Γράφει ο Ανάργυρος Δ. Μαριόλης

Διαμορφώνοντας νέες λέξεις… Αναζητώντας την αρχή της άναρχης, επέστρεψα για να τη συναντήσω…

Μέσα από το παράθυρο ενός πυργόσπιτου αντίκρισα τη μάνα που γέννησε την πρώτη μήτρα της ειμαρμένης θάλασσας.

Η Μάνη αναδυόταν τότε, και πάντα, από την αντανάκλαση του εσωτερικού πνεύματος της πύρινης γης.

Στο αψηλάφητο του μεγάλου άφθαρτου κύκλου, η τριπλή αθέατη Σελήνη δέσποζε συνειλημμένη, ελεύθερη στους ουράνιους δεσμούς.

Η πρωτοθηλαία αρχή, αγάπη ευρύτερη των ουρανών και όλων των συμπάντων, χαμογελά ατενίζοντας έξω από τη χρονική επίφαση τον αληθινό εαυτό.

Η Γένεση, η Μούσα, η Ψυχή, η Εδέμ, η Φύση, η αόρατη αδελφή, αρθρώνει τον άρρενα Λόγο, δοκιμάζει και χρωματίζει το διάφανο, πολύφυλλο ανθρώπινο δέντρο.

Το εκκρεμές της οπτασίας της κρατά στο αόρατο νήμα του κόσμου την ονειρική, ισήμερη έκσταση της Μονάδας.

Εκεί που σταματούν οι λέξεις, αρχίζει η περιγραφή του ονείρου της: Στο συμπόσιο της ζωής με μουσαγέτη τον Απόλλωνα, οι εννέα μούσες διασκέδασαν την ευτυχία των θνητών με μια σπουδή για την αγάπη.

Στη μητέρα, στην κόρη, στη σύζυγο, στην αδερφή, στη χήρα που δεν σταμάτησε να προσπαθεί, στη γυναίκα που μόλις σκέφτηκες, στις Μούσες της Μάνης μας, που μας τίμησαν με την συμμετοχή τους αυτό το διήμερο, θα ήθελα να ανταποδώσω το ευχαριστώ που τόσες πολλές φορές εξέφρασαν με μια αψίδα για το μεγαλείο της έμπνευσής τους να συνεχίζουν…

Ο αριθμός των συμμετεχόντων γυναικών υπερέβη το αναμενόμενο και τεκμηρίωσε την ανάγκη για πρόληψη, για έγκαιρη και αποτελεσματική παρέμβαση. Οι συμμετέχουσες εξετάστηκαν κλινικά, υπεβλήθησαν σε υπέρηχο μαστών ή/και κολπικό υπερηχογράφημα, λήφθηκαν δείγματα για καλλιέργειες κολπικών υγρών, για τεστ κατά Παπανικολάου, για βιοψία, ενώ πραγματοποιήθηκε και συμβουλευτική υπογόνιμων ζευγαριών. Ο τακτικός μαστογραφικός έλεγχος ελαττώνει κατά το ήμισυ τη θνησιμότητα από τον καρκίνο του μαστού, αποτελώντας πολύτιμη στρατηγική προσυμπτωματικού ελέγχου. Απέναντι στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ο έλεγχος με δοκιμασία κατά Παπανικολάου ή/και το νεότερο HPV DNA τεστ συνιστούν μέτρα στην πρώτη γραμμή άμυνάς μας.

Ο επαναπροσδιορισμός της ιατρικής σκέψης από τη θεραπεία στην πρόληψη του νοσήματος, εξοικονομεί δάκρυα και πολύτιμο χρόνο, που ειδάλλως θα είχαν χαθεί στο βωμό μιας ασυγχώρητης ολιγωρίας για εκείνη, για το περιβάλλον της, για το γιατρό.

Εξορκίσαμε τον μεγάλο φόβο και τον μεγάλο εχθρό

Ευχαριστώ θερμά τους ιατρούς που ταξίδεψαν προς την Μάνη και προσέφεραν ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους σε έναν πληθυσμό που το έχει ανάγκη. Αγκάλιασαν τον τόπο, αγκάλιασαν τη γυναίκα που έσπερνε τούτη τη γη με το δρεπάνι, τη γυναίκα που μεγαλώνει την πατρίδα. Η συνέπεια σας αυτά τα έτη στο καθιερωμένο ραντεβού της πρόληψης για την υγεία της γυναίκας στη Μάνη είναι γόητρο ανθρωπισμού.

Ευχαριστίες ανήκουν και στους πολύτιμους συνεργάτες μου, που συνέβαλαν με αγάπη στην υλοποίηση αυτών των ημερών.

Αφιερώνω τις ημέρες πρόληψης για την υγεία της γυναίκας στη Μάνη στις ιδιαιτερότητες του φεγγαριού που φωτίζει άκοπο το δρόμο της.

Υπάρχει μια θάλασσα, ένας ανθός, ένα βότσαλο και μια ευκαιρία για όλους κάπου ανάμεσα στις χαραμάδες της ελπίδας και της ευθύνης για ένα καλύτερο αύριο. Να αλιεύεις αλήθειες, να βιοπορίζεσαι με αυτές και να πλουτίζεις δίνοντάς τους τη διάσταση ενός παραμυθιού. Ένα νήμα τεντώνεται και η παρουσία σου ξετυλίγεται.

Θα συνεχίσω να είμαι υπερασπιστής της αγάπης.

Είναι όρος στη συμμαχία για την υγεία της γυναίκας που προσυπέγραψα βλέποντας τα χαμόγελα γύρω μου. Είναι ο ήλιος μας!

Σας ευχαριστώ που για άλλη μια φορά ήμουν παρών στη μοιρασιά.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις