Γράφει ο Αλέξης Παπαχελάς

Υπάρχουν πολλά θέματα και αφορμές για να κάνει κάποιος αντιπολίτευση. Ζούμε άλλωστε σε μία πολύ ταραγμένη περίοδο και σε μια κοινωνία που έχει χτυπηθεί από δύο απανωτές κρίσεις. Μερικές φορές χάνεται όμως η μπάλα. Η μανία της αποδομητικής «αντιπολίτευσης» φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Είμαστε προφανώς μία διχασμένη κοινωνία. Φετίχ και είδωλα δεν υπάρχουν πια στο απυρόβλητο, και ορθώς. Οταν όμως προσπαθείς να «ξεσκίσεις» νέους αθλητές οι οποίοι κάνουν περήφανη όλη την Ελλάδα παγκοσμίως, προκαλείς τον μέσο Ελληνα, άσχετα από τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Φανατίζεις ενδεχομένως τη «θύρα» των χούλιγκάν σου, αλλά ταυτόχρονα απωθείς πολλούς ανθρώπους οι οποίοι έχουν ανάγκη να νιώσουν και αυτοί περήφανοι για τη χώρα μας, χωρίς χολή, χωρίς αστερίσκους.

Το ίδιο συμβαίνει και με την ελληνική αστυνομία τις τελευταίες μέρες με αφορμή το έγκλημα στα Γλυκά Νερά. Οταν συνέβη, το πρόβλημα για την αντιπολίτευση ήταν η αχαλίνωτη εγκληματικότητα και για διάφορους βιαστικούς λαϊκιστές της άλλης πλευράς ο ποινικός κώδικας. Η ΕΛ.ΑΣ. έκανε τη δουλειά της, όπως ξέρει και μπορεί όταν υπάρχει η απαραίτητη βούληση και η ενθάρρυνση του επαγγελματισμού. Δεν πέρασαν μερικές μέρες και άρχισε μια λυσσαλέα προσπάθεια αποδόμησης και αυτής της επιτυχίας. Θα μου πείτε είναι αθέμιτο να θέτεις ερωτήματα για το πώς συμπεριφέρθηκε η αστυνομία απέναντι σε κάποιους υπόπτους; Οχι, σε καμία περίπτωση. Οι δημοκρατίες κρίνονται άλλωστε από το πώς οι θεσμοί τους μεταχειρίζονται τους αδύναμους. Αλλο όμως αυτό και άλλο ο αυτοσκοπός της αποδόμησης μιας σημαντικής επιτυχίας.

Εχουμε μεταξύ μας πολύ λιγότερα κοινά από ό,τι στο παρελθόν. Ο κοινός παρονομαστής είναι δύσκολα ανιχνεύσιμος. Αλλά μερικά πράγματα ενώνουν ακόμη τη μεγάλη πλειοψηφία. Δικαίωμα του κάθε πολίτη είναι να τα αμφισβητεί, να τα πολεμάει, να προσπαθεί να τα γκρεμίσει. Η δημοκρατία έχει χώρο για όλους. Μην μπερδεύουμε όμως τη βαβούρα που προκαλείται σε κλειστά οικοσυστήματα του δημοσίου διαλόγου με την κοινωνία. Οποιος πολιτικός κάνει το λάθος να τα μπερδεύει κινδυνεύει να βρεθεί με απόλυτα συσπειρωμένους και φανατισμένους οπαδούς και μαζί να επιστρέψει στο… προπατορικό του ποσοστό.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr