Το τρίξιμο των δοντιών (βρουξισμός) είναι ένα φαινόμενο που εμφανίζεται συχνά κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να εμφανιστεί και κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν σφίγγετε το σαγόνι σας υποσυνείδητα ενώ είστε ξύπνιοι. Λόγω της δύναμης που ασκείται κατά τη διάρκεια των επεισοδίων βρουξισμού στον ύπνο, η πάθηση μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στα δόντια και τη γνάθο και μπορεί να απαιτεί θεραπεία για τη μείωση των επιπτώσεών της.

Ο βρουξισμός στον ύπνο είναι πιο συχνός στα παιδιά, τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες από τους μεσήλικες και τους μεγαλύτερους ενήλικες. Οι ακριβείς αριθμοί για το πόσα άτομα έχουν βρουξισμό στον ύπνο είναι δύσκολο να βρεθούν επειδή πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι τρίζουν τα δόντια τους.

Ποιες είναι οι επιπλοκές του τριξίματος των δοντιών;

Το τρίξιμο των δοντιών μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία παρενεργειών, όπως:

  • πονοκεφάλους
  • πόνος στο σαγόνι, το πρόσωπο και τα αυτιά
  • φθορά των δοντιών
  • πόνος στα δόντια
  • ραγισμένα, κατεστραμμένα ή σπασμένα δόντια

Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να εμφανιστούν προβλήματα μάσησης, ομιλίας και κατάποσης. Μάλιστα, μπορεί να μην γνωρίζετε καν ότι τρίζετε τα δόντια σας, μέχρι να εμφανιστούν τα συμπτώματα.

Ο κίνδυνος επιπλοκών από το τρίξιμο των δοντιών μπορεί να αυξηθεί εάν έχετε βρουξισμό χωρίς θεραπεία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι μακροχρόνιες επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • χρόνιο πόνο στο αυτί και πονοκέφαλο
  • διεύρυνση των μυών του προσώπου
  • βλάβη στα δόντια που απαιτεί οδοντιατρικές επεμβάσεις, όπως οδοντική συγκόλληση, σφράγιση, στεφάνες ή γέφυρες
  • διαταραχές της κροταφογναθικής άρθρωσης (TMJ)

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα

Εάν τρίζετε τα δόντια σας, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να το σταματήσετε. Ορισμένες θεραπείες μπορεί να λειτουργήσουν καλύτερα από άλλες, ανάλογα με την υποκείμενη αιτία του τριξίματος των δοντιών σας και τα συμπτώματα.

Ο οδοντίατρος ή ο γιατρός σας μπορεί να σας καθοδηγήσει στην καλύτερη λύση για τον τερματισμό του βρουξισμού.

Στοματικοί νάρθηκες

Οι στοματικοί νάρθηκες είναι η πιο διαδεδομένη οδοντιατρική θεραπεία για τον βρουξισμό. Καλύπτουν τα δόντια ώστε να αποφευχθεί η ζημιά που προκαλείται από το τρίξιμο και το σφίξιμο.

Αυτοί οι νάρθηκες χρησιμοποιούνται για μικρές χρονικές περιόδους. Δεν προκαλούν μόνιμες αλλαγές στα δόντια ή στη γνάθο όμως βοηθούν στη μείωση της έντασης των μυών και στη σταθεροποίηση της γνάθου. Κατά συνέπεια, αποτρέπουν το τρίξιμο και το σφίξιμο της γνάθου ή το χτύπημα των δοντιών και απαλύνουν τον επακόλουθο μυϊκό πόνο που μπορεί να προκληθεί.

Οι νάρθηκες κατασκευάζονται από σκληρό ακρυλικό υλικό και ο οδοντίατρος σας θα φροντίσει να ταιριάζουν στα δόντια σας.

Οδοντιατρική παρέμβαση

Η αναγωγική στεφανιοπλαστική είναι μια οδοντιατρική επέμβαση που μπορεί να εφαρμοστεί ως λύση για την αναμόρφωση ή την ισοπέδωση της επιφάνειας δαγκώματος των δοντιών. Μπορεί να είναι μία αποτελεσματική επιλογή εάν το τρίξιμο των δοντιών προκαλείται από συνωστισμό, κακή ευθυγράμμιση ή στραβά δόντια. Για την αντιμετώπιση των συνεπειών του βρουξισμού συχνά απαιτείται συνεργασία οδοντιατρικών ειδικοτήτων, όπως ορθοδοντικού και προσθετολόγου-γναθολόγου

Botox

Έρευνες έχουν φέρει στο φως στοιχεία που υποδεικνύουν ότι οι ενέσεις αλλαντοτοξίνης (Botox) μπορούν να μειώσουν τον πόνο και τη συχνότητα του τριξίματος των δοντιών σε κατά τα άλλα υγιείς συμμετέχοντες. Ταυτόχρονα, η διαδικασία αποδυναμώνει τους μύες στο σαγόνι ενός ατόμου, με αποτέλεσμα την απενεργοποίησή τους και αποτρέπει την κίνηση που προκαλεί το τρίξιμο να συμβεί.

Για αυτή τη διαδικασία, ένας επαγγελματίας ιατρός θα εγχύσει μικρές ποσότητες Botox απευθείας στον μασητήρα, δηλαδή τον βασικό μυ που κινεί τη γνάθο. Το Botox δεν θα θεραπεύσει τον βρουξισμό, αλλά μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση αυτού του μυός. Κάτι τέτοιο μπορεί να ανακουφίσει το τρίξιμο των δοντιών και τους σχετικούς πονοκεφάλους.

Τεχνικές μείωσης του στρες

Για μερικούς ανθρώπους, το τρίξιμο των δοντιών μπορεί να συνδέεται με θέματα ψυχικής υγείας όπως το στρες, η κατάθλιψη και το άγχος. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για τη σύνδεση του βρουξισμού με αυτές τις καταστάσεις.

Εάν τρίζετε τα δόντια σας, οι τεχνικές μείωσης του στρες μπορεί να βοηθήσουν σε ορισμένες περιπτώσεις. Η μείωση του στρες μπορεί επίσης να ωφελήσει τη συνολική υγεία σας, επομένως είναι μια θεραπεία χαμηλού κινδύνου. Τι άλλο μπορείτε να δοκιμάσετε:

  • Διαλογισμό
  • Γιόγκα
  • Άσκηση
  • Ψυχοθεραπεία

Μυϊκές ασκήσεις για τη γλώσσα και τη γνάθο

Οι ασκήσεις της γλώσσας και των μυών της γνάθου μπορούν να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε αυτές τις περιοχές του προσώπου και να διατηρήσετε τη σωστή ευθυγράμμιση της γνάθου σας. Μπορείτε να τις δοκιμάσετε στο σπίτι ή να συνεργαστείτε με έναν φυσιοθεραπευτή.

Δοκιμάστε τις παρακάτω ασκήσεις:

  • Ανοίξτε καλά το στόμα σας ενώ αγγίζετε τη γλώσσα σας στα μπροστινά δόντια σας. Αυτό βοηθά στη χαλάρωση της γνάθου.
  • Πείτε το γράμμα «Ν» δυνατά. Αυτό θα αποτρέψει τα πάνω και τα κάτω δόντια σας από το να αγγίζονται και θα σας βοηθήσει να αποφύγετε το σφίξιμο.
  • Κάντε απαλό μασάζ στο σαγόνι σας για να χαλαρώσετε τους μύες.

Πότε να ζητήσετε βοήθεια

Εάν γνωρίζετε ότι τρίζετε τα δόντια σας ή εάν υποψιάζεστε ότι το τρίξιμο των δοντιών μπορεί να ευθύνεται για πόνο ή άλλα συμπτώματα, επισκεφθείτε έναν οδοντίατρο. Ανάλογα με τα ύποπτα αίτια, θα μπορέσει να σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία για την υποκείμενη πάθηση.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις