ΕΛΛΑΔΑ. Μετά από πολύμηνη προσπάθεια, τα εμπόδια παραμερίστηκαν και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος επανεκκινεί τη διαδικασία κατασκευής και των τριών νέων δημόσιων νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη, την Κομοτηνή και τη Σπάρτη, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί και ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος, στην εναρκτήρια ομιλία του στο SNF Nostos Conference 2023.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο, ο σχετικός διαγωνισμός είχε ακυρωθεί καθώς το ΙΣΝ είχε λάβει πολύ υψηλότερες προσφορές από τις προβλεπόμενες, έως και δυόμιση φορές. Παράλληλα, όμως, είχαν ξεκινήσει και οι απαραίτητες διεργασίες ώστε να βρεθεί τρόπος να καταστούν εφικτά, αυτά τα πολύ σημαντικά κατασκευαστικά έργα, προς όφελος του τομέα της Υγείας στην Ελλάδα αλλά και της κοινωνίας γενικότερα.

Με τη βοήθεια της εταιρίας Hill International, του Renzo Piano και της εταιρίας Renzo Piano Building Workshop, της Betaplan και με τη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων, με τελικό ανάδοχο τον Όμιλο ΑΒΑΞ, έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ομίλους στην Ελλάδα και στην Κύπρο, υπογράφηκε σήμερα, Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023, η σύμβαση για την έναρξη της κατασκευής του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής – ΙΣΝ, του Νέου Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης – ΙΣΝ και του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης – ΙΣΝ. Η αύξηση του προϋπολογισμού για τα συγκεκριμένα έργα διαμορφώνει τη συνολική επένδυση του ΙΣΝ για τη Διεθνή Πρωτοβουλία για την Υγεία (ΔΠΥ) σε ποσό άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, με τα τρία νέα νοσοκομεία, τα οποία θα παραδοθούν πλήρως εξοπλισμένα στο Ελληνικό Δημόσιο, να αποτελούν περίπου το ήμισυ (500 εκατομμύρια δολάρια) του συνολικού προϋπολογισμού.

«Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και καμιά φορά τα μέσα αγιάζονται προς όφελος του σκοπού. Η δέσμευσή μας για στήριξη της δημόσιας υγείας, επέκταση της πρόσβασης στις υπηρεσίες της, ενίσχυση της ποιότητας της περίθαλψης για όλους και ενδυνάμωση των επαγγελματιών υγείας πρώτης γραμμής είναι ακλόνητη ακόμα και στις ιδιαίτερα δύσκολες, τωρινές συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο» αναφέρει ο Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του ΙΣΝ. «Η νέα συμφωνία για την κατασκευή των τριών νέων νοσοκομείων μας γεμίζει υπερηφάνεια αλλά και ευθύνη, αποδεικνύοντας πως ενώ οι πόροι μας δεν είναι αστείρευτοι, είναι αστείρευτη η δύναμη και η αφοσίωσή μας προς όφελος της κοινωνίας».

«Tα τρία αυτά νοσοκομεία καθιερώνουν τη σημασία της επιστημονικής καινοτομίας αγκαλιάζοντας, ταυτόχρονα, τις ανθρωπιστικές αξίες» είπε ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας των έργων Renzo Piano. «Η οπτική και φυσική επαφή με το περιβάλλον, το φυσικό φως και η ομορφιά, η αρχέγονη ομορφιά, είναι τα βασικά δομικά στοιχεία αυτού του έργου. Αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει στη δημιουργία ενός νέου σημείου αναφοράς για την αρχιτεκτονική της υγειονομικής περίθαλψης που αναγνωρίζει και αντιμετωπίζει την περιβαλλοντική ευθραυστότητα του πλανήτη μας».

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που βλέπουμε αυτό το οραματικό έργο να προχωρά στο στάδιο της υλοποίησης με εξαιρετικούς συνεργάτες» ανέφερε ο Raouf S. Ghali, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Hill International, η οποία έχει αναλάβει το project management των συγκεκριμένων έργων. «Μαζί με όλη την ομάδα θα δημιουργήσουμε χώρους θεραπείας και ελπίδας, με μόνιμο, θετικό αντίκτυπο σε αμέτρητες ζωές. Θα δημιουργήσουμε αυτά τα εμβληματικά έργα με όπλο τη δέσμευσή μας για αριστεία, διαμορφώνοντας ένα πιο φωτεινό και πιο υγιές μέλλον για τις τοπικές κοινότητες. Η Hill International είναι περήφανη που είναι μέρος αυτής της σπουδαίας ομάδας».

Ο Χρήστος Ιωάννου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου ΑΒΑΞ δήλωσε σχετικά: «Κάθε κατασκευαστική εταιρεία χτίζει την ταυτότητά της μέσα από τα έργα που παραδίδει. Η σημερινή ημέρα αποτελεί ορόσημο για την ΑΒΑΞ, καθώς η κατασκευή των τριών νοσοκομείων σε Θεσσαλονίκη, Σπάρτη και Κομοτηνή με την υπογραφή του Renzo Piano, θα αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της. Δεσμευόμαστε πως θα φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης που μας έδειξε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και ο κύριος Ανδρέας Δρακόπουλος προσωπικά, για να συμβάλουμε στην πραγμάτωση του οράματoς του Ιδρύματος για τρία νέα σύγχρονα νοσοκομεία».

Ο Αντώνης Μιτζάλης, Εντεταλμένος Σύμβουλος του Ομίλου ΑΒΑΞ συμπλήρωσε: «Διαθέσαμε τις δυνάμεις μας ώστε να υποστηρίξουμε την προσπάθεια του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος να περάσει η Πρωτοβουλία για την Υγεία στο στάδιο της υλοποίησης. Συνεργαστήκαμε με τρόπο πρωτοποριακό για τη χώρα μας, αλλά και διεθνώς, με τους ανθρώπους του Ιδρύματος, της Hill International και των μελετητών. Είμαστε πλέον μέρος της λύσης. Συνεχίζουμε γνωρίζοντας ότι τα, ολοκληρωμένα σε μερικά χρόνια από σήμερα, νοσοκομεία Θεσσαλονίκης, Κομοτηνής και Σπάρτης θα βρεθούν στην κορυφή των επιτευγμάτων του Ομίλου μας».

Από το 2017, όταν το ΙΣΝ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να υποστηρίξει πλήρως μια σειρά από σημαντικά έργα για την ενίσχυση του τομέα της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα και, στη συνέχεια, το 2018, όταν η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του ΙΣΝ σηματοδότησε την έναρξη της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία (ΔΠΥ), το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) έχει αποδείξει την ξεκάθαρη πρόθεσή του να κάνει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια ώστε αυτή η πολυσχιδής και συνεχώς αυξανόμενη ομάδα δωρεών να γίνει πραγματικότητα στο ακέραιο. Η Διεθνής Πρωτοβουλία για την Υγεία περιλαμβάνει περισσότερα από 30 επιμέρους έργα όπως την προμήθεια εξειδικευμένου ιατρικού εξοπλισμού, νέα αεροσκάφη για τις αεροδιακομιδές του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), εκπαιδευτικά προγράμματα για την περαιτέρω κατάρτιση των επαγγελματιών υγείας, την Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων στην Ελλάδα και συνεργασίες με κορυφαίους διεθνείς οργανισμούς για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας ανά τον κόσμο, όπως το Rockefeller University, το Columbia University και το Child Mind Institute στη Νέα Υόρκη, τον οργανισμό National Children’s Alliance σε όλες τις ΗΠΑ, το νοσοκομείο Sant Joan de Déu Children’s Hospital στη Βαρκελώνη, το King Hussein Cancer Foundation and Center στην Ιορδανία και τον οργανισμό Yorkshire Cancer Research στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Με δεδομένη την εστίαση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στην ακέραιη ολοκλήρωση της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία (ΔΠΥ), το Ίδρυμα δεν θα προχωρήσει σε νέες δωρεές, προς το παρόν, παρά μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως έχει ήδη αναφέρει σε παλαιότερες ανακοινώσεις και έχει ήδη δημοσιεύσει στον ιστότοπό του.

Σύντομα, θα ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα επισκέψεων της ομάδας της ΔΠΥ του ΙΣΝ στην Κομοτηνή, τη Θεσσαλονίκη και τη Σπάρτη σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, τις αρμόδιες ΥΠΕ, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τους δήμους και κοινότητες και τις τοπικές αρχές.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις