Η Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον θεσπίστηκε το 1997 με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασθένεια Πάρκινσον (EPDA) και την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η 11η Απριλίου, που επελέγη ως Παγκόσμια Ημέρα για την Νόσο του Πάρκινσον είναι ημερομηνία γέννησης του Τζέιμς Πάρκινσον, του Άγγλου γιατρού που γεννήθηκε το το 1775 και το 1817 ανακάλυψε τη συμπτωματολογία της ασθένειας που πλήττει το νευρικό σύστημα. Προς τιμήν του, η νόσος πήρε το όνομά του το 1876, αντί του όρου «Τρομώδης Παράλυση» που ονομαζόταν μέχρι τότε.

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια εκφυλιστική νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος. Μπορεί να προκαλέσει κινητικά συμπτώματα όπως τρόμο ηρεμίας, δυσκαμψία, βραδυκινησία και κακή ισορροπία αλλά και μη κινητικά προβλήματα όπως σιελόρροια, υποσμία, κατάθλιψη, διαταραχές ύπνου, ακόμη και δυσκοιλιότητα.

Πρόκειται για τη δεύτερη σε συχνότητα νευροεκφυλιστική νόσο μετά το Αλτσχάιμερ, με περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους να πάσχουν από Πάρκινσον σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα εντοπίζονται περίπου 15.000-20.000 ασθενείς, ενώ σε αυτούς προστίθενται περίπου 2.000 νέοι ασθενείς κάθε χρόνο.

Η ακριβής αιτία της νόσου είναι άγνωστη αλλά πιστεύεται ότι σχετίζεται με γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Οι σύγχρονες θεραπείες είναι αποτελεσματικές στη διαχείριση των κινητικών και μη κινητικών συμπτωμάτων της νόσου και μπορούν να βελτιώσουν αισθητά την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Νόσος του Πάρκινσον - Πρώιμα συμπτώματα

Επειδή πάντοτε ο έγκαιρος εντοπισμός μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου και να μην επιτρέψει να συμβούν μόνιμες βλάβες στους ασθενείς, μάθετε να αναγνωρίζετε τα προειδοποιητικά συμπτώματα που συχνά προηγούνται του Πάρκινσον. Φυσικά, η παρουσία ενός ή περισσότερων από τα παρακάτω δεν υποδηλώνει απαραίτητα πως πάσχετε από τη νόσο, ωστόσο αποτελούν μία καλή αφορμή για να κλείσετε έγκαιρα ένα ραντεβού στο γιατρό σας.

  • Προβλήματα ύπνου: Τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν αϋπνία λόγω ορισμένων συμπτωμάτων που μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο. Αυτά περιλαμβάνουν τρόμο, δυσκαμψία, πόνο και σύνδρομο ανήσυχων ποδιών. Εάν επηρεάζεται ο ύπνος, οι ασθενείς μπορεί επίσης να αισθάνονται κούραση και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Απώλεια της όσφρησης: Οι νοσούντες από Πάρκινσον ενδέχεται να παρατηρήσουν ότι η όσφρησή τους μπορεί να μην είναι τόσο δυνατή ή ακόμη και ότι απουσιάζει πλήρως. Η απώλεια όσφρησης μπορεί μάλιστα να ξεκινήσει χρόνια πριν εμφανιστούν άλλα συμπτώματα.
  • Αλλαγές στο γραφικό χαρακτήρα: Λόγω των αλλαγών που συμβαίνουν στον εγκέφαλο, τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον μπορεί να διαπιστώσουν ότι οι κινήσεις τους γίνονται μικρότερες και λιγότερο δυνατές από πριν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στο να μεταβληθεί ο γραφικός τους χαρακτήρας και τα γράμματα σταδιακά να γίνουν πολύ μικρότερα όσο γράφουν.
  • Προβλήματα με την ουροδόχο κύστη ή το έντερο: Τα σημάδια μιας υπερδραστήριας κύστης, όπως η ανάγκη άμεσης χρήσης της τουαλέτας χωρίς προειδοποίηση ή η συχνοουρία κατά τη διάρκεια της νύχτας, αποτελούν μερικά πολύ συνηθισμένα συμπτώματα της ουροδόχου κύστης των ατόμων με νόσο του Πάρκινσον.
  • Άγχος: Τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον μπορεί να βιώνουν έντονο άγχος, συμπεριλαμβανομένων αισθημάτων ανησυχίας και φόβου, ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια της πάθησης. Τα συνήθη συμπτώματα του άγχους περιλαμβάνουν: αίσθημα τρόμου, συνεχή ανησυχία ή δυσκολία συγκέντρωσης, εφίδρωση, ταχυπαλμία, αίσθημα δύσπνοιας, ζάλη ή τρέμουλο.
  • Τρέμουλο και ανεξέλεγκτες κινήσεις: Ο τρόμος είναι μια ανεξέλεγκτη κίνηση που επηρεάζει ένα μέρος του σώματος. Ο τρόμος του Πάρκινσον συνήθως ξεκινά από το χέρι πριν «απλωθεί» για να επηρεάσει το υπόλοιπο σώμα. Δεν υπάρχει θεραπεία για τον τρόμο, αλλά υπάρχουν τρόποι να διαχειριστείτε το σύμπτωμα, με την κατάλληλη ιατρική υποστήριξη.
  • Επιβράδυνση της κίνησης: Η βραδύτητα της κίνησης, γνωστή και ως «βραδυκινησία», μπορεί να σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για κάποιον με νόσο του Πάρκινσον για να κάνει πράγματα. Για παράδειγμα, μπορεί να δυσκολεύεστε με τον συντονισμό κινήσεων ή η βάδιση να γίνεται με πολύ πιο αργούς ρυθμούς ή με μεγαλύτερη δυσκολία.
  • Δυσκαμψία, ακαμψία και κράμπες: Το Πάρκινσον προκαλεί δύσκαμπτους μύες, ακαμψία και κράμπες. Αυτό μπορεί να κάνει ορισμένες εργασίες, όπως το γράψιμο ή το δέσιμο κορδονιών, πιο δύσκολες. Η ακαμψία μπορεί να είναι ιδιαίτερα αισθητή όταν για παράδειγμα, δυσκολεύεστε να αλλάξτε πλευρό στον ύπνο ή να σηκωθείτε από το κρεβάτι.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις