Γράφει ο Γιάννης Σαραντάκος / newsbomb.gr

Είναι δεδομένο ότι τα τελευταία δυο χρόνια η πανδημία, οι μεταλλάξεις του κορονοϊού και τα περιοριστικά μέτρα μονοπωλούν το ενδιαφέρον πολιτικών και πολιτών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η χώρα μας, προφανώς, δεν αποτελεί εξαίρεση καθώς τα μονοθεματικά δελτία ειδήσεων της τηλεόρασης, οι πολιτικές αντιπαραθέσεις που εστιάζονται σε ένα θέμα και οι συζητήσεις σε κάθε οικογένεια επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει χώρος για αλλά θέματα. Στο επίπεδο της κυβέρνησης παρατηρούν ότι και το αμέσως προσεχές διάστημα η πανδημία (αυτή τη φορά με τη μετάλλαξη «όμικρον») θα είναι στο επίκεντρο, κάτι που επηρεάζει προφανώς και την παραγωγή πολιτικής σε αλλά πεδία με πρώτο αυτό της οικονομίας.

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους, όμως, θα παιχθούν πολλά σε ό,τι αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας με κυρίαρχο αυτό της υλοποίησης των πρώτων σχεδίων που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Ταυτόχρονα, μεγάλα έργα υποδομής, επενδύσεις Ελλήνων και ξένων αλλά και οι τρόποι αντιμετώπισης της αύξησης των τιμών στην ενέργεια είναι τα «κομμάτια» που συμπληρώνουν το παζλ των θεμάτων που βρίσκονται αυτή την ώρα στην σκιά της πανδημίας. Η κυβέρνηση, βλέποντας ότι και το ‘22 η πολιτική επικεντρώνεται στον κορονοϊό, σχεδιάζει - και ως μήνυμα προς το εσωτερικό της και προς την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ - να τραβήξει το «χαρτί» της οικονομίας. Μέσα από την παρουσίαση των έργων που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, των μέτρων - ανάχωμα στην ακρίβεια και στην έκρηξη των τιμών στην ενέργεια, αλλά και μέσω της στρατηγικής των φοροελαφρύνσεων θα επιχειρήσει να εκπέμψει το μήνυμα ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια δεν ανακόπτεται από την πανδημία. Σε πολιτικό επίπεδο δε, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι οι θετικές ειδήσεις γύρω από την οικονομία θα τονώσουν το προφίλ της κυβέρνησης και θα μπορέσει με αξιοπιστία να δοθεί στους πολίτες μια προοπτική για την μετά- covid εποχή.

Η οικονομία, σε συνδυασμό με την πάταξη της γραφειοκρατίας αλλά και την θωράκιση της χώρας απέναντι στην προκλητικότητα και την επιθετικότητα της Τουρκίας, είναι άλλωστε επιλογές που θα προβληθούν από τη ΝΔ και στην πορεία προς τις κάλπες, οποτεδήποτε και εάν αυτές στηθούν.

Ωστόσο, για να μπορέσει η κυβέρνηση να θέσει και άλλα ζητήματα στην καθημερινή ατζέντα, αλλά και η αντιπολίτευση να ανοίξει την «βεντάλια» της κριτικής της, θα πρέπει να προηγηθεί ο έλεγχος της πανδημίας. Όσο η έξαρση παραμένει και οι προκλήσεις στην διαχείριση της καθημερινότητας μας (σχολεία, γιορτές, λιανεμπόριο κλπ) συνεχίζονται, κάθε προσπάθεια ένταξης και άλλων θεμάτων στον δημόσιο διάλογο θα πέσει στο κενό.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr