Γράφει ο Γιάννης Σαραντάκος / newsbomb.gr

Η επίσπευση της δεύτερης αύξησης του κατώτατου μισθού, έδωσε (νέα) ώθηση στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών μέσα στο έτος, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να μιλά σταθερά μόνον για την εξάντληση της 4ετιας, κάτι που πιθανότατα θα κάνει και στην αυριανή τηλεοπτική του συνέντευξη.

Όλοι πάντως, ακόμη και οι υπέρμαχοι του εκλογικού αιφνιδιασμού (υπάρχουν και αυτοί στο εσωτερικό της ΝΔ), συμφωνούν πως όλα εξαρτώνται από δυο παράγοντες: Τον έλεγχο της πανδημίας και τον περιορισμό της ακρίβειας. Μόνον τότε, λένε, θα υπάρξει καθαρό πολιτικό τοπίο που να επιτρέψει την διεξαγωγή σοβαρών συζητήσεων για το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Με αλλά λόγια, από το «κάδρο» φεύγει ακόμη και ως ενδεχόμενο το πρώτο εξάμηνο του 2022 καθώς μέχρι τον Ιούνιο ο «καθαρός ορίζοντας» δύσκολα θα υπάρξει, ακόμη κι αν έχουν ελεγχθεί τα δυο μείζονα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την χώρα.

Ωστόσο, παράλληλα «τρέχουν» και αλλά θέματα, η ολοκλήρωση των οποίων μπορεί να «κλειδώσει» την ημερομηνία των εκλογών. Ειδικότερα τρεις είναι οι υπουργοί με το «βαρύ χαρτοφυλάκιο» που θα παίξει σημαντικό ρόλο και στο πολιτικό πεδίο, το επόμενο διάστημα. Πριν από όλους βρίσκεται ο κ. Θόδωρος Σκυλακάκης και η διαχείριση του ταμείου ανάκαμψης που θα κρίνει τον χρόνο έναρξης σημαντικών μεταρρυθμίσεων και έργων στην χώρα και κατά συνέπεια θα αποτελέσει - εφ’ όσον όλα κυλήσουν ομαλά και στην ώρα τους - ένα σημαντικό «χαρτί» στα χέρια της κυβέρνησης εν όψει της εκλογικής μάχης.

Ακολουθεί ο κ. Κωστής Χατζηδάκης με δυο ζητήματα ότι «καίνε» τους πολίτες: Πρόκειται για την αύξηση του κατώτατου μισθού που ήδη δρομολογήθηκε και το τέλος των εκκρεμών συντάξεων, για το οποίο ο υπουργός απασχόλησης έχει δεσμευθεί ότι θα έχει κλείσει μέχρι τον προσεχή Ιούνιο.

Τέλος, πολλά θα κριθούν από την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που προωθεί ο κ. Κυριάκος Πιερακάκης. Ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των σχέσεων κράτους - πολίτη και από την συνέχιση αυτού του δρόμου θα κριθεί συνολικά και το προεκλογικό αφήγημα της κυβέρνησης , η οποία θα ποντάρει στον συγκεκριμένο τομέα .

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει το αμέσως προσεχές διάστημα να «τρέξει» πολλά θέματα και να ξεφύγει από την «σκιά» της πανδημίας καθώς γνωρίζει ότι ο απολογισμός του, όταν επιλέξει την ώρα αυτή, θα γίνει συνολικά. Αυτό θα είναι και το μήνυμα που θα εκπέμψει στους υπουργούς του , με την έναρξη της νέας χρονιάς.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr