Από το 2008 μέχρι και σήμερα, η 25η Μαΐου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς (World Thyroid Day). Αρχικά υπήρξε μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΕΤΑ) που στην συνέχεια υιοθετήθηκε και από τις ιατρικές εταιρείες των λοιπών ηπείρων. Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Θυρεοειδούς είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας για την σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των διαταραχών του θυρεοειδούς.

Ο θυρεοειδής αδένας, που συχνά αναφέρεται ως απλά θυρεοειδής, είναι ένας από τους μεγαλύτερους ενδοκρινείς αδένες του ανθρώπινου οργανισμού. Αυτός ο αδένας σε σχήμα πεταλούδας βρίσκεται στο μπροστινό και κάτω μέρος του λαιμού και ζυγίζει 10 γραμμάρια. Οι ορμόνες που παράγονται από τον θυρεοειδή επηρεάζουν τις κρίσιμες λειτουργίες του σώματος και ρυθμίζουν το μεταβολισμό. Επομένως η υγεία του θυρεοειδούς είναι εξαιρετικά σημαντική για τον άνθρωπο.

Τύποι παθήσεων του θυρεοειδούς

Οι διαταραχές του θυρεοειδούς είναι πολύ συχνές σε παγκόσμιο επίπεδο. Επηρεάζουν τους ανθρώπους όλων των ηλικιών και παρουσιάζουν ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων.

Οι δύο πιο συνηθισμένοι τύποι διαταραχών του θυρεοειδούς είναι ο υποθυρεοειδισμός (υπολειτουργικός θυρεοειδής) και ο υπερθυρεοειδισμός (υπερδραστήριος θυρεοειδής).

  • Ο υποθυρεοειδισμός εμφανίζεται όταν ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετές θυρεοειδικές ορμόνες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αύξηση βάρους, κόπωση, ξηροδερμία, απώλεια μαλλιών, μεταξύ άλλων.
  • Ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής αδένας από την άλλη, μπορεί να οδηγήσει σε υπερθυρεοειδισμό. Αυτό συμβαίνει όταν ο θυρεοειδής αδένας παράγει περίσσεια θυρεοειδικών ορμονών. Συνήθη συμπτώματα της πάθησης είναι η απώλεια βάρους, η αύξηση της όρεξης, ο αυξημένος καρδιακός παλμός, το άγχος, η ευερεθιστότητα και η δυσανεξία στη ζέστη.
  • Στη θυρεοειδίτιδα Hashimoto, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται και βλάπτει τον θυρεοειδή αδένα, οδηγώντας σε υποθυρεοειδισμό.
  • Στην περίπτωση της νόσου του Graves, ο θυρεοειδής αδένας παράγει υπερβολικές ποσότητες ορμονών, με αποτέλεσμα υπερθυρεοειδισμό.

Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τις παθήσεις του θυρεοειδούς

  • Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαταραχές του θυρεοειδούς από τους άνδρες.
  • Ο υποθυρεοειδισμός είναι πιο συχνός στους ηλικιωμένους ενώ ο υπερθυρεοειδισμός επηρεάζει περισσότερο τα νεότερα άτομα.
  • Οι διαταραχές του θυρεοειδούς μπορεί να επηρεάσουν το μεταβολισμό, τα επίπεδα ενέργειας, το βάρος, τη λειτουργία της καρδιάς, τη γονιμότητα, τη διάθεση και τη γνωστική λειτουργία.
  • Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς δεν γνωρίζουν την κατάστασή τους.
  • Οι μέλλουσες μητέρες με αδιάγνωστα προβλήματα θυρεοειδούς αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο αποβολής, πρόωρου τοκετού και αναπτυξιακών προβλημάτων στα παιδιά τους.
  • Εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, η νόσος του θυρεοειδούς μπορεί να προκαλέσει ακόμη και καρδιακές παθήσεις, οστεοπόρωση και στειρότητα.

Πρώιμα σημάδια

Η νόσος του θυρεοειδούς αναφέρεται σε διάφορες καταστάσεις που επηρεάζουν τη φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Ακολουθούν 10 πρώιμα σημάδια της νόσου του θυρεοειδούς που δεν πρέπει να αγνοηθούν:

  1. Κόπωση: Η επίμονη εξάντληση και το αίσθημα κόπωσης παρά τον αρκετό ύπνο μπορεί να υποδηλώνουν υπολειτουργία του θυρεοειδούς (υποθυρεοειδισμός) ή υπερδραστήριο θυρεοειδή (υπερθυρεοειδισμός).
  2. Αλλαγές βάρους: Η ανεξήγητη αύξηση ή απώλεια βάρους, ακόμη και χωρίς σημαντική αλλαγή στη διατροφή ή την άσκηση, μπορεί να είναι σημάδι δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς.
  3. Αλλαγές διάθεσης: Ξαφνικές αλλαγές στη διάθεση, ευερεθιστότητα, άγχος ή κατάθλιψη μπορεί να σχετίζονται με ανισορροπία στις ορμόνες του θυρεοειδούς.
  4. Αλλαγές μαλλιών και δέρματος: Ξηρά, εύθραυστα μαλλιά, τριχόπτωση ή ξηρό δέρμα με φαγούρα μπορεί να είναι ενδεικτικά προβλημάτων θυρεοειδούς, ιδιαίτερα υποθυρεοειδισμού.
  5. Αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου: Η δυσκοιλιότητα είναι ένα κοινό σύμπτωμα υπολειτουργίας του θυρεοειδούς, ενώ ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής μπορεί να προκαλέσει συχνότερες κενώσεις ή διάρροια.
  6. Μυϊκή αδυναμία: Η αδυναμία ή η δυσκολία στην εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων ή ασκήσεων μπορεί να αποδοθεί σε υπολειτουργικό θυρεοειδή.
  7. Αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό: Ένας ασυνήθιστα αργός ή γρήγορος καρδιακός ρυθμός ή οι ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί μπορεί να υποδηλώνουν πρόβλημα με τον θυρεοειδή.
  8. Διαταραχές εμμήνου ρύσεως: Οι γυναίκες με δυσλειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να εμφανίσουν ακανόνιστες περιόδους, βαρύτερη ή ελαφρύτερη έμμηνο ρύση ή αλλαγές στη διάρκεια του εμμηνορροϊκού τους κύκλου.
  9. Ευαισθησία στη θερμοκρασία: Το αίσθημα υπερβολικού κρύου ή ζέστης, ακόμη και σε κανονικές συνθήκες θερμοκρασίας, μπορεί να συνδεθεί με δυσλειτουργία του θυρεοειδούς.
  10. Οίδημα στον αυχένα: Η ανάπτυξη ενός όζου στην περιοχή του λαιμού (βρογχοκήλη) μπορεί να υποδηλώνει μια υποκείμενη πάθηση του θυρεοειδούς.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο της διαταραχής του θυρεοειδούς και με βάση μεμονωμένους παράγοντες. Εάν εμφανίσετε οποιαδήποτε επίμονα ή ανησυχητικά συμπτώματα, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για σωστή αξιολόγηση και διάγνωση.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις