Εάν είστε γυναίκα -αλλά όχι μόνο- σίγουρα σας είναι οικείο το εξής: κόκκινα σπυράκια που άλλες φορές συνοδεύονται από πόνο και άλλες όχι, τα οποία εμφανίζονται στο πρόσωπο -και κυρίως στο πηγούνι και χαμηλά στα μάγουλα, τις ημέρες πριν την εμμηνόρροια. Αν αναρωτιέστε, «Μήπως μπήκα πάλι στην εφηβεία;», η απάντηση είναι «όχι». Απλώς αντιμετωπίζετε ένα ξέσπασμα ορμονικής ακμής!

Τα επιστημονικά δεδομένα είναι σαφή: Η ακμή δεν επηρεάζει μόνο τους νέους που διανύουν την εφηβεία αλλά αντίθετα μπορεί να κάνει την εμφάνισή της και σε ενήλικες οποιασδήποτε ηλικίας. Μάλιστα, περίπου το 40% έως 50% του ενήλικου πληθυσμού ηλικίας 20 έως 40 ετών έχει κατά καιρούς εμφανίσει κάποιο είδος ακμής στο σώμα του.

Παρότι η ορμονική ακμή στους ενήλικες δεν κάνει διακρίσεις και μπορεί να εμφανιστεί και στα δύο φύλα, συνήθως επηρεάζει τις γυναίκες. Μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου το 50% του γυναικείου πληθυσμού ηλικίας 20-29 ετών αντιμετωπίζει ορμονική ακμή και το ποσοστό αυτό πέφτει στο 25% σε γυναίκες ηλικίας 40-49 ετών.

Γιατί οι γυναίκες εμφανίζουν συχνότερα ορμονική ακμή από τους άνδρες;

Οι γυναίκες τείνουν να βιώνουν περισσότερες ορμονικές διακυμάνσεις σε σύγκριση με τους άνδρες λόγω της εφηβείας, των κύκλων εμμήνου ρύσεως, της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης.

Τι προκαλεί την ορμονική ακμή;

Η ορμονική ακμή είναι η ακμή που εμφανίζεται όταν το επίπεδο ορμονών ενός ατόμου παρουσιάζει διακυμάνσεις. Οι διακυμάνσεις των οιστρογόνων, της προγεστερόνης και της τεστοστερόνης μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση κόκκινων στιγμάτων και κυστών στην επιδερμίδα. Αυτές οι διακυμάνσεις συμβαίνουν κυρίως κατά τη διάρκεια των έμμηνων κύκλων, της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης.

Σε αυτές τις περιόδους αυξημένων ορμονών, το σώμα παράγει περισσότερο σμήγμα, μια λιπαρή, κηρώδη ουσία. Αυτό στη συνέχεια οδηγεί σε φλεγμονή, αλλαγές στη δραστηριότητα των κυττάρων του δέρματος και αποικισμό βακτηρίων στους θύλακες των τριχών. Αυτός ο συνδυασμός δίνει το κατάλληλο «έδαφος» στην ακμή να κάνει την εμφάνισή της. Ταυτόχρονα, ουσίες όπως φάρμακα, αντιβιοτικά, συγκεκριμένες τροφές, κατάθλιψη, άγχος, στρες και πολλά ακόμη μπορούν να πυροδοτήσουν την εμφάνισή της.

Πώς μοιάζει η ορμονική ακμή;

Λευκά στίγματα, μαύρα στίγματα, βλατίδες, φλύκταινες, κύστες και οζίδια είναι όλα κοινά ορμονικά συμπτώματα ακμής. Κανονικά, τα λευκά και τα μαύρα στίγματα δεν προκαλούν πόνο, φλεγμονή ή πρήξιμο, αλλά αν το κάνουν, τότε πιθανότατα σχηματίζονται κύστες και φλύκταινες. Συγκεκριμένα οι κύστες σχηματίζονται κάτω από το δέρμα, έχουν συνήθως λεία επιφάνεια και είναι επώδυνες στην αφή. Η φλεγμονώδης ακμή μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα, πρήξιμο και πόνο.

Παρότι η ορμονική ακμή μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα, τα συγκεκριμένα σημεία εξαρτώνται από την ηλικία και την υγεία σας. Οι έφηβοι τείνουν να εμφανίζουν ακμή στη ζώνη Τ (μέτωπο, μύτη και πηγούνι). Οι ενήλικες που είναι 20 ετών και άνω έχουν εξάρσεις συνήθως στα κάτω μέρη του προσώπου τους, όπως το σαγόνι, το πηγούνι και το κάτω μέρος των μάγουλων. Ωστόσο, η ορμονική ακμή μπορεί να εμφανιστεί και στο λαιμό, την πλάτη, τους ώμους και το στήθος.

Ποια είναι η θεραπεία της ορμονικής ακμής;

Υπάρχουν πολλές θεραπείες για την εξάλειψη της ορμονικής ακμής. Από μη συνταγογραφούμενες επιλογές όπως πλύσεις προσώπου, κρέμες και θεραπείες στο σπίτι, μέχρι φάρμακα που συνταγογραφούνται από γιατρό, μπορείτε να δοκιμάσετε πολλές διαφορετικές τεχνικές για να απαλλαγείτε από αυτήν. Αναζητήστε προϊόντα και καθαριστικά που περιλαμβάνουν σαλικυλικό ή γλυκολικό οξύ καθώς αυτά τα συστατικά σταματούν τα βακτήρια και μειώνουν τη φλεγμονή.

Εάν προτιμάτε την κρέμα ως λύση, οι δερματολόγοι συνιστούν τοπικά ρετινοειδή. Τα ρετινοειδή μπορούν να σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τα νεκρά κύτταρα του δέρματος που καταλήγουν να φράζουν τους πόρους σας. Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι κρέμες θα βοηθήσουν το δέρμα σας να παραμείνει καθαρό. Και παρότι μπορείτε να βρείτε πολλά τέτοια προϊόντα στα φαρμακεία, ο δερματολόγος σας μπορεί να συνταγογραφήσει υψηλότερη δόση για πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Μερικοί ασθενείς θεραπεύουν τα προβλήματα ακμής τους με φυσικές μεθόδους. Το έλαιο τεϊόδεντρου και τα άλφα υδροξυοξέα (ΑΗΑs) είναι μερικοί από τους καλύτερους τρόπους για την καταπολέμηση της ορμονικής ακμής.

Για πιο σοβαρές περιπτώσεις και συμπτώματα που δεν υποχωρούν, επικοινωνήστε με τον γιατρό ή τον δερματολόγο σας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις