Γράφει ο Χρόνης Πολυχρονίου

Μεγάλη κουβέντα. Ενοχλητική κουβέντα, πλην κομβική. Μία σοβαρή προσέγγιση αυτής της τοποθέτησης, πρέπει να ξεκινάει από τους ‘’ορισμούς’’. Τι σημαίνει ακριβώς ‘’κουτοί’’ και ποιοι είναι τέλος πάντων αυτοί οι ‘’πλούσιοι’’. Και τι σχέση μπορεί να έχουν θέματα …νοημοσύνης, με τα θέματα πλουτισμού. Να, μία ευκαιρία για προσωπικές του καθενός μας σκέψεις και αναστοχασμούς.

Προφανώς είναι αδύνατον να δώσουμε εμείς κάποιους «ορισμούς» οι οποίοι θα μπορούσαν να γίνουν κοινά αποδεκτοί από όλους για τα δύο αυτά θέματα. Δια της «εις άτοπο απαγωγή» όμως, θα περιορίσουμε το συγκεκριμένο δείγμα σε αυτούς τους πολίτες που απλώς δεν αναγνωρίζουν επακριβώς την εργασιακή και εισοδηματική τους κατάσταση, σε σχέση με την κατανομή του πλούτου γύρω τους. Δεν εννοούμε δηλαδή αυτούς που απέκτησαν ή κληρονόμησαν ένα σπίτι, δύο αυτοκίνητα ή και κάτι παραπάνω. Φτάνει να ξέρουν, που ανήκουν και κυρίως, τι ψηφίζουν. Το θέμα μας δηλαδή είναι αυτό της εκμετάλλευσης και της αδικίας που επικρατεί γύρω μας, σε σχέση όμως πάντα με τις πολιτικές επιλογές μας. Οι οποίες είναι αναφαίρετο δικαίωμά του καθενός. «Έτσι Θέλουν».

Πρόκειται για ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών από αυτούς που ο κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρωθυπουργός της Χώρας, περιχαρής αποκαλεί «αδαής πλειοψηφία». Είναι αυτή η πλειοψηφία που τον έφερε και τον κρατάει στην εξουσία. Αδαής όμως, κατά το εγκυκλοπαιδικό λεξικό, ορίζεται «αυτός που δεν γνωρίζει το αντικείμενο, που έχει άγνοια, ο ανίδεος». Ώστε, σύμφωνα με τον κύριο Μητσοτάκη, ορισμένοι από εμάς είμαστε μία αδαής πλειοψηφία. Διότι εάν δεν είμαστε, τότε αυτός δεν θα ήτανε Πρωθυπουργός. Για αυτό το λόγο είναι περιχαρής. Κάπου εδώ κλείνουν τα όρια της λέξης μας, οι «κουτοί». Διότι οι πραγματικά «πλούσιοι» είναι πολύ λίγοι και δεν είναι μέσα στο δείγμα. Αυτοί ξέρουν καλά τα συμφέροντά τους και τα υπερασπίζονται λυσσαλέα. Όλοι οι υπόλοιποι είμαστε απλώς …εργαζόμενοι.

Έρχεται λοιπόν τώρα αυτό το ανάλγητο σύστημα συμφερόντων και εξουσίας δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη, μπροστά στους Ευρωπαίους, και ονομάζει με διχαστική θρασύτητα την προηγούμενη περίοδο διακυβέρνησης 2015-2019, «σκοτεινό διάλλειμα». Σκοτεινό διάλειμμα λοιπόν η διάσωση της χώρας από τη χρεωκοπία που την οδήγησε η ΝΔ; Σκοτεινό διάλειμμα η έξοδος από τα μνημόνια μετά από 8 χρόνια; Σκοτεινό διάλειμμα η ρύθμιση του χρέους και ο τρόπος που αντιμετώπισε η Χώρα την φτώχεια και το Μεταναστευτικό.

Και είναι «φωτεινό διάλλειμα» ετούτη εδώ η εποχή του δημαγωγού Κυριάκου Μητσοτάκη. Που όλοι σφίγγουν τα δόντια τους μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Με τις παλινωδίες στην αντιμετώπιση της πανδημίας και το αλαλούμ στο Πρόγραμμα οικονομικών ενισχύσεων στις πληγείσες από την καραντίνα επιχειρήσεις. Που κατάργησε το 8-ωρο και τις υπερωρίες των εργαζομένων. Που έχει μένος και εμποδίζει βάναυσα τους νέους να σπουδάσουν. Που κατάργησε το ΑΣΕΠ και εφαρμόζει απευθείας αδιαφανείς αναθέσεις έργων - ρεμούλας. Που προσλαμβάνει αστυνομικούς φύλακες στα Πανεπιστήμιά, όχι όμως Γιατρούς στα Νοσοκομεία. Που οδηγεί την Υγεία και την Παιδεία στα χέρια πλούσιων ιδιωτών. Με ανοιχτά όλα τα κρίσιμα Εθνικά θέματα. Να χαριεντίζεται με τον Ερντογάν και να μην τον υπολογίζει κανείς στην Ευρώπη.

Συμπερασματικά, ο Μητσοτάκης είναι ο άνθρωπος που υπηρετεί αντιλαϊκά συμφέροντα. Δεν είναι ο δικός μας άνθρωπος. Είναι αυτός που εκτελεί συμβόλαια των ‘’πλουσίων’’ τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τα πραγματικά συμφέροντα των απλών ανθρώπων. Και όποιος το καταλαβαίνει, το κατάλαβε. Για τους υπόλοιπους, ας μείνουν στο μαντρί της ‘’αδαούς πλειοψηφίας’’. Εμείς θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε, ήπια μεν σταθερά δε, για των ανθρώπων τα βάσανα. Διότι ειδικά τον τελευταίο καιρό, αισθανόμαστε μεγάλη ντροπή να έχουμε αυτόν, για Πρωθυπουργό. Όπως ακριβώς συνέβη κάποια στιγμή με τους Αμερικανούς και τον Τράμπ. Μέχρι που τον έδιωξαν.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr