Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Δίαιτας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Μαΐου. Σε αυτή την ξεχωριστή ημέρα συμμετέχουν άνθρωποι από όλο τον κόσμο που μοιράζονται έναν κοινό στόχο: να προάγουν τη θετική εικόνα του σώματος, την αποδοχή του εαυτού τους και την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής χωρίς περιοριστικές και ακραίες δίαιτες.

Η προέλευση της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά της Δίαιτας εντοπίζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1992, όταν η Mary Evans Young, μια ακτιβίστρια κατά της δίαιτας, ίδρυσε την οργάνωση "Diet Breakers" ως απάντηση στους δικούς της αγώνες με την ανορεξία και τον αρνητικό αντίκτυπο της κουλτούρας της δίαιτας στην κοινωνία.

Από τότε, η Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Δίαιτας έχει εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο κίνημα που επιδιώκει να αμφισβητήσει τα επιβλαβή πρότυπα ομορφιάς και την εμμονή της σύγχρονης κουλτούρας με την μη ρεαλιστική εικόνα του σώματος. Στο «στόχαστρο» της παραπάνω τάσης βρίσκονται κυρίως οι γυναίκες, με αποκορύφωμα την έξαρση των διατροφικών διαταραχών που δυστυχώς εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να βασανίζουν μία σημαντική μερίδα του παγκόσμιου πληθυσμού. Και παρότι οι φωνές υπέρ του body positivity πληθαίνουν γύρω μας, τα social media εξακολουθούν να ασκούν μεγάλη επιρροή και η εμμονή με το ιδανικό σώμα βρίσκεται στο επίκεντρο ενδιαφέροντος πολλών, κυρίως νέων, ανθρώπων.

Την ημέρα αυτή λοιπόν, οι άνθρωποι ενθαρρύνονται να πουν «αντίο» στις δίαιτες και να αγκαλιάσουν το φυσικό τους σώμα, ανεξάρτητα από τα κιλά τους. Όλα δείχνουν περίτρανα πως έχει φτάσει το πλήρωμα του χρόνου να γιορτάσουμε τη διαφορετικότητα και να προωθήσουμε τη θετική αυτοεικόνα μας. Παράλληλα να διαδώσουμε το μήνυμα ότι η εμμονική προσκόλληση σε αυστηρές δίαιτες μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει και ότι είναι ανάγκη να υιοθετήσουμε μια πιο ολιστική και συμπονετική προσέγγιση στην υγεία και την ευεξία μας.

Ένα από τα βασικά μηνύματα της Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Δίαιτας είναι ότι οι υγιεινές συνήθειες και η αυτοφροντίδα δεν χρειάζεται να περιστρέφονται γύρω από τη στέρηση ή την τιμωρία. Αντίθετα, κυμαίνονται στην εύρεση μιας υγιούς ισορροπίας -η οποία διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και από ένα σώμα σε ένα άλλο. Φυσικά αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της αυτοαγάπης είναι η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, που περιλαμβάνει θρεπτικές τροφές, τακτική άσκηση και φροντίδα για την ψυχική μας υγεία.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία εν μέρει θεωρούνται κομμάτι του προβλήματος, μπορούν να συνεισφέρουν και προς την αντίθετη κατεύθυνση. Πολύ περισσότερο, μπορούν να αποτελέσουν ένα ισχυρό εργαλείο για τη διάδοση του μηνύματος της Παγκόσμιας Ημέρας και να ενθαρρύνουν τους χρήστες να μοιραστούν προσωπικές ιστορίες και το ταξίδι προς την αποδοχή του αυθεντικού εαυτού τους. Hashtags όπως #NoDietDay και #BodyPositivity βρίσκονται στην κορυφή των trends σε δημοφιλείς πλατφόρμες όπως το Twitter και το Instagram με τους χρήστες να «συγκεντρώνονται» εκεί για να γιορτάσουν τον μοναδικό και όμορφο εαυτό τους.

Συμπερασματικά, η Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Δίαιτας είναι μια σημαντική υπενθύμιση ότι η αυτοαποδοχή και η θετική εικόνα του σώματος είναι βασικά στοιχεία μιας υγιούς και ευτυχισμένης ζωής. Απορρίπτοντας τα επιβλαβή πρότυπα ομορφιάς και αγκαλιάζοντας το φυσικό μας σώμα, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο που να περιλαμβάνει συμπόνια και ενσυναίσθηση. Έναν ειλικρινά πιο όμορφο κόσμο, όπου όλοι νιώθουν εκτίμηση και σεβασμό, ανεξάρτητα από τον σωματότυπο, τα κιλά και την εξωτερική εμφάνισή τους.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις