Όσο απίστευτος και αν φαίνεται ο συσχετισμός, η σωστή φροντίδα των δοντιών σας θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη του χρόνιου πόνου στις αρθρώσεις, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική έρευνα.

Συγκεκριμένα, η βιολόγος του Πανεπιστημίου Rice, Vicky Yao, βρήκε ίχνη βακτηρίων που σχετίζονται με την περιοδοντική νόσο σε δείγματα που συλλέχθηκαν από ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, βοηθώντας στην προώθηση της έρευνας που επιβεβαίωσε τη σύνδεση μεταξύ των ασθενειών.

Η ανίχνευση αυτής της σύνδεσης μεταξύ των δύο καταστάσεων θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη θεραπειών για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, μια αυτοάνοση φλεγμονώδη νόσο που προσβάλλει την επένδυση των αρθρώσεων και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην καρδιά, τους πνεύμονες και τα μάτια.

«Ήμουν περίεργη για αυτό το εργαλείο που επέτρεπε την ανίχνευση μικροβίων που επιπλέουν σε ανθρώπινα δείγματα», είπε η Δρ Yao, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Translational Medicine.

Η προαίσθηση της Yao επιβεβαιώθηκε όταν έριξε μια προσεκτικότερη ματιά στα δεδομένα που συλλέχθηκαν από ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα από συναδέλφους που συνεργάζονταν σε ένα διαφορετικό project, το οποίο παρακολουθούσε τις αλλαγές στη γονιδιακή έκφραση κατά τη διάρκεια των κρίσεων αρθρίτιδας.

Μελετώντας αυτά τα βακτήρια διαπίστωσαν ότι τα μικρόβια που σχετίζονται με την ασθένεια των ούλων άλλαζαν σταθερά πριν από τις εξάρσεις της αρθρίτιδας.

Η ανακάλυψη σημαντικών πληροφοριών στα μικροβιακά υπολείμματα ανθρώπινων δειγμάτων την ενέπνευσε να ακολουθήσει μια παρόμοια προσέγγιση εξετάζοντας δεδομένα από ασθενείς με καρκίνο.

«Τώρα, κάνουμε κάτι παρόμοιο εξετάζοντας τον καρκίνο. Η ελπίδα εδώ είναι ότι εάν βρούμε κάποιες ενδιαφέρουσες μικροβιακές ή ιογενείς υπογραφές που σχετίζονται με τον καρκίνο, μπορούμε στη συνέχεια να εντοπίσουμε παραγωγικές πειραματικές κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθήσουμε.

«Για παράδειγμα, εάν η ύπαρξη ενός όγκου δημιουργεί αυτή την εστία συγκεκριμένων μικροβίων που αναγνωρίζουμε, τότε μπορούμε ίσως να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη γνώση ως μέσο για τη διάγνωση του καρκίνου νωρίτερα ή με λιγότερο επεμβατικό ή δαπανηρό τρόπο», δηλώνει η Yao.

«Με ενδιαφέρει πραγματικά να χρησιμοποιήσω υπολογιστικές προσεγγίσεις για να γεφυρώσω το χάσμα μεταξύ των διαθέσιμων πειραματικών δεδομένων και των τρόπων ερμηνείας τους.

«Η υπολογιστική ανάλυση είναι ένας τρόπος για να βοηθήσει στην ερμηνεία των δεδομένων και στην ιεράρχηση των υποθέσεων που πρέπει να δοκιμάσουν οι κλινικοί γιατροί ή οι πειραματιστές», επισημαίνει η επιστήμονας.

Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα και οι συσχετισμοί που προκύπτουν από την έρευνά της είναι εντυπωσιακά, Δεν μένει παρά να δούμε αν τελικά η απάντηση στις εξάρσεις ρευματοειδούς αρθρίτιδας θα μπορούσε να είναι ένα… στοματικό διάλυμα!

Με πληροφορίες από: Science Translational Medicine

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις