Η Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1998 από την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για το Άσθμα (GINA) και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την πάθηση και τη βελτίωση της φροντίδας των ασθενών παγκοσμίως. Έκτοτε, η Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος γιορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Τρίτη του Μαΐου. Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Άσθματος ποικίλλει από χρόνο σε χρόνο, αλλά ο πρωταρχικός στόχος παραμένει ο ίδιος: η ευαισθητοποίηση σχετικά με το άσθμα και τις επιπτώσεις του στα άτομα και την κοινωνία και η προώθηση της καλύτερης διαχείρισης και φροντίδας του άσθματος.

Τι είναι το άσθμα;

Το άσθμα είναι μια χρόνια πνευμονοπάθεια που προκαλεί φλεγμονή και στενεύει τους αεραγωγούς, δυσκολεύοντας την αναπνοή. Τα κοινά συμπτώματα του άσθματος περιλαμβάνουν συριγμό, βήχα, σφίξιμο στο στήθος και δύσπνοια. Το άσθμα μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως οι αλλεργίες, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η άσκηση και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού. Οι κρίσεις άσθματος μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή και απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα.

Βελτίωση της φροντίδας για τους ασθενείς

Η Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος ενθαρρύνει τους επαγγελματίες υγείας να υιοθετήσουν μια προληπτική προσέγγιση στη φροντίδα των ασθενών. Αυτό περιλαμβάνει την παροχή εκπαίδευσης και πόρων στους πάσχοντες για τη διαχείριση του άσθματός τους αποτελεσματικά, την παρακολούθηση των συμπτωμάτων τους και την προσαρμογή των σχεδίων θεραπείας τους ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περίπτωσης. Περιλαμβάνει επίσης τη συνεργασία με ασθενείς για τον εντοπισμό και την αποφυγή των παραγόντων που προκαλούν το άσθμα και τη διασφάλιση της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.

Πολύ περισσότερο, η συγκεκριμένη ημέρα παρέχει την ευκαιρία να αναγνωρίσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με άσθμα και να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά τους. Αυτό περιλαμβάνει την προώθηση της πρόσβασης σε οικονομικά προσιτά φάρμακα για το άσθμα, τη διασφάλιση καθαρού αέρα και την παροχή καταλύματος σε σχολεία και χώρους εργασίας για άτομα με άσθμα.

Το άσθμα σε αριθμούς

  1. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 339 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν άσθμα (World Health Organization, 2021).
  2. Το άσθμα είναι μια από τις πιο κοινές χρόνιες ασθένειες στην παιδική ηλικία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου 7,6 εκατομμύρια παιδιά υποφέρουν από την πάθηση (Centers for Disease Control and Prevention, 2021).
  3. Το άσθμα είναι πιο διαδεδομένο στις ανεπτυγμένες χώρες, με τα υψηλότερα ποσοστά να εντοπίζονται σε χώρες όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες (Global Initiative for Asthma, 2021).
  4. Είναι πιο συχνό στις γυναίκες παρά στους άνδρες, με τις γυναίκες να εμφανίζουν πιο σοβαρά συμπτώματα άσθματος και υψηλότερα ποσοστά νοσηλείας (Centers for Disease Control and Prevention, 2021).
  5. Αποτελεί την κύρια αιτία επισκέψεων στα τμήματα επειγόντων περιστατικών και νοσηλειών. Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, το άσθμα ευθύνεται για περισσότερες από 1,8 εκατομμύρια επισκέψεις στα επείγοντα και σχεδόν 500.000 περιστατικά νοσηλείας κάθε χρόνο (American Lung Association, 2021).
  6. Το άσθμα είναι μια σημαντική οικονομική επιβάρυνση, με το κόστος υγειονομικής περίθαλψης και την απώλεια παραγωγικότητας να υπολογίζεται σε δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως (American Lung Association, 2021).
  7. Παρά την πρόοδο στη θεραπεία και τη διαχείριση, οι θάνατοι που σχετίζονται με το άσθμα συνεχίζουν να συμβαίνουν. Το 2019, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ανέφεραν ότι πάνω από 3.500 άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες πέθαναν από αιτίες που σχετίζονται με το άσθμα (Centers for Disease Control and Prevention, 2021).

Συνεπώς, η Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος είναι εδώ για να μας υπενθυμίσει ότι πρόκειται για μια σοβαρή και χρόνια ασθένεια που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Με την αύξηση της ευαισθητοποίησης, τη βελτίωση της φροντίδας και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών, μπορούμε να συμβάλουμε στη μείωση των επιδράσεων που έχει το άσθμα στα άτομα και την κοινωνία εν γένει.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις