Η κατανάλωση τσαγιού είναι ευεργετική για την υγεία μας με πολυάριθμες μελέτες να εκθειάζουν τα οφέλη της κατανάλωσης μαύρου τσαγιού. Νέα έρευνα, ωστόσο, δείχνει ότι η κατανάλωση τσαγιού κάθε μέρα μπορεί να είναι ακόμα πιο ευεργετική από ό,τι πιστεύαμε, ειδικά αργότερα στη ζωή μας.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει το μαύρο τσάι τόσο υγιεινό; Ποιο μυστικό συστατικό διαφοροποιεί τα οφέλη του από τα υπόλοιπα είδη τσαγιού; Η απάντηση είναι τα φλαβονοειδή, τα οποία είναι φυσικές ουσίες που βρίσκονται σε φρούτα, λαχανικά και άλλα φυτικά τρόφιμα.

Σε μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Edith Cowan στην Αυστραλία, 881 ηλικιωμένες γυναίκες που ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε φλαβονοειδή (με το μαύρο τσάι να είναι η κύρια πηγή φλαβονοειδών) είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν συσσώρευση ασβεστοποίησης κοιλιακής αορτής (AAC). Το παραπάνω είναι ένας προγνωστικός παράγοντας καρδιαγγειακών παθήσεων όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά. Οι συμμετέχουσες που έπιναν δύο έως έξι φλιτζάνια μαύρο τσάι την ημέρα είχαν έως και 42% λιγότερες πιθανότητες να έχουν εκτεταμένο ACC, σε σύγκριση με εκείνες που δεν έπιναν τσάι.

Ποια οφέλη έχει μία διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα φλαβανοειδών;

Δεν είστε φαν του τσαγιού; Μην ανησυχείτε! Παρότι το μαύρο τσάι είναι η βασικότερη πηγή φλαβανοειδών, αυτά μπορούν να βρεθούν και σε πολλά άλλα τρόφιμα και ποτά, όπως μήλα, βατόμουρα, πορτοκάλια, μαύρη σοκολάτα και κόκκινο κρασί.

Μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής

Πολλές ιατρικές μελέτες έχουν αξιολογήσει τις αναλγητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των φλαβονοειδών και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μπορούν να μειώσουν την κυτταρική αντίδραση στον πόνο. Επιπλέον, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα φλαβονοειδή μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία διαφόρων φλεγμονωδών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδας, της νόσου του Αλτσχάιμερ και πολλών αλλεργικών αντιδράσεων.

Μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των ιογενών λοιμώξεων

Τα φλαβονοειδή περιέχουν αντιικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες, με μελέτες που δείχνουν ότι μπορούν να καταπολεμήσουν τους ιούς και να λειτουργήσουν ως μέτρο πρόληψης των ασθενειών. Στην πραγματικότητα, μια έρευνα έδειξε ότι τα φλαβονοειδή ήταν πιο ισχυρά από φάρμακα για τη θεραπεία ιογενών λοιμώξεων.

Μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης

Μελέτη στην οποία συμμετείχαν 900 ενήλικες στη Γερμανία έδειξε ότι εκείνοι που κατανάλωναν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, συμπεριλαμβανομένων των μούρων, των μήλων, των αχλαδιών και του κρασιού, είχαν χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης από εκείνους που έκαναν δίαιτα χαμηλή σε φλαβονοειδή. Επίσης, εμφάνιζαν μεγαλύτερη ποικιλομορφία στο μικροβίωμα του εντέρου τους ( βασικός δείκτης της καλής υγείας του εντέρου).

Μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου

Τα φλαβονοειδή αποτελούν ισχυρά αντιοξειδωτικά και ορισμένα εξ΄αυτών έχει αποδειχθεί ότι καταστέλλουν ορισμένους τύπους καρκίνου. Μια μελέτη του 2020 που διερεύνησε τον ρόλο των φλαβονοειδών ως αντικαρκινικών παραγόντων, διαπίστωσε ότι η καθημερινή πρόσληψη τροφών ή συμπληρωμάτων πλούσιων σε φλαβονοειδή θα μπορούσε να οδηγήσει σε θετικές αλλαγές στη μικροχλωρίδα του εντέρου, μειώνοντας τον κίνδυνο καρκίνου.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε ένα άτομο να αναπτύξει καρκίνο και σίγουρα απαιτείται περαιτέρω έρευνα σε αυτόν τον τομέα.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις