Η 20η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το 1985 ως Παγκόσμια Ημέρα Αποχής από το Κρέας. Η συγκεκριμένη γιορτή αποτελεί πρωτοβουλία οργάνωσης FARM (Farm Animal Reform Movement) για την προστασία των ζώων κτηνοτροφίας. Έκτοτε, γιορτάζεται κάθε χρόνο σε τουλάχιστον 24 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αποχής από το Κρέας επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες του κόσμου για τα δικαιώματα των ζώων κτηνοτροφίας και να στρέψει την προσοχή προς την χορτοφαγίας, τονίζοντας τα οφέλη της συγκεκριμένης διατροφής. Εστιάζεται στην κακοποποίηση των ζώων στα σφαγεία, στα περιβαλλοντικά προβλήματα από τις μεγάλες φάρμες, αλλά και στα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την κατανάλωση ζωικών προϊόντων.

Ευκαιρία για μία νέα αρχή

Η 20η Μαρτίου είναι η πρώτη ημέρα της άνοιξης και ως εκ τούτου συμβολίζει την ευκαιρία για μια νέα αρχή.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αποχής από το Κρέας τιμάται κάθε χρόνο από εκατοντάδες ακτιβιστές στις ΗΠΑ και σε 24 άλλες χώρες. Η FARM ενθαρρύνει τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν το κρεατοφαγικό τους lifestyle και να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία της πρώτης ημέρας της άνοιξης για να ξεκινήσουν το ταξίδι τους ως χορτοφάγοι ή vegan.

To MeatOut είναι το challenge της ημέρας που μας προσκαλεί να γίνουμε vegan -έστω για σήμερα! Στόχος είναι η κατανάλωση τριών χορτοφαγικών γευμάτων μέσα σε μία ημέρα, ενώ απώτερος σκοπός να βιώσουν οι συμμετέχοντες την μετάβαση από την κρεατοφαγία στη χορτοφαγία διαπιστώνοντας πως η συνολική αλλαγή του lifestyle δεν είναι κάτι δύσκολο.

Τι θα συμβεί στο σώμα μας εάν κόψουμε το κρέας;

Και παρότι τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε πως η παγκόσμια κουλτούρα στρέφεται όλο και εντονότερα προς ένα μη κρεατοφαγικό τρόπο ζωής, οι περισσότεροι έχουμε ανατραφεί μέσα σε ένα σύστημα όπου η υπερκατανάλωση κρέατος όχι μόνο υπερ-προωθείται αλλά θεωρείται απαραίτητη προκειμένου να εξασφαλίσουμε καλύτερη υγεία.

Ωστόσο, όπως ενδεχομένως έχετε ήδη διαπιστώσει, η κατανάλωση προϊόντων ζωικής προέλευσης, όταν δεν γίνεται με μέτρο έχει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας αλλά και στο περιβάλλον (το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος) και την ευζωία των ζώων κτηνοτροφίας (ζήτημα που δεν απασχολεί μόνο ακτιβιστές και vegans αλλά τον κάθε μέσο ευαισθητοποιημένο πολίτη).

Είναι όμως εφικτό να κόψουμε το κρέας; Και αν ναι, τι θα συμβεί στο σώμα και την υγεία μας;

Λιγότερη Φλεγμονή

Έρευνες δείχνουν ότι τόσο τα επεξεργασμένα όσο και τα κόκκινα κρέατα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και μπορεί να οδηγήσουν σε συνεχιζόμενη φλεγμονή. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητές εμφάνισης καρκίνου και άλλων ασθενειών.

Καλύτερη υγεία του εντέρου

Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση πολλών επεξεργασμένων τροφίμων και επεξεργασμένων δημητριακών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του εντέρου σας. Αντιθέτως, μία χορτοφαγική διατροφή βοηθά στην ενίσχυση των υγιών βακτηρίων του εντέρου. Τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες πυροδοτούν ιδιαίτερα την ανάπτυξη καλών βακτηρίων, τα οποία μειώνουν τη φλεγμονή και τον κίνδυνο φλεγμονωδών ασθενειών.

Βελτιωμένη λειτουργία του εντέρου

Λιγότερο κρέας και περισσότερες φυτικές ίνες από δημητριακά ολικής αλέσεως, ωμά φρούτα και λαχανικά μπορεί να σημαίνουν… επιπλέον χρόνο στην τουαλέτα! Οι φυτικές ίνες διευκολύνουν τις κενώσεις τραβώντας νερό στο παχύ έντερο. Αυτό κάνει τα κόπρανα σας πιο μαλακά.

Απώλεια Ενέργειας

Εάν αποκλείσετε το κρέας από τη διατροφή σας ενδέχεται να αισθάνεστε κουρασμένοι και αδύναμοι. Αυτό συμβαίνει επειδή σας λείπει μια σημαντική πηγή πρωτεΐνης και σιδήρου, τα οποία σας δίνουν ενέργεια. Το σώμα απορροφά περισσότερο σίδηρο από το κρέας από άλλα τρόφιμα, αλλά δεν είναι η μόνη σας επιλογή. Μπορείτε επίσης να το βρείτε σε πράσινα, φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, καθώς και σε δημητριακά, ψωμί και ζυμαρικά πλούσια σε σίδηρο. Αναζητήστε πρωτεΐνη στα αυγά, τα φασόλια, τα μπιζέλια, τις φακές, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και τα προϊόντα σόγιας.

Χαμηλότερος κίνδυνος διαβήτη

Οι ερευνητές έχουν συνδέσει το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας με μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μισής μερίδας κόκκινου κρέατος την ημέρα αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου κατά 48%.

Χαμηλότερη χοληστερόλη

Ο περιορισμός των τροφίμων με κορεσμένα λιπαρά, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος, μπορεί να μειώσει την «κακή» ή την LDL χοληστερόλη στο αίμα σας. Οι ειδικοί λένε ότι τα κορεσμένα λιπαρά πρέπει να αποτελούν λιγότερο από το 10% των θερμίδων σας καθημερινά.

Με πληροφορίες από: webmd.com, farmusa.org

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις