβουλές, μπορείτε κάλλιστα να καταφέρετε να αγνοήσετε τη ζέστη και να συνεχίσετε να απολαμβάνετε την αναμονής του ερχομού του μωρού σας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις