Μια συνταγή ιδανική για το χειμώνα και το κυριακάτικο τραπέζι, αρνάκι μαγειρεμένο στην κατσαρόλα με τσίπουρο και φρέσκο δεντρολίβανο. Εκείνο που θα απογειώσει τη γεύση είναι το καλό τσίπουρο και το σιγομαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά.

Μπορεί να συνδυαστεί με πεντανόστιμες πατατούλες φούρνου, ιδιαίτερα τραγανές απέξω αλλά να λιώνουν στο στόμα μόλις τις δαγκώσεις.

Αρνάκι μαγειρεμένο στην κατσαρόλα με τσίπουρο και φρέσκο δεντρολίβανο

Υλικά για 4 μερίδες:

  • 1,200 κιλά αρνάκι από μπροστινό μέρος κομμένο σε μερίδες
  • 1 ποτήρι του κρασιού τσίπουρο + 1 σφηνάκι για το τελείωμα
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ξερά
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
  • Ελαιόλαδο για το τσιγάρισμα
  • Αλάτι & πιπέρι
  • Κόκκους από ολόκληρο πιπέρι

Για τις πατάτες φούρνου:

  • 1 κιλό μικρές πατάτες
  • Ρίγανη
  • Αλάτι & πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Μαγείρεμα και σερβίρισμα:

  • Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε ένα δάχτυλο ελαιόλαδο και βάζουμε το κρέας να τσιγαριστεί από όλες τις πλευρές. Επειδή θα πετάγονται λάδια σκεπάζουμε με ένα καπάκι κατσαρόλας
  • Μόλις το αρνί κάνει κρούστα από όλες τις μεριές το βγάζουμε να στραγγίξει σε απορροφητικό χαρτί
  • Κόβουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες και τα ρίχνουμε μέσα σε μια κατσαρόλα
  • Προσθέτουμε ελαιόλαδο μέχρι να καλυφθεί ο πάτος της κατσαρόλας και ακουμπάμε το κρέας πάνω στο κρεμμύδι
  • Ανοίγουμε τη φωτιά και αφήνουμε μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι
  • Προς το τέλος προσθέτουμε τις δυο σκελίδες σκόρδο πατημένες (όχι πολτοποιημένες)
  • Σβήνουμε με το τσίπουρο και καρυκεύουμε με το αλατοπίπερο
  • Βάζουμε στην κατσαρόλα τους κόκκους πολύχρωμου πιπεριού, προσθέτουμε λίγο νερό και χαμηλώνουμε τη φωτιά
  • Αφήνουμε να σιγοβράσει το κρέας ελέγχοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα υγρά. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε με λίγο νερό
  • Στα μισά περίπου του μαγειρέματος βάζουμε το δεντρολίβανο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε σιγανή φωτιά *
  • Μόλις το φαγητό είναι έτοιμο κι έχει δέσει η σάλτσα του προθέτουμε ένα σφηνάκι τσίπουρο
  • Αφήνουμε να πάρει δυο βράσεις και κλείνουμε τη φωτιά
  • Παράλληλα με το κρέας ετοιμάζουμε και τις πατάτες φούρνου
  • Αφού τις πλύνουμε καλά τις κόβουμε στα τέσσερα ή στα δύο ανάλογα το μέγεθος, χωρίς να καθαρίσουμε τη φλούδα
  • Τις ακουμπάμε σε ένα ταψί με στρωμένη λαδόκολλα και προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη κι ελάχιστο ελαιόλαδο
  • Ανακατεύουμε με τα χέρια μας και ψήνουμε στο γκριλ για 30 περίπου λεπτά σε δυνατό φούρνο που ήδη καίει
  • Σερβίρουμε με το αρνί με τις τραγανές πατατούλες φούρνου

*Ο χρόνος μαγειρέματος ποικίλει ανάλογα την ηλικία του αρνιού. Οπωσδήποτε όμως χρειαζόμαστε τουλάχιστον μία ώρα σε σιγανή φωτιά

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις