ΚΟΣΜΟΣ. Ο «Ασθενής του Ντίσελντορφ», ένας άνδρας ηλικίας τώρα 53 ετών, είναι μόλις το τρίτο άτομο παγκοσμίως που έχει θεραπευτεί πλήρως από τον ιό HIV μέσω μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων.

Όπως και στην περίπτωση των άλλων δύο ασθενών, του λεγόμενου «Ασθενή του Βερολίνου» και «Ασθενή του Λονδίνου», η μεταμόσχευση έγινε για τη θεραπεία μιας οξείας νόσου του αίματος, η οποία είχε αναπτυχθεί επιπλέον της λοίμωξης HIV.

Ο «Ασθενής του Ντίσελντορφ» υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων που χρησιμοποιήθηκαν για τη θεραπεία της λευχαιμίας το 2013. Έκτοτε εμφάνισε επίμονη καταστολή του HIV-1, ενώ τα τελευταία 4 χρόνια σταμάτησε πλήρως να παίρνει αντιρετροϊκά φάρμακα.

Η αλλογενής μεταμόσχευση αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων (HSCT) είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ορισμένων καρκίνων, όπως η λευχαιμία, με τη μεταφορά αιμοσφαιρίων από έναν δότη για τον επαναπληθυσμό του μυελού των οστών του λήπτη.

Το σημαντικότερο βήμα για την επιτυχή μεταμόσχευση ήταν το γεγονός ότι οι γιατροί βρήκαν έναν δότη με μια μετάλλαξη που απενεργοποιεί τον υποδοχέα CCR5 που χρησιμοποιεί ο HIV για να μολύνει κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Έτσι λοιπόν η μεταμόσχευση έκανε το ανοσοποιητικό σύστημα του άνδρα ανθεκτικό στον HIV.

Το ιστορικό της θεραπείας

Ο ασθενής διαγνώστηκε ότι πάσχει από οξεία μυελογενή λευχαιμία και προχώρησε σε μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων από γυναίκα δότη το 2013, ακολουθούμενη από χημειοθεραπεία και εγχύσεις λεμφοκυττάρων δότη.

Μετά τη μεταμόσχευση, συνεχίστηκε η αντιρετροϊκή θεραπεία, αλλά ο HIV δεν ήταν ανιχνεύσιμος στα αιμοσφαίρια του ασθενούς. Η αντιρετροϊκή θεραπεία ανεστάλη τον Νοέμβριο του 2018 με την ενημερωμένη συγκατάθεση του ασθενούς, σχεδόν 6 χρόνια μετά τη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων, για να διαπιστωθεί εάν ο ιός επέμενε στον ασθενή.

Οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αν και η HSCT παραμένει μια διαδικασία υψηλού κινδύνου που αποτελεί προς το παρόν επιλογή μόνο για ορισμένα άτομα που ζουν τόσο με HIV-1 όσο και με αιματολογικούς καρκίνους, τα παραπάνω αποτελέσματα μπορεί να συμβάλλουν στις μελλοντικές στρατηγικές για την επίτευξη μακροχρόνιας ύφεσης του HIV-1.

Σε κάθε περίπτωση, τα επιστημονικά δεδομένα που προκύπτουν είναι άκρως ενθαρρυντικά για την οριστική θεραπεία του HIV. Αναμένουμε λοιπόν να δούμε ποιο θα είναι το επόμενο καθοριστικό βήμα προς την αντιμετώπιση του ιού.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις