Εάν αντιμετωπίζετε την ακμή σας με θεραπεία αλλά εξακολουθείτε να βλέπετε εξάρσεις, μπορεί αυτό να σας απογοητεύει. Η ακμή έχει πολλές αιτίες και η θεραπεία είναι διαφορετική ανά περίπτωση. Υπάρχουν όμως κάποια βήματα αυτοφροντίδας που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι για να διαχειριστείτε αποτελεσματικά την ακμή σας κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα από τη θεραπεία της ακμής σας, οι έμπειροι και εξειδικευμένοι δερματολόγοι των Δερματολογικών Κέντρων City Med σας συμβουλεύουν:

  1. Κρατήστε το δέρμα σας καθαρό. Πλένετε απαλά το πρόσωπό σας έως και δύο φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ, και μετά την εφίδρωση. Επιλέξτε ένα απαλό, μη λειαντικό καθαριστικό. Εφαρμόστε το με τα δάχτυλά σας, καθώς το τρίψιμο με πετσέτες, σφουγγάρια και άλλα εργαλεία μπορεί να ερεθίσει το δέρμα σας.
  2. Επιλέξτε τα σωστά προϊόντα για το δέρμα σας. Χρησιμοποιήστε απαλά κι εγκεκριμένα προϊόντα περιποίησης του δέρματος και αυτά που γράφουν «χωρίς αλκοόλ» στην ετικέτα. Αποφύγετε προϊόντα που μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα σας, συμπεριλαμβανομένων στυπτικών, τονωτικών και απολεπιστικών. Αυτά τα προϊόντα μπορούν να στεγνώσουν το δέρμα σας και να κάνουν την ακμή να φαίνεται χειρότερη.
  3. Λουστείτε τακτικά. Το λάδι από τα μαλλιά σας μπορεί να προκαλέσει ακμή στο μέτωπό σας. Αν έχετε λιπαρά μαλλιά, λουστείτε πιο συχνά από ό,τι τώρα και κρατήστε τα μαλλιά σας μακριά από το πρόσωπό σας.
  4. Επιμείνετε στη θεραπεία σας. Το να δοκιμάζετε νέες θεραπείες ακμής πολύ συχνά μπορεί να ερεθίσει το δέρμα σας και να προκαλέσει εξάρσεις. Δώστε χρόνο στη θεραπεία σας να δουλέψει. Μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες έως μερικούς μήνες για να δείτε διαφορά.
  5. Κρατήστε τα χέρια σας μακριά. Το να αγγίζετε το πρόσωπό σας κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να προκαλέσει έξαρση της ακμής. Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να σπάσετε ή να πιέσετε ένα σπυράκι που σας ενοχλεί, με αυτόν τον τρόπο θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να καθαρίσει η ακμή και θα αυξήσετε τον κίνδυνο για ουλές και μαύρα στίγματα που ονομάζονται μεταφλεγμονώδη υπερμελάγχρωση.
  6. Προστατευτείτε από τον ήλιο και τα σολάριουμ. Μαζί με την αύξηση του κινδύνου για καρκίνο του δέρματος, το μαύρισμα βλάπτει το δέρμα σας και μπορεί να επιδεινώσει την ακμή. Ορισμένα φάρμακα ή κρέμες για την ακμή μπορούν επίσης να κάνουν το δέρμα σας πολύ ευαίσθητο στις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες από τον ήλιο και το σολάριουμ.

Προστατέψτε το δέρμα σας αποφεύγοντας το μαύρισμα - σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους - και αναζητώντας σκιά, φορώντας αντηλιακά ρούχα και εφαρμόζοντας ένα ευρέως φάσματος, αδιάβροχο αντηλιακό με SPF 30 ή μεγαλύτερο σε όλο το δέρμα που δεν καλύπτεται από ρούχα όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο. Αναζητήστε ένα αντηλιακό που να αναγράφεται στα χαρακτηριστικά του ως «μη φαγεσωρογόνο» ή «δεν φράζει τους πόρους». Για πιο αποτελεσματική προστασία, επιλέξτε ρούχα με αριθμό παράγοντα υπεριώδους προστασίας (ή UPF) στην ετικέτα.

Να θυμάστε ότι η ακμή χρειάζεται χρόνο για να εξαλειφθεί τελείως, και είναι σημαντικό να συμβουλεύεστε τακτικά τον/την δερματολόγο σας. Οι έμπειροι και επιστημονικά καταρτισμένοι δερματολόγοι μπορούν να θεραπεύσουν την υπάρχουσα ακμή, να αποτρέψουν τη δημιουργία νέων εξανθημάτων και να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης ουλών.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις