Γράφει ο Χρόνης Πολυχρονίου

«Είναι θλιβερές αυτές οι εικόνες. Είναι όμως στα πλαίσια της αποδόμησης και της απαξίωσης όλων των Περιφερειακών Νοσοκομείων. Η κατάσταση είναι τραγική και αδιέξοδη. Με τα ψέματα δεν στήνεται δημόσια υγεία. Δεν στήνεται ένα Νοσοκομείο. Αντί από τον Μάρτιο να γίνουν δημόσιες προσλήψεις, αντί να γίνουν κάποιες υποδομές, να υπάρχει ένας σχεδιασμός, δεν γίνεται τίποτα. Αυτό που έγινε συστηματικά είναι η προσπάθεια κυβερνόντων και στελεχών της Κυβέρνησης να ωραιοποιήσουν την κατάσταση. Το μαύρο άσπρο. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση

Δεν είναι λόγια του Ανδρέα Ξανθού, ούτε καν του Αλέξη Τσίπρα. Είναι αυτολεξεί, με τρεμάμενη φωνή, η κραυγή αγωνίας του νευροχειρουργού γιατρού την περασμένη Παρασκευή από το Νοσοκομείο του Βόλου. Την ίδια στιγμή που το κανάλι του Ευαγγελάτου (όχι η Αυγή) εμφάνιζε ασυνήθιστα και για πρώτη φορά φόντο τους νεκρούς συνανθρώπους μας, τσουβαλιασμένους σε μπλε σακούλες πάνω σε φορεία. Το ρεπορτάζ ανέφερε παράλληλα το νέο ρεκόρ πολιτών που κατέληξαν από τον κορονοϊό και την 100% κάλυψη των μονάδων ΜΕΘ στην Βόρεια Ελλάδα.

Πριν λίγες εβδομάδες μας καθησύχαζαν ότι υπάρχει μεγάλη επάρκεια σε κλίνες και ότι το ΕΣΥ ενισχύθηκε καθοριστικά. Και μέσα σε λίγες μέρες το ΕΣΥ κατέρρευσε. Ποιες 1200 ΜΕΘ; Τα ψέματα αποκαλύφθηκαν καθώς το σύστημα δεν μπορεί να νοσηλεύσει ούτε 600 ασθενείς. Η άρνηση της Κυβέρνησης να ενισχύσει το ΕΣΥ, όλο αυτό τον καιρό, ήταν εγκληματική, αλλά συνεπής με την ιδεολογική της ταυτότητα. Η υγεία πρέπει να παράγει …κέρδος για τους ιδιώτες, ισχυρίζονται. Οι χειρισμοί γενικά της Κυβέρνησης και ειδικά σε ότι αφορά την πανδημία υπήρξαν ομολογουμένως τραγικοί, ανεύθυνοι και εγκληματικοί. Αστοχίες, καθυστερήσεις, ψέματα και παλινωδίες. Εξ αιτίας όλων αυτών το ίδιο συνέβη και στην Οικονομία. Και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Ύφεση πάνω από 10%. Χρέος πάνω από 200%. Λουκέτα, ανεργία και φτώχεια παντού. Η απόλυτη χρεοκοπία. Η Κυβέρνηση μετρήθηκε και απέτυχε στα μάτια του κόσμου.

Η Κυβέρνηση που έταζε στους εργαζόμενους ‘’καλοπληρωμένες δουλειές’’ μοιράζει τώρα επιδόματα φτώχειας. Η Κυβέρνηση που έταζε στους επιχειρηματίες ‘’καλές δουλειές’’ τους υποχρεώνει τώρα να τις κλείσουν οριστικά. Λουκέτα παντού. Δεν μπορεί για όλα αυτά να φταίει αποκλειστικά και μόνο η πανδημία και όχι κάποιοι από τους άστοχους χειρισμούς της Κυβέρνησης. Όταν μάλιστα θα ξεσπάσουν κάποια στιγμή και τα οικονομικά σκάνδαλα που δημιουργήθηκαν στον πανικό της διαχείρισης αυτής της κρίσης, η κατάσταση θα γίνει ζοφερή και όζουσα.

Δεν είναι η ώρα τώρα για τον καταλογισμό των εγκληματικών αυτών ευθυνών. Τώρα είναι η ώρα να σωθούμε. Και μετά ο καθένας, με πρώτη την Κυβέρνηση, να πληρώσουν το λογαριασμό. Το τίμημα. Για την εξαθλίωση της κοινωνίας και για το χάος στην Οικονομία. Το εμβόλιο πάντως από μόνο του, η διανομή και διαχείρισή του εννοούμε, δεν φαίνεται να είναι ικανό να κάνει την κοινωνία να ξεχάσει και την Κυβέρνηση αυτή να ανακάμψει. Όσο και εάν το παλέψει η Κυβέρνηση του «επιτελικού» κράτους δεν θα πετύχει για πολύ ακόμα να κυβερνάει. Στο σημείο αυτό βέβαια θα παίξει ρόλο το νέο αφήγημα και η ετοιμότητα που θα έχει να παρουσιάσει και η πλευρά της Αντιπολίτευσης στο σύνολό της.

Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει τα λάθη της με την εμμονή που την διακρίνει. Τα ΜΜΕ που την στηρίζουν, ως μηχανισμός πολιτικής κερδοσκοπίας, θα συνεχίσουν να μας πουλάνε ότι «όλα είναι καλά και τώρα είναι ώρα για ενότητα». Με άλλα λόγια να πεθαίνουμε …σιωπηλά και χωρίς διαμαρτυρίες. Οι πολιτικοί αναλυτές θα συνεχίσουν να ασχολούνται με τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις της πανδημίας. Οι πολίτες από την άλλη, ήταν που ήταν υποψιασμένοι, θα γίνουν τώρα ακόμη περισσότερο ‘’κυνικοί’’ σε ότι αφορά την πολιτική συμπεριφορά τους.

Εμείς θα προσεγγίσουμε αυτή την νέα πολιτική πραγματικότητα, που ξανοίγεται μπροστά μας, με μια σειρά εύλογα ερωτήματα, δεδομένου ότι η προηγούμενη οικονομική κρίση κατάπιε πέντε (5) διαδοχικά Κυβερνήσεις μέσα σε λίγα χρόνια. Και να αναλογιστούμε ταυτόχρονα τι θα γινόταν εάν αυτά που συμβαίνουν τώρα επί Μητσοτάκη, συμβαίνανε με Κυβέρνηση Τσίπρα. Μία σύγκριση μάλιστα μεταξύ αυτών των διαδοχικών περιόδων θα ήταν πολύ χρήσιμη.

Ρωτάμε λοιπόν. Ο Μητσοτάκης εξακολουθεί, ως απόλυτα υπεύθυνος, να επιθυμεί ακόμη πολύ να θέλει να «κυβερνάει» αυτή την Χώρα σε αυτό το χάλι; Αντιλαμβάνεται ότι το πολιτικό του κεφάλαιο ξοδεύτηκε; Υποψιάζεται ότι η Κυβέρνησή του έχει αποσταθεροποιηθεί οριστικά; Ότι οι πολίτες που τον στήριξαν δεν τον πιστεύουν πια; Μετράει την οργή των ανθρώπων; Ότι η τρομοκράτηση της κοινωνίας με την αξιοποίηση της πανδημίας, τον απομόνωσαν; Ότι χρεοκόπησε μαζί με την Χώρα; Ότι τα «δικά του» ΜΜΕ που τον ανέδειξαν, αλλάζουν στάση και ορισμένοι δημοσιογράφοι κρατάνε πλέον αποστάσεις απέναντί του; Ότι πρέπει να απολογηθεί πρώτα στο «εσωτερικό» του κόμματός του;

Ρωτάμε επίσης. Ο Τσίπρας θέλει και μπορεί να αναλάβει την Χώρα σε αυτή την κατάσταση; Αντιλαμβάνεται ότι τώρα τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από το 2015; Το κόμμα του έχει ξεπεράσει τις «εσωτερικές» αγκυλώσεις; Έχει προσδιοριστεί επακριβώς το νέο αφήγημα της σημερινής Αριστεράς, τα νέα ζητούμενα, με ενσωματωμένες τις πρόσφατες εμπειρίες διακυβέρνησης; Μπορεί να εμπεδώσει μια σπίθα ελπίδας και στήριξης του ηθικού σε ένα καταρρακωμένο Λαό; Η συνεννόηση με την υπόλοιπη Αντιπολίτευση θα έχει συνέχεια; Έχει την δυνατότητα να πετύχει ακόμη μεγαλύτερη γείωση μέσα στα σπλάχνα της κοινωνίας που υποφέρει; Διότι η αμφισβήτηση στον Μητσοτάκη, έστω ακόμη βουβά, έχει ήδη τελεσίδικα επέλθει. Κοντολογίς αυτός είναι έτοιμος; Εμείς λέμε ναι, αλλά δεν φτάνει. Πρέπει ο ίδιος να βγει και να το πει. Δυνατά και έμπρακτα. Με έμπνευση, σχέδιο και Πρόγραμμα.

ΥΓ. Θυμηθείτε τις φανφάρες που θα γίνουν κατά την «παραλαβή» του εμβολίου στο Αεροδρόμιο. Με τιμές που αποδίδονται στο «Άγιο Φως» και φύλαξη του σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις!!

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr