Γράφει ο Χρόνης Πολυχρονίου

Οι πρόσφατες Εκλογές στην Πορτογαλία, δεν είδαν από τα Ελληνικά ΜΜΕ το φως της δημοσιότητας τόσο όσο θα έπρεπε και όσο το αξίζουν. Ίσως για το γεγονός ότι θα έδιναν ένα αρνητικό παράδειγμα στους Έλληνες ψηφοφόρους, την ώρα ακριβώς που η Δεξιά Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, καταρρέει κάτω από το βάρος των ανομιών της.

Αντίθετα τα Ελληνικά ΜΜΕ μας βομβαρδίζουν ανελλιπώς κάθε πρωί με αδιάφορες «ανταποκρίσεις», συνοδευόμενες από έγκριτους «Τουρκολόγους» και διάφορα άλλα παραπολιτικά σχόλια από την γειτονική …Τουρκία!! Ένας μάλιστα Τούρκος παραγωγός σήριαλ, πρόκειται να αναλάβει εξ ολοκλήρου το ψυχαγωγικό και ενημερωτικό Πρόγραμμα της εδώ τηλεόρασης του SKY. Τα πιο ωραία, από τους «Ελληναράδες», μάς προκύπτουν πάντοτε.

Η Πορτογαλία λοιπόν είναι μία Χώρα, όπως και εμείς, του Ευρωπαϊκού Νότου. Με ίδια περίπου πληθυσμιακά μεγέθη με την Ελλάδα και παρόμοια την πρόσφατη πολιτική και οικονομική Ιστορία της. Από το 2015 έως και πρόσφατα, είχε Κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ των Σοσιαλιστών και της Αριστεράς. Πρωθυπουργός ο Αντόνιο Κόστα. Αυτός που βλέπαμε συχνά-πυκνά να εναγκαλίζεται θερμά με τον δικό μας, Αλέξη Τσίπρα, όποτε αυτοί οι δύο τύχαινε να συναντηθούν.

Ο μεγάλος χαμένος της πρόσφατης εκλογικής αναμέτρησης στην Πορτογαλία, εκτός βεβαίως της Δεξιάς η οποία «φερότανε» μέχρι και την τελευταία στιγμή ως νικήτρια, ήταν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων οι οποίες έπαθαν κυριολεκτικά, πανωλεθρία. Ο Κόστα, ο μεγάλος κερδισμένος των εκλογών, όχι μόνο δεν μείωσε τα ποσοστά του όπως οι δημοσκοπικές εταιρείες σκόπιμα προέβλεπαν, αλλά αντίθετα τα αύξησε κατά 6% ποσοστιαίες μονάδες. Ανέβηκε δηλαδή στο 42% εξασφαλίζοντας την απόλυτη αυτοδυναμία εδρών στο Κοινοβούλιο. Αντίθετα η Δεξιά έπεσε στο 27%.

Ακόμη πιο μεγάλος κερδισμένος υπήρξε ο Λαός της Πορτογαλίας ο οποίος αύξησε τα ποσοστά της συμμετοχής του στις πρόσφατες εκλογές, σημειώνουμε εν μέσω πανδημίας, από 48% στις προηγούμενες, στο 56% τώρα. Στέλνοντας ένα τεράστιο μήνυμα Δημοκρατίας και συμμετοχής στους Λαούς της Ευρώπης, μαζί και στον δικό μας Ελληνικό Λαό. Να λοιπόν γιατί τα Ελληνικά ΜΜΕ δεν «έπαιξαν» σχεδόν καθόλου Πορτογαλία.

Ο Πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα ηγήθηκε με επιτυχία σε 2 προηγούμενες κυβερνήσεις συνεργασίας μεταξύ Σοσιαλιστών και Αριστεράς. Δηλαδή μέσα στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης των Μνημονίων, συν αυτά έως σήμερα της πανδημίας. Ο Αντόνιο Κόστα αύξησε πολύ έγκαιρα και αποφασιστικά, λόγω της επικρατούσας σήμερα ακρίβειας, τον κατώτατο μισθό στα 705 Ευρώ. Σαφώς λιγότερο βέβαια από την αύξηση 31% του επίσης Σοσιαλιστή Πρωθυπουργού Σάντσεθ στην Ισπανία. Έτσι εν μέσω πανδημίας συγκράτησε αποτελεσματικά την εξάπλωση της φτώχειας και της ανεργίας στα χαμηλά επίπεδα του 6% στον πληθυσμό του.

Γενικά η πολιτική του χαρακτηρίζεται από το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης. Ο Κόστα ως Πρωθυπουργός υπήρξε πάντα μετριοπαθής και ενέπνεε στον κόσμο εμπιστοσύνη και σταθερότητα. Αυτό ήταν κάτι που μέτρησε για τον Λαό της Πορτογαλίας ο οποίος τον επιβράβευσε πρόσφατα με αυτήν την θριαμβευτική του επικράτηση.

Υπάρχει κάτι σε όλα αυτά που μας αφορά εμάς τους ‘Έλληνες πολίτες και οφείλουμε να το λάβουμε υπόψη πιο σοβαρά; Για παράδειγμα, οι Αριστερές και Σοσιαλιστικές δυνάμεις στην Ευρώπη, μήπως κάνουν αυτόν τον καιρό τον ανοδικό κύκλο τους με κυβερνήσεις συνεργασίας; Στην Ελλάδα, την ώρα που η νέο-φιλελεύθερη Δεξιά Κυβέρνηση Μητσοτάκη παραπαίει, οι αντίστοιχες και όμορες δυνάμεις του προοδευτικού τόξου έχουν καμία ευκαιρία, αλλά και υποχρέωση να συνεργαστούν σταθερά και αξιόπιστα μεταξύ τους;

Ή τους χωρίζει μία άβυσσος πολιτικών θέσεων;

Η Απλή Αναλογική προσφέρεται, ειδικά αυτή τη φορά, για πολιτικές συνθέσεις αυτών των κομμάτων, μακριά από αντιθέσεις του παρελθόντος, προκειμένου να επικρατήσει μια προοδευτική διακυβέρνηση, στη βάση της αυτονομίας, των αρχών και των προγραμμάτων τους; Τα απλά Μαθηματικά που σχετικά παρουσιάζουν διαχρονικά, έστω και αυτές, οι δημοσκοπήσεις που κυκλοφορούν, ως προς το άθροισμα των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων, … το επιτρέπουν.

Και τέλος, αυτός ο Λαός ο βασανισμένος, θα σταθεί επιτέλους στα πόδια του, θα αναλάβει τις ευθύνες του και θα πάει να ψηφίσει; Στο σημείο ακριβώς αυτό, δηλαδή της συμμετοχής, θα κριθούν όλα. Για τα επόμενα χρόνια και τις επόμενες γενιές. Για να λυτρωθούμε επιτέλους.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr