Για ένα τόσο μικρό όργανο, ο θυρεοειδής σίγουρα παίζει σημαντικό ρόλο. Ο αδένας σε σχήμα πεταλούδας, ο οποίος βρίσκεται στο λαιμό, διαχειρίζεται τον μεταβολικό ρυθμό του σώματος παράγοντας ορμόνες όπως η θυροξίνη και η τριιωδοθυρονίνη.

Ένας θυρεοειδής που λειτουργεί σωστά προάγει όμως την ευεξία ολόκληρου του σώματος. Συγκεκριμένα, βοηθά το πεπτικό σύστημα, διασφαλίζοντας ότι η τροφή μετατρέπεται σε ενέργεια με την κατάλληλη ταχύτητα, ρυθμίζει τον καρδιακό ρυθμό και διατηρεί την θερμοκρασία του σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Αντιθέτως, όταν κάτι πάει στραβά, μπορεί ολόκληρη η ισορροπία του οργανισμού να ανατραπεί.

Ποια είναι τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού;

Με απλά λόγια, όταν δεν έχουμε αρκετή θυρεοειδική ορμόνη, όλα αρχίζουν να λειτουργούν λίγο πιο αργά και υποβέλτιστα. Επειδή οι ορμόνες του θυρεοειδούς διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στο μεταβολισμό, η ανεπαρκής ποσότητα συχνά οδηγεί σε διάφορα συμπτώματα, με τα πιο συνηθισμένα να περιλαμβάνουν:

  • Ανεξήγητη κούραση
  • Αύξηση βάρους (ή δυσκολία απώλειας βάρους)
  • Αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, όπως η δυσκοιλιότητα
  • Πόνοι
  • Ξηρό δέρμα
  • Αραίωση μαλλιών
  • Αίσθηση μεγαλύτερης ευαισθησίας στο κρύο
  • Πεσμένη διάθεση
  • Συμπτώματα κατάθλιψης
  • Προβλήματα μνήμης
  • Αλλαγές στη σεξουαλική επιθυμία

Γιατί ο υποθυρεοειδισμός εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες;

Οι γυναίκες διατρέχουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης θυρεοειδούς που υπολειτουργεί. Συγκεκριμένα, έχουν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν υποθυρεοειδισμό από τους άνδρες. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στην αυτοάνοση φύση της πάθησης και επίσης στο γεγονός ότι η εγκυμοσύνη σχετίζεται με αλλαγές στη λειτουργία του θυρεοειδούς.

Η πιο κοινή αιτία υπολειτουργίας του θυρεοειδούς είναι η «αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα», πάθηση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται κατά λάθος στον θυρεοειδή αδένα και τον εμποδίζει να λειτουργεί σωστά. Άλλες, πιο σπάνιες, αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν ορισμένα φάρμακα ή χειρουργικές επεμβάσεις και, σε ορισμένα πιο υποβαθμισμένα μέρη του κόσμου, έλλειψη ιωδίου, το οποίο απαιτείται για την παραγωγή της θυρεοειδικής ορμόνης. Οι γυναίκες μπορούν επίσης να αναπτύξουν υπολειτουργία του θυρεοειδούς μετά την απόκτηση μωρού, αλλά συχνά αυτό διαρκεί μόνο μερικούς μήνες και ο οργανισμός σταδιακά επανέρχεται.

Πώς θεραπεύεται ο υποθυρεοειδισμός;

Δεν υπάρχει θεραπεία για τον υποθυρεοειδισμό, αλλά υπάρχουν τρόποι διαχείρισης των συμπτωμάτων, όπως την υποκατάσταση θυρεοειδικών ορμονών με τη μορφή δισκίων θυροξίνης.

Μάλιστα, οι γιατροί τονίζουν ότι είναι σημαντικό ένας υπολειτουργικός θυρεοειδής να αντιμετωπίζεται με ισόβια υποκατάσταση θυρεοειδικών ορμονών, καθώς οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του υπολειτουργικού θυρεοειδούς όχι μόνο μπορούν να σας κάνουν να αισθάνεστε αδιαθεσία, αλλά μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων ασθενειών, όπως καρδιακές παθήσεις. Ταυτόχρονα, δεν αποκλείεται να προκαλέσει επιπλοκές στην εγκυμοσύνη στις γυναίκες.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις