Όλοι οι άνθρωποι είμαστε εξοικειωμένοι με το αίσθημα του πόνου. Πρόκειται άλλωστε για μία φυσική αντίδραση του σώματός μας που μας «ειδοποιεί» πως κάτι δεν πηγαίνει καλά. Δεν πονούν όλοι οι άνθρωποι το ίδιο καθώς δεν είναι όλες οι πηγές ενεργοποίησης του πόνου το ίδιο έντονες. Κατά συνέπεια, μπορεί να έχει προσωρινό χαρακτήρα, λόγω ενός τραυματισμού, ή μόνιμο, λόγω μίας χρόνιας ασθένειας.

Σε κάθε περίπτωση όμως, είτε πρόκειται για χρόνιο είτε για αιφνίδιο πόνο, είναι δεδομένο πως η συγκεκριμένη αίσθηση δεν είναι ευχάριστη για κανέναν μας. Η προφανής λύση στην αντιμετώπιση του πόνου, είναι η λήψη αναλγητικών φαρμάκων, τα οποία μπορούν να τον εξαλείψουν άμεσα.

Τι συμβαίνει όμως εάν κάποιος δεν θέλει ή δεν μπορεί (λόγω ασθένειας ή αλλεργίας) να λάβει τα απαραίτητα παυσίπονα φάρμακα; Η φύση έρχεται για μία ακόμη φορά να μας δώσει τη λύση. Αυτό διότι μέσα στο απέραντο «φαρμακείο» της , υπάρχουν βότανα που έχουν τη δύναμη να ανακουφίσουν ή ακόμη και να εξαλείψουν τον πόνο με φυσικό τρόπο.

Ποια είναι αυτά;

Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς είναι ένα φυτό, που χρησιμοποιείται στην ιατρική της Αγιουρβέδα εδώ και πολλά χρόνια. Καλλιεργείται κυρίως στην Ινδία και σε άλλα τροπικά μέρη της Ασίας, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο σε μικρότερες ποσότητες. Ο κουρκουμάς περιέχει κουρκουμίνη που είναι ένα αποτελεσματικό αντιοξειδωτικό με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από την καούρα, τον πόνο που προκαλείται από αρθρίτιδα, τενοντίτιδα και αυτοάνοσες ασθένειες και επίσης μειώνει τη φλεγμονή. Ο κουρκουμάς αποτελεί ένα απολύτως ασφαλές μπαχαρικό όταν χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες, αλλά δεν συνίσταται να χρησιμοποιείται σε μεγάλες δόσεις γιατί μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία.

Γαρύφαλλο

Τα γαρίφαλα είναι κλειστά, αποξηραμένα μπουμπούκια ανθέων ενός αειθαλούς δέντρου που ανήκει στην οικογένεια της μυρτιάς. Μέσα στους αιώνες έχουν χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για στοματικές πληγές και πονόδοντους, λόγω των αντιβακτηριακών και αναλγητικών ιδιοτήτων που παράγει η ένωση ευγενόλης.

Μάλιστα, επιστημονική μελέτη που συνέκρινε τη διαφορά στα αναισθητικά αποτελέσματα της βενζοκαΐνης και της γέλης του γαρύφαλλου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι και οι δύο ουσίες είναι αποτελεσματικές στο μούδιασμα των ούλων, αν και το τζελ γαρύφαλλου προκαλούσε πολύ πιο έντονο μούδιασμα!

Τζίνζερ

Πρόκειται για ένα βότανο που κατάγεται από τη νοτιοανατολική Ασία, αλλά πλέον καλλιεργείται ευρέως σε όλο τον κόσμο. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και επίσης αποτελεί ένα ισχυρό αναλγητικό, που φημίζεται ιδιαίτερα για την αποτελεσματικότητά του κατά της ημικρανίας.

Σε σχετική μελέτη σε 100 άτομα που έπασχαν από ημικρανίες, η σκόνη τζίντζερ παρουσίασε εξαιρετικά αναλγητικά αποτελέσματα, παρόμοια με το φάρμακο σουματριπτάνη. Επίσης η δοκιμή εκχυλίσματος τζίντζερ σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα για έξι εβδομάδες οδήγησε στην ανακούφιση του πόνου τους όταν περπατούσαν ή στέκονταν όρθιοι.

Άγριο μαρούλι

Το άγριο μαρούλι ευδοκιμεί στο βόρειο ημισφαίριο όπου ανθίζει για 2 μήνες, από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του άσθματος, του κοκκύτη, της αϋπνίας, των προβλημάτων του ουροποιητικού συστήματος, των επώδυνων εμμηνορροϊκών κύκλων, του πόνου στις αρθρώσεις ή τους μύες, της κακής κυκλοφορίας του αίματος και των πρησμένων ανδρικών γεννητικών οργάνων.

Το άγριο μαρούλι χρησιμοποιείται ευρέως ως ένας αποτελεσματικός φυσικός τρόπος για να χαλαρώσετε τους μύες, να ανακουφίσετε τον πόνο και να αποκτήσετε περισσότερη ηρεμία. Η λήψη του σε μικρές δόσεις είναι ασφαλής, ενώ σε μεγάλες δόσεις μπορεί να δημιουργήσει αναπνευστικά προβλήματα, πόνους στα αυτιά, καταστολή, ακόμα και θάνατο.

Μπλε νούφαρο

Το μπλε νούφαρο κατάγεται από τον ποταμό Νείλο στην Αίγυπτο και χρησιμοποιείται ως φυσικό ηρεμιστικό εδώ και αιώνες. Στην Αίγυπτο θεωρείται ιερό λουλούδι, καθώς έχει χρησιμοποιηθεί σε θρησκευτικές τελετές ως τρόπος σύνδεσης με το θείο.

Πώς μπορείτε να καταναλώσετε το μπλε νούφαρο; Μπορείτε να φτιάξετε τσάι από αποξηραμένα λουλούδια και να το καταναλώσετε πριν πέσετε στο κρεβάτι, καθώς αποτελεί ένα εξαιρετικό αγχολυτικό και υπνωτικό βότανο. Έχει επίσης αναφερθεί ότι θεραπεύει γαστρεντερικά προβλήματα όπως η δυσπεψία και η διάρροια.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις