Γράφει ο Χρόνης Πολυχρονίου

Οι δημοσκοπικές έρευνες αναδεικνύουν, με την όποια επιστημονική αξιοπιστία τους έχει απομείνει ότι, οι δύο στους τρεις Έλληνες ψηφοφόρους επιθυμούν Κυβερνήσεις συνεργασίας, ακόμη και εάν προκύψει αυτοδύναμη Κυβέρνηση ενόψει της Απλής Αναλογικής. Αυτός ο ένας στους τρεις που απομένει είναι ψηφοφόρος της ΝΔ, ο οποίος επιθυμεί να είναι …αυτοδύναμη η Κυβέρνησή του! Ευνόητο!

Με αφορμή την παραίτηση Κουρτς από την Αυστριακή Καγκελαρία λόγω ελέγχου του από την δικαιοσύνη για χρηματοδότηση ΜΜΕ και εταιριών δημοσκοπήσεων, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε στη Βουλή Πρόταση θεσμικού χαρακτήρα για αντίστοιχο έλεγχο της Ελληνικής Κυβέρνησης της ΝΔ και Εξεταστική των πραγμάτων Επιτροπή. Πρόκειται για τις γνωστές λίστες Πέτσα-1 και Πέτσα-2 των 40.000.000 Ευρώ σε ημέτερα ΜΜΕ, καθώς και τις 270.000 Ευρώ σε νεόκοπη εταιρία δημοσκοπήσεων η οποία συνδέεται άμεσα με πρωτεύοντα Υπουργό αυτής της Κυβέρνησης.

Και ώ του θαύματος! Σύσσωμη η Αντιπολίτευση συσπειρώθηκε για πρώτη φορά θετικά, σε συμφωνία με την Πρόταση αυτή κατά της Κυβέρνησης, ξεπερνώντας κατά πολύ τις απαιτούμενες 120 ψήφους στη Βουλή. Η εξέλιξη αυτή στο χώρο της Αντιπολίτευσης έφερε σε εμφανή πανικό το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο υποχρέωσε να ξανασκεφτεί και να ζυγίσει εκ νέου τις αρχικές προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σε σχέση με σενάρια για τις ενδεχόμενες συνεργασίες και τα πιθανά αποτελέσματα στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση με Απλή Αναλογική.

Όλοι πλέον αναγνωρίζουν ότι τα επιτεύγματά του «επιτελικού κράτους» σε σχέση με την πανδημία, την εργασία, την παιδεία και τους θεσμούς αποτέλεσαν μία τραυματική εμπειρία για τους πολίτες αυτού του τόπου. Και δεν αφήνουν, οι εμπειρίες αυτές, κανένα πλέον περιθώριο συνεργασίας της ΝΔ παρά μόνο με τις δυνάμεις της Άκρο-Δεξιάς. Στην συνείδηση του απλού κόσμου η Κυβέρνηση αυτή απέτυχε και είναι σε αποδρομή. Τους τα έχωσε πρόσφατα και ο Κώστας Καραμανλής. Για τον λόγο αυτό τελευταία, οι οπαδοί της ΝΔ είναι με πολύ πεσμένα τα …φτερά τους. Τσουλώσανε.

Είναι ενθαρρυντικό λοιπόν για το μέλλον των πολιτικών εξελίξεων και χαιρετίστηκε από τους πολίτες, η αποδοχή που είχε αυτή η Πρόταση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κυρίως στο βαθμό και τον τρόπο που την προσέγγισε το ΚΙΝΑΛ και η Φώφη Γεννηματά. Είναι η ίδια, που τον τελευταίο καιρό, σε μια προσπάθεια διόρθωσης και ολικής επαναφοράς στον σωστό δρόμο, αποκαλούσε επίμονα την Κυβέρνηση Μητσοτάκη ως … «Μαξίμου ΑΕ»!

Δυστυχώς οι εξελίξεις σε σχέση με την υγεία της δεν της επιτρέπουν όχι μόνο να υπερασπιστεί η ίδια στην Βουλή την Πρόταση κατά της Κυβέρνησης, αλλά ούτε να συνεχίσει να διεκδικεί εκ νέου την Προεδρεία του ΚΙΝΑΛ, καθώς δίνει τον δικό της αγώνα ζωής συνοδευόμενη από τις ευχές του συνόλου του πολιτικού κόσμου της Χώρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε μαζί της και της μετέφερε τις ειλικρινείς ευχές του για καλή δύναμη και ταχεία ανάρρωση. Στο παρελθόν είχαν εκτοξευτεί εκατέρωθεν απαράδεκτες ύβρεις, μη πολιτικού χαρακτήρα, μεταξύ των δύο αυτών πολιτικών χώρων, κυρίως στο επίπεδο μεταξύ των στελεχών. Ένα θέμα που πρέπει, κατ’ εντολή του Λαού και προς όφελός του, να θεωρείται πλέον ότι έληξε.

Το ερώτημα που τίθεται τώρα και εν όψει των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ τον Δεκέμβριο είναι προς πια κατεύθυνση θα στραφεί το κόμμα με τον νέο του Πρόεδρο. Σε μία δεξιόστροφη κατεύθυνση και συνεργασία με την ΝΔ ή σε μία Προγραμματική αριστερόστροφη προσέγγιση με πιθανότητα συγκρότησης μιας ευρείας και σταθερής προοδευτικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με την ανοιχτή πρόσκληση που έχει απευθύνει ο Αλέξης Τσίπρας;

Διότι το σενάριο «Κέντρο και αυτονομία» είναι για τους …αφελείς.

Ελπίζουμε πως θα λειτουργήσουν τα σωστά αντανακλαστικά των ανθρώπων του ΠΑΣΟΚ. Αυτά τα αντί-δεξιά αντανακλαστικά που τους ενέπνεαν και τους καθοδηγούσαν την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου. Για να αποκτήσει νόημα η σφοδρή επιθυμία του κόσμου για συνεννόηση και συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων προς όφελος του Λαού και του τόπου. Για να απαλλαχθούμε επιτέλους από αυτήν, την χειρότερη και πλέον επικίνδυνη μετά την Μεταπολίτευση, Κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr