Πρόκειται για το μεγαλύτερο εσωτερικό όργανο του σώματος που ενδεχομένως στο μυαλό πολλών από εμάς προορίζεται για να «αντέχει» τα πάντα. Και η αλήθεια είναι ότι όσο είναι υγιές, έχουμε την τάση να μην του δίνουμε ιδιαίτερη σημασία. Φυσικά, ο λόγος γίνεται για το ήπαρ ή κοινώς συκώτι, το οποίο στην πραγματικότητα αποτελεί ένα «πολυχρηστικό» όργανο που επιτελεί πάρα πολλές και σημαντικές λειτουργίες στον οργανισμό.

Από τον καθαρισμό του αίματος μέχρι τη διάσπαση των λιπαρών από την τροφή και την αποβολή των τοξινών και άλλων βλαβερών ουσιών από τον οργανισμό, το ήπαρ λειτουργεί ως ένα πραγματικό «φίλτρο» που κρατά το σώμα μας υγιές. Αποθηκεύει επίσης γλυκόζη, προσφέροντάς μας μια άμεση δόση ενέργειας όποτε τη χρειαζόμαστε.

Ωστόσο, σε αντίθεση με κάποια άλλα όργανα στο ανθρώπινο σώμα όπως η καρδιά και οι πνεύμονες, μπορεί να είναι δύσκολο να μετρηθεί η ομαλή λειτουργία του ήπατος. Δεδομένου όμως ότι το συκώτι δεν μπορεί να μας προειδοποιήσει όταν χρειάζεται βοήθεια, δεν σημαίνει ότι μπορεί να ευημερεί χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα. Και επειδή, όπως πάντα, η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία, ας ποιες καθημερινές συνήθειες βλάπτουν το συκώτι και πώς μπορούμε να τις μετριάσουμε.

Υπερκατανάλωση ζάχαρης

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης δεν είναι βλαβερή μόνο για τα δόντια αλλά μπορεί να βλάψει και το συκώτι μας. Το όργανο αυτό χρησιμοποιεί μια μορφή ζάχαρης, τη φρουκτόζη, για να παράγει λίπος. Συνεπώς, η μεγάλη επιπλέον κατανάλωση λευκής ζάχαρης και παράγωγων αυτής μπορούν να προκαλέσουν συσσώρευση λίπους και να οδηγήσουν σε νόσο του ήπατος.

Λήψη συμπληρωμάτων διατροφής χωρίς ιατρική συμβουλή

Ακόμη κι αν ένα συμπλήρωμα χαρακτηρίζεται ως «φυτικό», αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να το παίρνουμε χωρίς πρώτα να συμβουλευτούμε το γιατρό μας. Αυτό διότι υπάρχουν ορισμένα συμπληρώματα που είναι μεν φαινομενικά αθώα, ωστόσο μπορούν να προκαλέσουν ζημιά και επιβάρυνση στο ήπαρ κατά τη διαδικασία του μεταβολισμού τους. Είναι λοιπόν σημαντικό, πριν ξεκινήσουμε τη λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος, να συμβουλευτούμε έναν ειδικό.

Υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Α

Φυσικά θα αναρωτιέστε εύλογα: οι βιταμίνες δεν είναι καλές για τον οργανισμό; Η απάντηση είναι ναι και όχι! Το σώμα μας βέβαια χρειάζεται τη βιταμίνη Α, την οποία προσλαμβάνουμε κυρίως από κόκκινα, κίτρινα και πορτοκαλί φρούτα. Όταν όμως η συγκεκριμένη ουσία λαμβάνεται σε μορφή συμπληρώματος μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό και για το ήπαρ όπως δείχνει μελέτη από το National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases στις ΗΠΑ.

Υπερκατανάλωση φαρμακευτικών σκευασμάτων

Βέβαια όλοι γνωρίζουμε ότι τα φάρμακα, τα οποία μεταβολίζονται στο συκώτι, μπορούν να του προκαλέσουν ζημιά ωστόσο υπάρχουν ουσίες που είναι πιο επιβλαβείς από άλλες. Ειδικότερα, η παρακεταμόλη, η οποία περιέχεται σε πολλά παυσίπονα, μπορεί εύκολα να προσληφθεί σε ποσότητα μεγαλύτερη από τη συνιστώμενη καθώς είναι ένα φάρμακο που θεωρούμε «αθώο». Επίσης, η ίδια ουσία μπορεί να βρίσκεται σε διαφορετικά σκευάσματα με ελαφρώς διαφορετική ονομασία. Καλό είναι λοιπόν να ελέγχουμε πάντα τη δραστική ουσία του σκευάσματος που λαμβάνουμε και να ζητήσουμε περισσότερες πληροφορίες από το γιατρό ή τον φαρμακοποιό μας εάν δεν είμαστε σίγουροι.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις