Η Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής (WBD) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 30 Μαρτίου και έχει ως όραμα να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τις διπολικές διαταραχές και να εξαλείψει το κοινωνικό στίγμα. Μέσω της διεθνούς συνεργασίας, ο στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Διπολικής Διαταραχής είναι να μεταφέρει στην παγκόσμια κοινότητα πληροφορίες σχετικά με τις διπολικές διαταραχές που θα εκπαιδεύσουν και θα ενισχύσουν την ευαισθησία απέναντι στην ασθένεια.

Τι είναι η διπολική διαταραχή

Η διπολική διαταραχή, παλαιότερα γνωστή ως μανιοκατάθλιψη, είναι μια διαταραχή ψυχικής υγείας που χαρακτηρίζεται από ακραίες αλλαγές στη διάθεση ή τα επίπεδα ενέργειας. Τα κλασικά συμπτώματα είναι εναλλασσόμενα επεισόδια μανίας (ανυψωμένη διάθεση), ακολουθούμενα από περιόδους σοβαρής κατάθλιψης.

Η διπολική διαταραχή επηρεάζει το 2,6% των ατόμων άνω των 18 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συνήθως, οι άνθρωποι διαγιγνώσκονται στην εφηβεία τους ή στις αρχές της δεκαετίας των 20, αλλά μπορούν να διαγνωστούν στη μέση ηλικία.

Ζώντας με διπολική διαταραχή

Προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα την διπολική διαταραχή, είναι σημαντικό να γνωρίσουμε βαθύτερα το πώς ζουν τα άτομα που πάσχουν από τη νόσο.

Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία που συνδέονται με αυτήν είναι τα εξής:

  • Πάνω από τα δύο τρίτα των ατόμων που έχουν διαγνωστεί έχουν επίσης συγγενή με διπολική διαταραχή, γεγονός που υποδηλώνει μια πιθανή γενετική ή κληρονομική σύνδεση.
  • Τα μανιακά επεισόδια κάνουν τα άτομα με διπολική διαταραχή να αισθάνονται υπερβολικά ενθουσιασμένοι, εξαιρετικά παραγωγικά και ανίκητα.
  • Τα καταθλιπτικά επεισόδια κάνουν τα άτομα με διπολική διαταραχή να αισθάνονται ακραία λύπη, κούραση και απελπισία. Μπορεί να θέλουν να απομονώνονται ή να αποφεύγουν φίλους, οικογένεια και δραστηριότητες που συνήθως απολαμβάνουν.
  • Η διπολική διαταραχή μπορεί να προκληθεί από διαταραχές στους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η μανία αναπτύσσεται όταν ο νευροδιαβιβαστής νοραδρεναλίνη είναι πολύ υψηλός και τα καταθλιπτικά επεισόδια μπορεί να συνδέονται όταν τα επίπεδα νοραδρεναλίνης είναι πολύ χαμηλά.

Πόσο συχνό είναι το κοινωνικό στίγμα

Μελέτη σε άτομα με σοβαρές ψυχικές ασθένειες έδειξε ότι το 36% των συμμετεχόντων παρουσίασαν ενδείξεις αυξημένου εσωτερικευμένου στίγματος, το οποίο προκαλεί πρόσθετο ψυχολογικό φορτίο και δημιουργεί εμπόδια για τα άτομα με διπολική διαταραχή στην αναζήτηση βοήθειας.

Η έρευνα δείχνει όλο και περισσότερο ότι η εκπαίδευση του κοινού σχετικά με τις ψυχικές ασθένειες είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ξεπεραστεί το στίγμα που σχετίζεται με την ψυχική υγεία. Μερικοί τρόποι για την μείωση του στίγματος περιλαμβάνουν:

  • Οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης στη διπολική διαταραχή που είναι ακριβείς και ισορροπημένες βοηθούν το ευρύ κοινό να κατανοήσει καλύτερα την εμπειρία των ατόμων που ζουν με διπολική διαταραχή.
  • Τα άτομα με διπολική διαταραχή να συμπεριλαμβάνονται στο δημόσιο διάλογο γύρω από τη νόσο. Πολύ περισσότερο, όταν έρχονται στο φως ιστορίες επιτυχημένης θεραπείας, ενθαρρύνεται η αναζήτηση βοήθεια και για άλλα άτομα που υποφέρουν από τη συγκεκριμένη διαταραχή.
  • Επισήμανση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ψυχική ασθένεια με θετικό τρόπο.

Σε κάθε περίπτωση, η ενημέρωση είναι εκείνη που τελικά εξαλείφει τον φόβο απέναντι στο άγνωστο και καθιστά σαφές ότι η ψυχική νόσος δεν κατηγοριοποιεί τους ανθρώπους σε πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Συνεπώς, με αφορμή την σημερινή ημέρα, ενωνόμαστε όλοι μαζί για μία κοινωνία ανεκτικότητας, ισότητας και συμπερίληψης για όλους.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις