Γράφει ο Γιάννης Σαραντάκος / newsbomb.gr

Η κυβέρνηση επέλεξε νέα μέτρα που εφαρμόζονται ήδη στην Γαλλία και την Αυστρία, προκειμένου να φρενάρει το ταχύτερο δυνατόν την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού

Δυο ήταν οι αποφάσεις που κυριάρχησαν στο μήνυμα του πρωθυπουργού για τη αντιμετώπιση της έξαρσης της πανδημίας: Το light lockdown στους μη εμβολιασμένους αλλά και ο χαρακτήρας υποχρεωτικότητας που προσέδωσε ουσιαστικά στην τρίτη - αναμνηστική δόση για τους πολίτες άνω των 60 ετών.

Η κυβέρνηση, επέλεξε ένα μίγμα μέτρων που εφαρμόζονται ήδη στην Γαλλία και την Αυστρία προκειμένου να φρενάρει το ταχύτερο δυνατόν την έξαρση της πανδημίας που έχει οδηγήσει τους «σκληρούς επιδημιολογικούς δείκτες» (αριθμούς διασωληνωμένων και αριθμούς θανάτων) σε δραματική άνοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, στο Μέγαρο Μαξίμου μελέτησαν αναλυτικά τις προβλέψεις συγκεκριμένων επιδημιολόγων - μελών της επιτροπής, που βάση στατιστικών μοντέλων, μπορούν με σχετική ασφάλεια να προβλέψουν την κατάσταση για το αμέσως προσεχές διάστημα.

Τα στοιχεία αυτά, κάθε άλλο παρά αισιοδοξία προκαλούσαν και κατά συνέπεια με απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού, προκρίθηκαν οι δυο συγκεκριμένες επιλογές, οι οποίες μάλιστα τέθηκαν σε άμεση ισχύ. Η κρίσιμη - τελική σύσκεψη , έγινε χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του κ. Μητσοτάκη και με την συμμετοχή τεσσάρων στενών συνεργατών του. Τα μέτρα «κλείδωσαν» λίγο πριν από το μεσημέρι, ενώ για τις αποφάσεις ενημερώθηκαν μόλις δυο υπουργοί και σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες η Αρχιεπισκοπή για το μέτρο που αφορά την είσοδο των μη εμβολιασμένων στους ναούς.

Για τον κ. Μητσοτάκη, ο Δεκέμβριος είναι ένας καθοριστικός μήνας σε ο,τι αφορά την μάχη κατά της πανδημίας και θεωρεί πως τώρα είναι η στιγμή να δοθεί - με κάθε τρόπο - ώθηση στους εμβολιασμούς, είτε αυτοί αφορούν νέες αιτήσεις, είτε την τρίτη δόση. Παράλληλα, εκτιμά ότι η αβεβαιότητα που μοιραία προκαλείται στην κοινωνία και επηρεάζει με την σειρά της την οικονομική δραστηριότητα πρέπει να ελεγχθεί άμεσα, έτσι ώστε με τη είσοδο του νέου έτους να έχει διαμορφωθεί ένα διαφορετικό, καλύτερο κλίμα συνολικά στην χώρα.

Σε επίπεδο αριθμών, οι στόχοι - όπως εκτιμούν τα στελέχη του μεγάρου Μαξίμου - είναι απολύτως εφικτοί στο να επιτευχθούν. Πρόκειται για 500.000 μη εμβολιασμένους άνω των 60 ετών 1, 5 εκατομμύριο πολίτες άνω των 60 ετών επίσης , που πρέπει και να κάνουν την τρίτη δόση.

Το «ταμείο» των νέων μέτρων θα γίνει άμεσα, καθώς είναι βέβαιο ότι εάν αποδώσουν θα φανεί στις αιτήσεις εμβολιασμών και από τους αριθμούς αυτούς θα καθοριστεί εν πολλοίς και ο τρόπος με τον οποίο θα γιορτάσουμε φέτος τα Χριστούγεννα.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr