Η νόσος του Κρον, γνωστή και ως περιφερειακή εντερίτιδα ή ειλεΐτιδα, είναι μια μορφή φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Η πάθηση προκαλεί φλεγμονή και ερεθισμό του πεπτικού σωλήνα - ειδικά του λεπτού και του παχέος εντέρου και μπορεί να δημιουργήσει διάρροια και κράμπες στο στομάχι. Πρόκειται για μία δια βίου νόσο που συνήθως εμφανίζει περιοδικές εξάρσεις.

Η νόσος του Crohn πήρε το όνομά της από τον Αμερικανό γαστρεντερολόγο Dr. Burrill Crohn (1884-1983). Ήταν ένας από τους πρώτους γιατρούς που περιέγραψαν την ασθένεια το 1932.

Πόσο συχνή είναι η νόσος του Κρον;

Η νόσος του Κρον εμφανίζεται συνήθως σε νεότερους ανθρώπους -συχνά στα τέλη της εφηβείας, στα 20 ή στις αρχές της δεκαετίας των 30. Ωστόσο, αυτή η κατάσταση μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία και είναι εξίσου συχνή σε άνδρες και γυναίκες. Μπορεί επίσης να παρατηρηθεί σε μικρά παιδιά. Εάν καπνίζετε, ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου του Κρον ενδέχεται να είναι υψηλότερος σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.

Ποιοι είναι οι τύποι της νόσου του Κρον;

Η νόσος του Κρον μπορεί να επηρεάσει διαφορετικά τμήματα του πεπτικού συστήματος. Οι τύποι της νόσου περιλαμβάνουν:

Ειλεοκολίτιδα: Εμφανίζεται φλεγμονή στο λεπτό έντερο και σε τμήμα του παχέος. Είναι ο πιο κοινός τύπος της νόσου.

Ειλεΐτιδα: Οίδημα και φλεγμονή αναπτύσσονται στο λεπτό έντερο (ειλεός).

Γαστροδωδεκαδακτυλίτιδα: Η φλεγμονή και ο ερεθισμός επηρεάζουν το στομάχι και την κορυφή του λεπτού εντέρου (το δωδεκαδάκτυλο).

Τι προκαλεί τη νόσο του Κρον;

Δεν υπάρχει γνωστή αιτία της νόσου του Κρον, ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισής της, όπως:

Αυτοάνοσα νοσήματα: Τα βακτήρια στην πεπτική οδό μπορεί να κάνουν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος να επιτεθεί στα υγιή κύτταρα του οργανισμού.

Γονίδια: Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) εμφανίζεται συχνά σε οικογένειες. Εάν κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς σας έχει εμφανίσει τη νόσο, μπορεί να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο.

Κάπνισμα: Το κάπνισμα μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο της νόσου του Κρον.

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου του Κρον;

Τα άτομα με νόσο του Κρον μπορεί να εμφανίσουν περιόδους σοβαρών συμπτωμάτων (έξαρση) που ακολουθούνται από περιόδους χωρίς καθόλου ή με πολύ ήπια συμπτώματα (ύφεση). Η ύφεση μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή και χρόνια. Δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψουμε πότε θα συμβούν εξάρσεις.

Εάν έχετε νόσο του Κρον, τα συμπτώματα που μπορεί να παρατηρήσετε περιλαμβάνουν:

- Κοιλιακό άλγος
- Χρόνια διάρροια
- Πυρετός
- Απώλεια όρεξης
- Απώλεια βάρους.
- Μη φυσιολογικές δυσχρωμίες δέρματος (συνήθως στους γλουτούς)
- Σχισμές πρωκτού
- Πρωκτικά συρίγγια
- Αιμορραγία από το ορθό

Πώς μπορείτε να προλάβετε τη νόσο του Κρον;

Δεν υπάρχει τρόπος πρόληψης της νόσου του Κρον. Ωστόσο, οι παρακάτω αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα και να ελαχιστοποιήσουν τις εξάρσεις:

- Διακοπή του καπνίσματος
- Υγιεινή διατροφή με χαμηλά λιπαρά
- Τακτική άσκηση
- Διαχείριση του άγχους

Ποια είναι η πρόγνωση για τα άτομα με νόσο του Κρον;

Τα περισσότερα άτομα με νόσο του Κρον απολαμβάνουν μία υγιή, δραστήρια ζωή. Αν και δεν υπάρχει θεραπεία, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να διατηρήσουν τη νόσο σε ύφεση και να αποτρέψουν τις επιπλοκές.

Ο/η ειδήμων γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να λάβετε προληπτικές κολονοσκοπήσεις μετά τη διάγνωση της νόσου. Μιλήστε μαζί του/της σχετικά με το πόσο συχνά πρέπει να κάνετε κολονοσκοπήσεις και ποιοι είναι οι κίνδυνοι σας για άλλες ιατρικές επιπλοκές.

Πότε πρέπει οπωσδήποτε να μιλήσετε με γιατρό;

Θα πρέπει να καλέσετε άμεσα τον/την γιατρό σας εάν αντιμετωπίζετε:

- Αίμα στα κόπρανα
- Δυσκοιλιότητα
- Ακραία απώλεια βάρους
- Πυρετό
- Αδυναμία διοχέτευσης αερίου
- Ναυτία και έμετο
- Έντονο πόνο στην κοιλιά
- Μη ελεγχόμενη διάρροια
- Αδυναμία ή κόπωση που μπορεί να είναι σημάδια αναιμίας

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις