Γράφει ο Χρόνης Πολυχρονίου

Επί τέλους, με καθυστέρηση δυόμιση (2,5) ετών ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και επικεφαλής της προοδευτικής παράταξης, άνοιξε το κόμμα του στην κοινωνία, στον πραγματικό «ιδιοκτήτη», τον απλό Λαό. Ο Αλέξης Τσίπρας αφού εξάντλησε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δισταγμών, αδράνειας και συναισθηματικών αναστολών απέναντι σε συντρόφους οι οποίοι επεδίωκαν, τουλάχιστον, την πολιτική του ομηρία, άκουσε και πάλι το κάλεσμα της Ιστορίας και την φωνή του καθήκοντος.

Ο ενθουσιασμός και η καθολική αποδοχή που επικρατεί στις τάξεις των απλών μελών και φίλων του κόμματος, προδικάζει τις εξελίξεις. Από την περασμένη εβδομάδα τίποτα δεν είναι ίδιο στην παράταξη, στον δρόμο της για το Συνέδριο. Αυτή τη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έσπασε τις αλυσίδες που τον κρατούσαν καθηλωμένο. Με τις Προτάσεις που θα εγκριθούν τον Απρίλιο στο Συνέδριο, αλλάζει την φυσιογνωμία του και ανακτά την δυνατότητα πραγματικής γείωσης μέσα στην κοινωνία, το μαζικό κίνημα, τον απλό λαϊκό κόσμο, τον οποίο αυθεντικά θέλει να εκφράζει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κινδύνευσε πάρα πολύ από αυτό το «μαξιλάρι» του 32%. Τι υπέροχος αλήθεια αυτό-θαυμασμός και βεβαιότητες! Η πραγματικότητα όμως είναι πως, το συγκεκριμένο μοντέλο λειτουργίας του κόμματος μπορεί να ταίριαζε σε ένα κόμμα ιδεολογικού ανάστοχασμού της τάξεως του 4%. Όχι όμως για ένα κόμμα που κυβέρνησε και πρόκειται να κυβερνήσει ξανά την Χώρα. Αποδείχτηκε τελείως ακατάλληλο και εντελώς ανάρμοστο. Έδωσε επανειλημμένα δικαιώματα στο αντί-ΣΥΡΙΖΑ συστημικό μέτωπο, για ευθείες επιθέσεις και αμφισβήτηση του κόμματος και κυρίως αυτού του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα.

Οι καταστατικές αλλαγές που επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας ήταν τόσο επιβεβλημένες ώστε να αποτελούν την αναγκαία και ικανή συνθήκη, όχι μόνο για την ανάκαμψη του κόμματος και την δημιουργία πλειοψηφικού ρεύματος ανάκτησης της εξουσίας, αλλά και για την διατήρησή αυτής της εξουσίας με σταθερότητα. Εκεί ακριβώς που θα παιχτεί το μεγάλο προεκλογικό και μετεκλογικό στοίχημα. Η οποιαδήποτε λαϊκή συσπείρωση και συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, προ-απαιτεί σταθερή εσωτερική ενότητα του κόμματος και ενιαίο πολιτικό λόγο.

Και βέβαια θα αντιδράσουν ορισμένοι γνωστοί-άγνωστοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ, με την ξαφνική αυτή πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα, βάζοντας το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε ένα νέο γύρο εσωστρέφειας. Για λόγους, που ο καθένας μόνος του και τελικά όλοι μαζί έχουν στο μυαλό τους. Και βέβαια θα τους «αγαπήσουν» τα συστημικά ΜΜΕ και θα προβάλλουν το …θεάρεστο, με ιδεολογική συνέπεια έργο τους. Όμως ο Ελληνικός Λαός είναι συνηθισμένος από παρόμοιες εμμονικές διαταραχές ορισμένων ανθρώπων της Αριστεράς, οι οποίες τελικά δεν πείθουν και στο παρελθόν έχουν αποβεί μοιραίες για την τύχη του. Και δεν θα εκπλαγεί. Κατανοεί.

Το προτεινόμενο λοιπόν νέο μοντέλο λειτουργίας του κόμματος, επεξεργασμένο και δοκιμασμένο από άλλα κόμματα της σύγχρονης Κέντρο-Αριστεράς στην Ευρώπη, είναι προϋπόθεση και προάγγελος για το νέο μοντέλο διακυβέρνησης της Χώρας όταν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έλθει ξανά σε τροχιά εξουσίας. Αυτή τη φορά στις εκλογές, οι απαιτήσεις των πολιτών θα είναι εντελώς διαφορετικές. Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα έχει εντελώς άλλα χαρακτηριστικά από κάθε άλλη προηγούμενη. Αυτό είναι κάτι που δεν το επεσήμανε κανείς. Και αυτό είναι που βασικά έχει την μεγαλύτερη δυνατόν σημασία.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει κυρίως την ανάγκη ισχυροποίησης του ηγετικού ρόλου του και όχι τόσο την ανάγκη λαϊκής επιβεβαίωσής μέσα από τις έσω-κομματικές εκλογές. Αυτήν, την λαϊκή δηλαδή αποδοχή, την έχει απλόχερη. Είναι ακριβώς αυτό που ακτινοβολεί επάνω του ως μεγάλος ηγέτης που είναι. Άλλοι, όπως για παράδειγμα τα στελέχη του κόμματος έχουν περισσότερο ανάγκη λαϊκής επιβεβαίωσης μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες του Συνεδρίου. Και εδώ ακριβώς εντοπίζεται για ορισμένους η δυσκολία και …το πρόβλημα. Συμπερασματικά, ο Πρόεδρος ας διευρύνει λίγο τον κύκλο των συνομιλητών του. Με έναν αγρότη συνομίλησε κάποτε στην επαρχία και άλλαξε όλο το σκεπτικό του.

Και επειδή τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αρέσκονται τελευταία να βάζουν διλήμματα στον «απειλητικό» Ανδρουλάκη να επιλέξει έγκαιρα και να μην πατάει ταυτόχρονα ανάμεσα σε δύο βάρκες, οφείλουν και αυτοί οι ίδιοι έγκαιρα και πριν την επιλογή τους ως αντιπρόσωποι στο δρόμο για το Συνέδριο, να ξεκαθαρίσουν την θέση τους. Ενωμένοι υπό τον Πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα ή με αυτόν σε επιτροπεία; Ώστε να μην υπάρξουν εκεί μέσα στο Συνέδριο διάφορες εκπλήξεις και παρατράγουδα.

Όπως και να έχει πάντως, μετά από αυτές τις πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα και σε συνδυασμό με ένα συνεκτικό Κυβερνητικό Πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Χώρας, ο δρόμος για απαλλαγή από την πιο ανίκανη και επικίνδυνη Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και την διακυβέρνηση των προοδευτικών και δημιουργικών δυνάμεων του τόπου, είναι ανοιχτός.

Με τον Λαό, για τον Λαό.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr