Γράφει ο Γιάννης Σαραντάκος / newsbomb.gr

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ο εμφύλιος είναι ο χειρότερος πόλεμος, γεγονός που αποδεικνύεται ιστορικά σε πολλές περιπτώσεις. Και στην πολιτική, οι εσωκομματικές διαμάχες είναι προφανώς χειρότερες από τις πολιτικές συγκρούσεις και την αντιπαράθεση μεταξύ αντιπάλων και δεν είναι λίγα τα παραδείγματα που αυτοί οι «πόλεμοι» στα κόμματα οδήγησαν συχνά σε διασπάσεις.

Με αυτό τον κίνδυνο θα έρθει αντιμέτωπο το ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα της εκλογής νέου αρχηγού, καθώς οι πληγές που ανοίγουν τώρα, δύσκολα θα επουλωθούν. Μπορεί ο δεύτερος γύρος να έχει διαδικαστικό χαρακτήρα, με βάση τα δεδομένα της προηγούμενης Κυριακής, τις συμμαχίες και τις τοποθετήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αλλά ο δρόμος της πόλωσης που έχει επιλέξει ο Γιώργος Παπανδρέου, παίζοντας «τα ρέστα του» στην κούρσα, μόνον την ενότητα δεν υπηρετεί. Οι επιθέσεις που έχουν και προσωπικό χαρακτήρα, κατά του Νίκου Ανδρουλάκη διχάζουν, δημιουργούν «στρατόπεδα» και κάνουν πολύ δύσκολη την... συμβίωση την επόμενη μέρα.

Ο πρώην πρωθυπουργός, ίσως θεωρεί ότι με έναν...διακόπτη θα ξεχαστούν όσα σήμερα λέγονται, αλλά εάν κοιτάξει πίσω στην ιστορία (στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στη ΝΔ) θα διαπιστώσει ότι η πραγματικότητα είναι λίγο πιο συνθέτη. Το αξιοπερίεργο όμως, στην προκειμένη περίπτωση είναι πως την ένταση την πυροδοτεί ο γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, που μάλιστα έχει περάσει από όλες τις θέσεις της πολιτικής: Βουλευτής, υπουργός, πρωθυπουργός.

Κι όμως, τώρα ρισκάρει την ίδια την ενότητα του κόμματος στην προσπάθεια του να κάνει μια ανατροπή, που φαντάζει αν μη τι άλλο, πολύ δύσκολη έως απίθανη. Κάτι τέτοιο στην συντηρητική παράταξη δεν συνέβη και ούτε πρόκειται να συμβεί, καθώς ο Κώστας Καραμανλής απέφυγε και αποφεύγει ακόμη και συζητήσεις που θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως δημιουργία κλίματος κατά της ηγεσίας. Και τώρα επί των ήμερων του Κυριάκου Μητσοτάκη και παλαιότερα επί Αντώνη Σαμάρα. Η στήλη όμως είχε καταγράψει πρόσφατα τις διάφορες στην πολιτική φιλοσοφία μεταξύ των Κώστα Καραμανλή και Γιώργου Παπανδρέου .

Από την Δευτέρα, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα έχει πολλά να κάνει. Όχι μόνον απέναντι στην ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνον ως προς την κατάθεση μιας πολιτικής ταυτότητας του κόμματος του, αλλά και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Να ζητήσει από όλους, ιστορικά στελέχη, βουλευτές, ψηφοφόρους να στηρίξουν την νέα πορεία που ο ίδιος θέλει να ακολουθήσει. Και τότε θα «μετρήσει» σε πραγματικό χρόνο, φίλους και αντιπάλους.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr