Γράφει η Αθηνά Αντωνιάδου*

Άκου Ανθρωπάκο. Είναι η κλιματική αλλαγή...

Οι Ταλιμπάν περπατούν πάνω σε ορυκτά αξίας 1 τρισ. δολαρίων τα οποία χρειάζεται απεγνωσμένα ο πλανήτης και οι τιτανοπλούσιοι, βεβαίως βεβαίως, οι οποίοι πιέζονται από τις λέσχες τους. Αυτοί οι τιτανοπλούσιοι " ανθρωπιστές" που μας σώζουν - με το αζημίωτο - και η ανθρωπότητα νιώθει ευγνωμοσύνη . Αυτοί που μόλις αλλάξουν προσανατολισμό οι εταιρείες τους, λες "Ωχ μάνα μου" !!

Αυτοί... Θέλουν απεγνωσμένα να βάλουν χέρι… και πιστέψτε το, αυτό το χέρι είναι μακρύ και παίρνει πάντα αυτό που θέλει.

Οι Κινέζοι απο την άλλη παρακαλούν και προσπαθούν να δελεάσουν για σύναψη σχέσεων με Ταλιμπανέζους, πρώην πάντα τρομοκράτες που τώρα τους ξεπλένουν τα media, δείχνοντας τους να παίζουν ανέμελα σα μικρά παιδιά σε λούνα παρκ.

Οι γείτονες μας οι Τούρκοι, εν μέσω ήρεμου θέρους και αφού ξαμόλυσαν στρατιές αλιευτικών στο Αιγαίο μιλούν ανοικτά για Ταλιμπάν αδερφούς και προσφέρονται για κάθε δυνατή βοήθεια Ανθρωπιστική, τεχνική κτλ

Το Νάτο από την άλλη, στο οποίο προεδρεύουν οι ΗΠΑ, συγχαίρει την Τουρκία, τη χώρα που ΔΕΝ απειλεί και ΔΕΝ εργαλειοποιεί ποτέ τις κρίσεις, γι αυτήν της την προθυμία και την παρεχόμενη στήριξη.

Λίγο αργότερα ακολουθεί η επιβεβαίωση του συνοικεσίου δια στόματος εκπροσώπου των Ταλιμπάν (Σουχαιλ Σαχιν) ο οποίος αναφέρεται στην Τουρκία ως στρατηγικό συνεργάτη του νέου ισλαμικού καθεστώτος στο Αφγανιστάν. Παράλληλα τονίζει τη μελλοντική συνεργασία με την Τουρκία στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, της οικονομίας, των κατασκευών και της ενέργειας και της αξιοποίησης του πλούτου που κρύβεται στο υπέδαφος.

Ουπς! του πλούτου στο υπέδαφος;;

Από την άλλη, η πλάτη της Τουρκίας

στην Ευρώπη, στη Δύση, στο εφιαλτικό Ναζιστικό παρελθόν, η Γερμανία, τηρεί περίεργη σιωπή, ενώ πληροφορίες λένε πως δεν προλαβαίνει... έχει κάψει τα φουγάρα της, αφού παράγει ανεμογεννήτριες, ηλεκτροκινούμενα κτλ... (κλιματική αλλαγή βλέπετε...).

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι το παίζουν δώθε κείθε , ενώ στις πικάντικες ερωτήσεις τολμηρών δημοσιογράφων μιμούνται το ευγενές και όμορφο παγώνι. Παγωμένοι οι πολίτες των ΗΠΑ διαφωνούν έντονα με την απόφαση του προέδρου και αυτό καταγράφεται έντονα στις δημοσκοπήσεις. Την ίδια στιγμή δριμύ κατηγορώ εξαπολύει ο Τραμπ, την ώρα που λιάζεται, μετά συνοδείας γαλλικής σαμπάνιας σε κάποιο τροπικό νησί. Βέβαια όλοι θαρρείς έχοντας μνήμη χρυσόψαρου, ξεχνούν πως ο Mullah Abdul Ghani Baradar, ο σημερινός πολιτικός ηγέτης των Ταλιμπάν, ήταν αυτός που με διαταγή των ΗΠΑ αφέθηκε ελεύθερος το 2018 (προεδρία Τραμπ) από τις φυλακές (black site).

Ψιλά γράμματα όλα αυτά βέβαια για τον "ανθρωπιστή" νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, που δεσμεύτηκε προεκλογικά ως ηγέτης του ελεύθερου κόσμου να προασπίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως για παράδειγμα των γυναικών του Αφγανιστάν τα οποία θα αφαιρεθούν από τη Σαρία των χαριτωμένων Ταλιμπάν που σκέφτονται ακόμη και το Bit coin να φέρουν στις συναλλαγές τους. Βέβαια σε μια από τις - μη στημένες - συνεντεύξεις του ο Μπάιντεν, μόλις πρόσφατα, ανέφερε πως οι Ταλιμπάν πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα. Άραγε να έχει στο νου του κάποιον υποψήφιο για Πρόεδρο του νέου μεν, αλλά παλιού ουσιαστικά μορφώματος των Ταλιμπάν; Άγνωστο... Άγνωστες , όμως, δεν είναι οι βασικές πεποιθήσεις της

Οργάνωσης, όπως χαρακτήρισε τους Ταλιμπάν. Σε μια κρίση ειλικρίνειας, άλλωστε, για τα πρακτικά του Αύριο, ο ίδιος τόνισε πως οι βασικές πεποιθήσεις της οργάνωσης δεν έχουν αλλάξει.

Στον ορυμαγδό των εξελίξεων, ας μη ξεχνάμε και την Ευρώπη των αξιωματούχων του δόγματος των "ανοικτών συνόρων" που μας τρομάζουν με τις εκτός τόπου και χρόνου (;) δηλώσεις, όταν η πολύπαθη Ελλάδα και οι νησιώτες μας που δεν αντέχουν άλλο μεταναστευτικό βάρος, τρέμουν στην ιδέα του να ζήσουν στιγμές του 2015. Προσοχή "δεν αντέχει άλλο βάρος" γιατί η Ελλάδα απέδειξε την Ανθρωπιά της.

Χαρακτηριστικό όλων αυτών στην παρούσα χρονική φάση είναι οι άμεσες και σε σωστό κλίμα πρόσφατες δηλώσεις με πολλαπλά μηνύματα του ΥΠΕΞ μας οι οποίες φάνηκαν ως όαση, και ας αναφέρονταν στο αυτονόητο, θα έλεγε κανείς...

"EU borders must be protected"

Εν κατακλείδι κάτι φαντάζει πως το σχέδιο προχωρά ακάθεκτα, ενώ όσοι πιστεύουν πως τα αποικιοκρατικά σχέδια και οι ματωμένες σελίδες των μεγάλων δυνάμεων έχουν μπει στο αρχείο, ίσως και να διαψευστούν σύντομα.

Με αυτό να μοιάζει και ως το τέλος(;) της Ευρώπης που ξέραμε...

Μια παραλλαγμένη φράση από τα παλιά έρχεται στη μνήμη...

"Good morning... Afghanistan"

Καληνύχτα Ευρώπη...

(*) Κοινωνιολόγος, blogger - freelance writer

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr