Συχνά είναι στις μέρες μας τα προβλήματα διαταραχών σίτισης και κατάποσης σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα αλλά και σε ανθρώπους που βρίσκονται σε στάδιο αποθεραπείας ή αποκατάστασης.

Το Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ της Τρίπολης διαθέτει ένα σύγχρονο Τμήμα Λογοθεραπείας με εξειδικευμένους επιστήμονες που αναλαμβάνουν με επιτυχία τέτοιες περιπτώσεις εσωτερικών αλλά και εξωτερικών ασθενών.

Συγκεκριμένα οι Λογοθεραπευτές του ΚΑΑ ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ έχουν εξειδικευτεί στη χρήση υπερήχων για την αντιμετώπιση διαταραχών σίτισης και κατάποσης των ασθενών.

Ας μάθουμε περισσότερα για τη χρήση υπερήχων σε περιπτώσεις διαταραχών σίτισης και κατάποσης αλλά και για το επιστημονικό προσωπικό του Τμήματος Λογοθεραπείας του ΚΑΑ ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ.

Η αξιολόγηση με υπερήχους, είναι μία μη επεμβατική και χωρίς ακτινοβολία τεχνική, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί για την εκτίμηση του στοματοφαρυγγικού σταδίου κατάποσης.Μπορούν να ανιχνευτούν τυχόν διαταραχές κατάποσης που μπορεί να προκύψουν από νευρολογικές, δομικές και συμπεριφορικές διαταραχές. Η αξιολόγηση με την χρήση υπερήχων βοηθά να έχουμε:

  • καλύτερη παρατήρηση της φυσιολογικής ανατομίας και της φυσιολογίας του μηχανισμού κατάποσης για παιδιά και ενήλικες,
  • καλύτερη παρατήρηση της κίνησης της γλώσσας, του λάρυγγα και του υοειδούς οστού,
  • έλεγχο σε τυχόν ανωμαλίες στο στοματικό στάδιο, όπως ανεπαρκής έλεγχος βλωμού,πρόωρη στοματική διαρροή, μειωμένη προώθηση της γλώσσας και πολλαπλή κατάποση

Αυτός ο ενδελεχής έλεγχος των δομών που συντελούν στο στοματικό και στοματοφαρυγγικό στάδιο κατάποσης βοηθά να αναπτυχθεί:

  • εξατομικευμένη θεραπείας στις διαταραχές της στοματοφαρυγγικής κατάποσης.
  • κατανοηση τύπου δυσφαγίας προκειμένου να αναπτυχθούν αποτελεσματικά σχέδια θεραπείας.

Οι συνεργάτες μας:

Γκόρος Ανδρέας - Λογοθεραπευτής

Γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1988, στην οποία τελείωσε και τη βασική εκπαίδευση του. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο τμήμα Φυσικών Επιστημών και στη συνέχεια φοίτησε στο Α.Τ.Ε.Ι. Πατρών, στο τμήμα Λογοθεραπείας. Έπειτα από συνεργασίες με κέντρα θεραπειών στην Πάτρα, διατηρεί κέντρο ειδικών θεραπειών που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Τρίπολης. Είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ παρέχει και υπηρεσίες εποπτείας σε κέντρα ειδικών θεραπειών σε Αττική και Χαλκίδα. Έχει παρακολουθήσει και πιστοποιηθεί σε τεχνικές ,χρήσης υπερήχων, νευρομυϊκής περίδεσης, ενναλακτικής επικοινωνίας και επιλεκτικότητας της σίτισης. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του Κ.Α.Α Παλλάδιον από το 2018 έως και σήμερα.

Καδά Μαρία-Ελένη - Λογοθεραπεύτρια

Γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1995, στην οποία τελείωσε και τη βασική εκπαίδευση της. Φοίτησε στο Α.Τ.Ε.Ι. Πατρών, στο τμήμα Λογοθεραπείας, απ’ όπου αποφοίτησε το 2018. Έχει Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας. Έχει παρακολουθήσει και πιστοποιηθεί σε: Χρήση Παιδαγωγικού Υλικού σε ΔΕΠΥ και ΔΑΦ, Oral Placement Therapy: A Three Part Treatment Plan (Stark and Watson), Επιμόρφωση: Ειδική αγωγή και εκπαίδευση: Ανίχνευση, διαφοροδιάγνωση και παρέμβαση (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), Σχεδιασμός Θεραπευτικού Πλάνου Διαταραχών σίτισης και κατάποσης : Χρήση υπερήχων/ Εξάσκηση αναπνοής/ Ασκήσεις αποκατάστασης (Stark and Watson). Απο το 2018 εργάζεται στο κέντρο αποκατάστασης "Παλλάδιον" και στο κέντρο ειδικών θεραπειών "'Παρέμβασις".

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις