Γράφει ο Χρόνης Πολυχρονίου

Η Χώρα βρίσκεται σε περιδίνηση. Μπροστά σε νέα μέτρα. Η ραγδαία εξάπλωση του ιού της πανδημίας βρίσκει την Ελλάδα, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, να διανύει την χειρότερη εβδομάδα από την αρχή της πανδημίας σε ότι αφορά την αύξηση των κρουσμάτων καθώς και τον υψηλό αριθμό των θανάτων. Η Κυβέρνηση εξακολουθεί να εμφανίζεται αρνητική στο κρίσιμο θέμα της ουσιαστικής στήριξης του ΕΣΥ, το οποίο πιέζεται και καταρρέει. Είναι άλλο πράγμα ΕΣΥ να πεθαίνεις για την Ελλάδα και άλλο η πατρίδα σου να σε …σκοτώνει!

Με τροπολογία της η Κυβέρνηση Μητσοτάκη επιβάλλει την «εσωτερική ανακύκλωση» του ήδη υπάρχοντος ελλειμματικού έμψυχου δυναμικού του ΕΣΥ. Με εσωτερικές μετακινήσεις ορισμένων ιατρικών ειδικοτήτων και δέλεαρ κάποιες πρόσθετες αποζημιώσεις, συνεχίζει το καταστροφικό της έργο στο χώρο της Υγείας. Αυτή τη φορά εντός του πεδίου, μέσα στα ίδια τα Νοσοκομεία τα οποία λειτουργούν ήδη με προσωπικό λιγότερο από αυτό προ της πανδημίας.

Εν μέσω πάντα πανδημίας, φαίνεται πως βασική Κυβερνητική επιδίωξη και πολιτική επιλογή εξακολουθεί να είναι η οριστική απαξίωση του ΕΣΥ και το κλείσιμο σταδιακά των δημόσιων δομών υγείας. Με αντίστοιχη, εννοείται, ενίσχυση των ιδιωτικών κλινικών και των μεγάλων ασφαλιστικών επιχειρήσεων και ομίλων. Ο εφετινός Προϋπολογισμός για το επόμενο έτος 2022 που κατατέθηκε στην Βουλή από την Κυβέρνηση, περιέχει μειωμένες δαπάνες για την Υγεία κατά ένα (1) δις Ευρώ!!

Με αυτό τον τρόπο και μέσα σε αυτή τη συγκυρία το ΕΣΥ έχει καταστεί νομοτελειακά «μονοθεματικό» και ανίσχυρο να σηκώσει στην πλάτη του όλο το βάρος αποκλειστικά της πανδημίας μαζί και των άλλων ασθενειών, όπως το έχει κάνει μέχρι σήμερα. Αποτέλεσμα: Από την ιατρική καθαρά πλευρά να παίρνει άριστα. Από νοσηλεία όμως, από παρεχόμενες δηλαδή υπηρεσίες, μηδέν. Χωρίς να φταίνε κατ’ ανάγκην οι άνθρωποι που υπηρετούν, όσο το ελλειμματικό σύστημα και οι οργανωτικές δυσλειτουργίες του.

Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα, όπως για παράδειγμα τα Περιφερειακά Νοσοκομεία τα οποία εμφανίζουν πολύ καλλίτερη εικόνα από αυτή του κέντρου.

Όποιος έχει αντίρρηση, ενδιαφέρεται και ασχολείται υπεύθυνα με το θέμα, να μιλήσει αφού πρώτα έχει νοσηλευτεί αυτός ο ίδιος σε Δημόσιο Νοσοκομείο, χωρίς την ταυτότητα και την ειδική μεταχείριση του «επώνυμου». Να δει στην πράξη τι τραβάει ο απλός … «λαουτζίκος».

Αντί λοιπόν η Κυβέρνηση να υποστηρίξει ουσιαστικά το ΕΣΥ, επιλέγει να προχωρήσει σε νέες οικονομικές συμφωνίες με ιδιωτικές κλινικές και μονάδες υγείας οι οποίες όχι μόνο δεν έβαλαν πλάτη στην περίοδο της πανδημίας, αλλά βρήκαν ευκαιρία να θησαυρίσουν εις βάρος των ασθενών, με διάφορους τρόπους.

Το μόνο που τους ενδιαφέρει, την Κυβέρνηση εννοούμε, είναι δουλειές και πάλι δουλειές και απευθείας παράνομες αναθέσεις στα «δικά μας παιδιά», με δικαιολογία και αφορμή πάντα βέβαια την …πανδημία.

Και να σκεφτεί κανείς πως οι προβλέψεις των ειδικών επιστημόνων δεν είναι καθόλου, μα καθόλου καλές για τους επόμενους μήνες. Ο Θεός της Ελλάδας να βάλει το χέρι του, αφού η ανίκανη αυτή Κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να αναλάβει τουλάχιστον τις ευθύνες της.

Διαφορετικά να σηκωθεί και να φύγει. Έτσι και αλλιώς μια Κυβέρνηση ΑΕ είναι, που έχει χάσει την εμπιστοσύνη του κόσμου.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr