Γράφει ο Γεώργιος Αλατσάς*

Γιορτάσαμε και πανηγυρίσαμε την Ανάσταση του Χριστού μας. Είναι ο Μόνος που το είπε και το έκανε! Είπε ότι θα καταργήσει το ναό και θα τον οικοδομήσει εντός τριών ημερών. Σαν ναό εννοούσε το σώμα Του το οποίο Ανέστησε τρεις μέρες μετά το θάνατό Του. “κρημνίσατε τον ναόν τούτον και εγώ εις τρεις ημέρας θα τον ανοικοδομήσω”. Επίσης η Ανάσταση των νεκρών είναι και σημάδι της Δευτέρας Παρουσίας καθώς όπως λένε οι γραφές θα αναστηθούν πρώτα οι αγαθοί. <<οἱ νεκροὶ ἐν Χριστῷ ἀναστήσονται πρῶτον>>.

Ποιοι θα έρθουν όμως σε κρίση ενώπιον του Θεού; Όπως λέει το Ευαγγέλιο της κηδείας αυτοί που έπραξαν αγαθά θα πάνε σε ανάσταση ζωής ,αυτοί που έπραξαν τα φαύλα σε ανάσταση κρίσεως.( οἱ τὰ ἀγαθὰ ποιήσαντες εἰς ἀνάστασιν ζωῆς, οἱ δὲ τὰ φαῦλα πράξαντες εἰς ἀνάστασιν κρίσεως). Ποιοι είναι αυτοί που έπραξαν αγαθά και μόνο; Με δεδομένο το όλοι είμαστε αμαρτωλοί κάνεις ,αλλά εννοεί αυτούς που εξομολογήθηκαν και κοινώνησαν και ετοίμασαν την ψυχή τους και έσβησαν τις αμαρτίες τους και δεν υπάρχουν πια. Οπότε από τις πράξεις τους έχουν μείνει μόνο οι αγαθές και όχι οι κακές. Αντίθετα για όσους δεν πρόλαβαν να εξομολογηθούν και να κοινωνήσουν ,αυτές οι αμαρτίες έχουν μείνει θα λέγαμε ενεργές και θα κριθούν από τον Θεό στη Δευτέρα Παρουσία. Άρα οι πρώτοι δεν κρίνονται από τον Θεό γιατί πέρασαν από το εξομολογητήριο εδώ στην γη! Για αυτό πρέπει να εκμεταλλευόμαστε το μυστήριο της εξομολογήσεως. Όπως λένε οι γραφές ο ιερέας έχει τη δύναμη να λύνει και να δένει αμαρτίες. («λάβετε πνεῦμα ἅγιον, ἄν τινα ἀφῆτε τάς ἁμαρτίας, ἀφίενται αὐτοῖς, ἄν τινων κρατῆτε, κεκράτηνται» .Αν ομολογούνται στο μυστήριο της εξομολογήσεως οι αμαρτίες λύνονται αλλιώς κρατούνται. Τις ψυχές και των δικαίων και των αδίκων τις κατευθύνουν άγγελοι ενώπιον του Θεού ,αλλά τον αδικούν διεκδικούνται από το τελωνεία-δαιμόνια.

Έτσι λοιπόν εκμεταλλευόμενοι το μυστήριο της εξομολογήσεως μπορούμε να προγευθούμε πριν την τελική κρίση τον παράδεισο αντί την κόλαση και να εισέλθουμε πανηγυρικά σε αυτόν με τη Δευτέρα Παρουσία η οποία μπορεί να είναι μία ημέρα Χαράς για εμάς. Στο χέρι μας είναι!

Καλή δύναμη και καλό αγώνα λοιπόν!

*Μαθηματικός

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr