Γράφει ο Γιάννης Σαραντάκος / newsbomb.gr

Συνεπής, ως προς την τήρηση των «κόκκινων γραμμών» - γενικά lockdowns και επέκταση της υποχρεωτικότητας - που είχε θέσει με το τέλος της θερινής ραστώνης, η κυβέρνηση προχώρησε στην ανακοίνωση νέων μέτρων που αφορούν κυρίαρχα τους μη εμβολιασμένους.

Όσα αποφασίστηκαν και ανακοινώθηκαν έχουν διπλό στόχο: Την άσκηση μιας έμμεσης αλλά σαφούς πίεσης προς τους μη εμβολιασμένους να κάνουν το εμβόλιο και δεύτερον την επιστροφή των ελέγχων σε δημόσιους χώρους (κυρίως εστίαση, και διασκέδαση).

Είναι σαφές πως κυβέρνηση και επιστήμονες θορυβήθηκαν από την έκρηξη των κρουσμάτων κυρίως σε Θεσσαλία και Μακεδονία και η αντίδραση αποτελεί μια προσπάθεια να αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωση των επιδημιολογικών στοιχείων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επιφανών επιστημόνων που μετέχουν στην επιτροπή, η χώρα έχει μπροστά της ένα κρίσιμο δίμηνο ως προς την πανδημία, καθώς η αλλαγή των καιρικών συνθηκών, το άνοιγμα κλειστών χωρών που εκ των πραγμάτων θα αξιοποιούνται από τους πολίτες λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας , αλλά και άλλες εποχικές ιώσεις, ευνοούν την εξάρτηση της πανδημίας. Κατά συνέπεια, αποφασίστηκαν τα συγκεκριμένα μέτρα τώρα με την ελπίδα ότι θα υπάρξει μέσα στο μήνα μια σταθεροποίηση της κατάστασης και από τον Δεκέμβριο να καταγραφεί μια σχετική ύφεση.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θέλει οι γιορτές των Χριστουγέννων φέτος, να πλησιάζουν στη λεγόμενη κανονικότητα καθώς από την μια πλευρά ένα τέτοιο κλίμα θα είναι καθοριστικό για τη ψυχολογία όλων μας, αλλά και διότι πολύ δύσκολα θα αντέξει η οικονομία και το εμπόριο νέους περιορισμούς ειδικά την περίοδο των γιορτών.

Η απόδοση των συγκεκριμένων μέτρων θα φανεί πολύ σύντομα, κυρίως από τον αριθμό των αιτήσεων για νέους εμβολιασμούς. Εάν δηλαδή ένα σημαντικό ποσοστό των ανεμβολίαστων επιλέξουν το εμβόλιο έναντι των συχνών tests για σχεδόν κάθε καθημερινή δραστηριότητα τους. Η έκβαση αυτή της νέας προσπάθειας αντιμετώπισης της πανδημίας, θα κριθεί όμως και από τους ελέγχους, διότι -ως γνωστόν- δεν έχει μεγάλο νόημα η εξαγγελία μέτρων, εάν δεν ελέγχεται κατόπιν, η εφαρμογή τους .

Το βέβαιον είναι πως η πορεία και των χθεσινών μέτρων θα κριθεί στην πράξη. Εάν επέλθει η σταθεροποίηση, όπως ευελπιστούν πολιτεία και επιστήμονες, τότε δεν θα χρειαστεί κάτι περισσότερο και το ΕΣΥ και η κοινωνία θα πάρουν τις αναγκαίες «ανάσες». Σε αντίθετη περίπτωση όμως θα μπούμε σε αχαρτογράφητα νερά, με την φαρέτρα της πολιτείας να μην είναι ανεξάντλητη.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr