ΚΟΣΜΟΣ. Πειράζει που κυκλοφορούμε με τα παπούτσια στο σπίτι; Η απάντηση θα σας απογοητεύσει αν ανήκετε σε αυτούς που μπαίνουν χωρίς δεύτερη σκέψη σε όλους τους χώρους του σπιτιού με τα παπούτσια που φορούν «έξω».

Τα παπούτσια μας ακόμη και αν δεν φέρουν ορατές βρωμιές δεν παύουν να αποτελούν μαγνήτες μικροβίων όπως το κολοβακτηρίδιο E.coli που επηρεάζει το πεπτικό σύστημα προκαλώντας πόνο, διάρροια και εμετό. Μάλιστα σχετική μελέτη – σε άτομα που φορούσαν καινούργια παπούτσια!- τον Μάιο του 2008 έδειξε ότι το 96% των συμμετεχόντων είχαν μετρήσιμα επίπεδα E.coli στα παπούτσια τους.

Ακόμη ένα βακτήριο συχνός επισκέπτης στις σόλες των παπουτσιών μας είναι το Clostridium difficile που προκαλεί φλεγμονή στο έντερο και διάρροια. Το C. diff απαντάται συχνά στις τουαλέτες, αλλά συχνότερα στα παπούτσια μας σύμφωνα με την έρευνα του 2014.

Έρευνα του αμερικανικού CDC έδειξε ότι όταν περπατάμε με τα παπούτσια που φοράμε εκτός σπιτιού, μέσα στο σπίτι το 90-99% των μικροβίων που βρίσκονται στα παπούτσια μας μεταφέρεται στο πάτωμα. Από εκεί μπορεί να καταλήξουν πάνω σε ένα μωρό που μπουσουλάει, μια φέτα ψωμί που έπεσε στο πάτωμα ή και στα γυμνά μας πόδια όταν τελικά αποφασίσουμε να βγάλουμε τα παπούτσια μας.

Σημαντική πληροφορία ότι μερικά από αυτά τα μικρόβια δύσκολα εξουδετερώνονται από τα οικιακά καθαριστικά προϊόντα όπως επισημαίνει ο Δρ Kishor Gangani παθολόγος στο Texas Health Arlington Memorial Hospital.

Ο ίδιος δεν συνιστά να φοράμε εντός του σπιτιού τα παπούτσια που φοράμε «εκτός» και θεωρεί ότι αυτή η πρακτική πρέπει να αποφεύγεται, ιδιαίτερα εάν στο σπίτι υπάρχουν μικρά παιδιά ή ανοσοκατεσταλμένα άτομα.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις