Γράφει ο Χρόνης Πολυχρονίου

Ναι, για σας με τα σκισμένα παντελόνια. Για σας τους νέους που ενσαρκώνετε την ελπίδα. Για σας, που εμείς σας κληρονομήσαμε να υποστείτε τα λάθη μας. Είμαστε από αυτούς που προσωπικά δεν πιστεύουμε πως πρόκειται για παντελόνια-μόδα. Κάτι θέλετε να πείτε. Κάτι για τα σχισμένα όνειρα και τις κουρελιασμένες προοπτικές. Και εμείς κάποτε φορούσαμε φαρδιά παντελόνια. Δίναμε όμως μαζί και τους κοινωνικούς μας αγώνες. Μην τους ξεχνάτε εσείς αυτούς τους αγώνες. Ποτέ. Δεν είναι απλές επέτειοι αυτές που γιορτάζουμε τις ημέρες ετούτες. Είναι μνήμες που άλλαξαν την ιστορία και τον τόπο. Και τις έγραψαν νέοι. Εσείς.

Γνωρίζετε ότι ζούμε σε συνθήκες που η επιστήμη και η τεχνολογία τρέχουν με ιλιγγιώδεις ταχύτητες. Εκατομμύρια, κυρίως νέοι άνθρωποι, στην Ευρώπη με υψηλή κατάρτιση και εξειδίκευση περιθωριοποιούνται. Η ζωή μας, μα κυρίως η δική σας, χαρακτηρίζεται από πολύ μεγάλη επισφάλεια. Ο μέσος πολίτης έφτασε στο απροχώρητο. Δεν τα βγάζει πέρα. Μην φαντάζεστε πως αυτό μπορεί να βελτιωθεί χωρίς την δική σας προσπάθεια, χωρίς την δική σας συμμετοχή. Ο ριζοσπαστισμός ή όχι μιας κοινωνίας από εσάς τους νέους εξαρτάται. Ολόκληρη η Ευρωπαϊκή κοινωνία βρίσκεται ξανά σε μια παρόμοια προοδευτική τροχιά αναζήτησης.

Η Χώρα μας μέρα με την ημέρα βυθίζεται σε μια βαθιά ανθρωπιστική κρίση και κοινωνική διάλυση. Στην Ελλάδα ευημερούν πλέον ελάχιστοι και υποφέρουν οι πολλοί. Το κλίμα βαραίνει επικίνδυνα και το πολιτικό σκηνικό μυρίζει μπαρούτι. Βρισκόμαστε λίγο πριν την έκρηξη. Πρέπει να δείτε τον εαυτό σας μέσα σε αυτές τις επεξεργασίες. Εσείς από μόνοι σας, οφείλετε να ασχοληθείτε με τα κοινά και να επαναφέρετε την πολιτική σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Σε πραγματικό εργαλείο διαμόρφωσης των κοινωνικών εξελίξεων απέναντι στην κυριαρχία της αγοράς. Χωρίς αυτήν, την πολιτική εννοούμε, δεν γίνεται τίποτα. Μην στέκεστε άπραγοι και άβουλοι μπροστά σε αυτά τα αδιέξοδα.

Δεν μπορεί να μην βλέπετε ότι η Κυβέρνηση αυτή, δηλαδή το κούφιο σύστημα Κυριάκου Μητσοτάκη, απέτυχε στα πάντα όλα. Στην πανδημία, στην ακρίβεια, στα θέματα Υγείας, Παιδείας, Εργασιακά, μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, ασφάλειας των πολιτών, δημοκρατικών δικαιωμάτων, θεσμών και εξωτερικής πολιτικής. Ότι εξαπάτησε την μεσαία τάξη. Ότι είναι μία ανίκανη, ανάλγητη και επικίνδυνη Κυβέρνηση. Ότι μας οδηγεί σε συνθήκες κοινωνικής περιθωριοποίησης. Ότι χρειάζονται να γίνουν επείγουσες αλλαγές στο κράτος, την Οικονομία, την δικαιοσύνη, το ΕΣΥ, την Εκπαίδευση, την πρόνοια, την επιχειρηματικότητα, τους δημοκρατικούς θεσμούς, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, την καθημερινότητα τελικά του πολίτη. Ότι το Μαξίμου ΑΕ στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στην διαπλοκή, τα φιλικά ΜΜΕ και την δική μας αδράνεια. Ποια είναι η δική σας θέση σε όλα αυτά;

Εάν κοιτάξετε πίσω θα αναγνωρίσετε ότι στην Χώρα μας ιστορικά υπάρχει μία κοινωνική προοδευτική πλειοψηφία η οποία στο παρελθόν μεγαλούργησε και για την οποία υπήρξαν περήφανοι οι γονείς και οι παππούδες σας. Και εάν κοιτάξετε μπροστά σας θα διαπιστώσετε ότι υπάρχει και σήμερα μία παράταξη μα κυρίως ένας χαρισματικός ηγέτης ο οποίος δεν είναι βγαλμένος από κανένα «τζάκι», αλλά μέσα από τα σπλάχνα σας. Από τα σπλάχνα του Λαού. Είναι ένας από εσάς. Νέος άνθρωπος, αλλά ευτυχώς, έχει την στόφα αρχηγού. Ο οποίος έχει ξεκάθαρους πολιτικούς στόχους. Με τον Λαό για τον Λαό. Που κάνει γκελ στην κοινωνία. Είναι έμπειρος και διεθνώς αναγνωρισμένος πολιτικός. Ο Αλέξης Τσίπρας.

Γιατί δεν του την πέφτετε; Γιατί δεν συμπορεύεστε μαζί του; Γιατί δεν τον πλαισιώνετε μαζικά, ώστε να φτιάξετε μαζί του ένα εμπνευσμένο και αναγνωρίσιμο πολιτικό σχέδιο που θα συνεγείρει τις λαϊκές και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου; Που θα αλλάξει τον τρόπο άσκησης της πολιτικής και θα καθιερώσει εσάς σε κυβερνώσα δύναμη του τόπου, στην διαμόρφωση των πολιτικών του μέλλοντος; Από εμάς τι περιμένετε; Να μετατρέψει το υπάρχον κατεστημένο σύστημα, την διογκούμενη κοινωνική δυσαρέσκεια, σε πολιτική πλειοψηφία; Ουδέποτε έχει συμβεί. Και εσείς τι θα κάνετε; Θα κοιτάζετε; Γιατί δεν γινόσαστε εσείς οι ίδιοι, καταλύτες των εξελίξεων όπως κάποτε αυτοί με τα φαρδιά (καμπάνες) παντελόνια;

Ακούστε. Αφήστε την αμφισβήτηση και τον θυμό στην άκρη, σε καταστολή. Δεν αρκούν. Και από αύριο συνειδητά, με την δική σας ενεργό συμμετοχή επαναφέρετε σταθερά την πολιτική ξανά στο προσκήνιο. Σε όλους τους χώρους. Μπορείτε και μπορούμε! Μην επαφίεστε στην μοίρα που διαμορφώνει για σας η Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μην αποφεύγετε τις πολιτικές συζητήσεις. Πάρτε θέση. Οργανωθείτε. Οδηγείστε τις εξελίξεις. Γίνετε εσείς η πραγματική αντιπολίτευση σε αυτήν την Κυβέρνηση. Και ρίξτε την!

Τα κινητά που κρατάτε στα χέρια σας είναι εργαλεία άμεσης πληροφόρησης, ευρείας γνώσης και επικοινωνίας αλλά και καθοδηγούμενης (υπό)κουλτούρας. Ταυτόχρονα όμως είναι και ισχυρά όπλα κοινωνικής δικτύωσης και μαζικής προπαγάνδας. Χρησιμοποιήστε τα αναλόγως και κατάλληλα. Προς όφελός σας. Στοχευμένα. Και εν πάση περίπτωση, μαζί με όλα αυτά, μαζί με τα παντελόνια σας, σκίστε και το σύστημα.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr