Στην θερινή συμφωνία των τζιτζικιών που «τραγουδούν» το σούρουπο τους καλοκαιρινούς μήνες, υπάρχει μια ανεπιθύμητη προσθήκη που διαταράσσει την ευδαιμονία μας: το αδιάκοπο βούισμα των κουνουπιών. Αυτά τα μικροσκοπικά, φαινομενικά αβλαβή έντομα έχουν την τάση να μας τσιμπούν, προκαλώντας δερματικούς ερεθισμούς και φαγούρα. Πέρα όμως από αυτή την ενόχληση, υπάρχει και μια σοβαρότερη ανησυχία. Τα τσιμπήματα κουνουπιών ενδέχεται να φέρουν μαζί τους μια σειρά από επικίνδυνες συνέπειες που μπορούν να απειλήσουν σοβαρά την υγεία μας.

Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξανόμενος κίνδυνος εμφάνισης κάποιων ασθενειών που μεταδίδονται με το τσίμπημα από κουνούπι στην περιοχή της Ευρώπης –ανάμεσά τους ο δάγκειος πυρετός, ο ιός Ζίκα, ο ιός Τσικουνγκούνια και ο ιός του Δυτικού Νείλου. Το φαινόμενο αυτό συνδέεται με την κλιματική αλλαγή και την αύξηση των κουνουπιών που είναι φορείς των ιών, όπως ενημερώνει το ευρύ κοινό το ECDC.

Το τσίμπημα του κουνουπιού

Με μία πρώτη ματιά, το κουνούπι φαίνεται ακίνδυνο, με τα λεπτά φτερά του και το μικροσκοπικό του μέγεθος. Ωστόσο, κάτω από το φαινομενικά αθώο εξωτερικό του κρύβεται ένα εξαιρετικά εξελιγμένο μηχάνημα που ρουφάει αίμα για να τραφεί. Τα θηλυκά κουνούπια είναι οι κύριοι ένοχοι πίσω από τη φαγούρα που αισθανόμαστε, καθώς το αίμα είναι η κύρια πηγή θρέψης για τα αυγά τους.

Όταν ένα κουνούπι τρυπάει το δέρμα, εκκρίνει σάλιο που λειτουργεί ως ένα ισχυρό «κοκτέιλ», σχεδιασμένο ώστε να μουδιάζει την περιοχή και να εμποδίζει τους φυσικούς αμυντικούς μηχανισμούς του σώματός μας να αντιδράσουν. Αυτό το σάλιο περιέχει μια ποικιλία ουσιών, συμπεριλαμβανομένων αντιπηκτικών για την πρόληψη της πήξης του αίματος και ανοσοκατασταλτικά, τα οποία αμβλύνουν την ανοσολογική μας απόκριση. Δυστυχώς, όμως το τσίμπημα δημιουργεί και μια «πύλη εισόδου» για παθογόνους μικροοργανισμούς που είναι υπεύθυνοι για λοιμώξεις και ασθένειες.

Οι κίνδυνοι

Ένας από τους σημαντικότερους κινδύνους που συνδέονται με το τσίμπημα από κουνούπι είναι η μετάδοση ασθενειών. Τα κουνούπια δρουν ως φορείς για ένα πλήθος βλαβερών μικροβίων, συμπεριλαμβανομένων των ιών, των βακτηρίων και των παρασίτων. Μεταξύ των πιο διαβόητων ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια είναι η ελονοσία, ο δάγγειος πυρετός, ο ιός Ζίκα, ο ιός του Δυτικού Νείλου και ο ιός Τσικουνγκούνια. Αυτές οι ασθένειες μπορεί να κυμαίνονται από ήπιες έως σοβαρές και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι θανατηφόρες.

Η ελονοσία, για παράδειγμα, στοιχίζει τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων κάθε χρόνο, κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική. Ο δάγγειος πυρετός, που χαρακτηρίζεται από υψηλό πυρετό, έντονο πόνο στις αρθρώσεις και βλάβη οργάνων, επηρεάζει εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο ετησίως. Ο ιός Ζίκα κέρδισε την παγκόσμια προσοχή λόγω της συσχέτισής του με γενετικές ανωμαλίες, ιδιαίτερα τη μικροκεφαλία, σε βρέφη που γεννήθηκαν από μολυσμένες μητέρες.

Πέρα από τη μετάδοση ασθενειών, τα τσιμπήματα κουνουπιών μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα. Αυτές οι αντιδράσεις μπορεί να κυμαίνονται από ήπιο κνησμό και πρήξιμο έως πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως φουσκάλες, κνίδωση και δυσκολία στην αναπνοή. Για όσους έχουν ιστορικό αλλεργιών, ένα τσίμπημα κουνουπιού μπορεί να γίνει μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση.

Πρόληψη και προστασία

Δεδομένων των πολυάριθμων κινδύνων που συνδέονται με τα τσιμπήματα των κουνουπιών, είναι σημαντικό να ληφθούν προληπτικά μέτρα για την ελαχιστοποίηση της έκθεσης. Ορισμένες αποτελεσματικές στρατηγικές περιλαμβάνουν τη χρήση μακρυμάνικων ρούχων, την εφαρμογή εντομοαπωθητικών που περιέχουν DEET ή πικαριδίνη και τη χρήση κουνουπιέρων και οθονών για τη δημιουργία φυσικών φραγμών.

Παρότι λοιπόν το τσίμπημα από κουνούπι μπορεί να φαίνεται ασήμαντος, η επιστημονική πραγματικότητα είναι πιο ανησυχητική. Είναι συνεπώς απαραίτητο να προσεγγίζουμε την προστασία από τα κουνούπια με επιμέλεια, δίνοντας προτεραιότητα στα μέτρα που προστατεύουν την υγεία και την ευημερία μας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις