Γράφει ο Χρόνης Πολυχρονίου

Δεν έτυχε ποτέ να συναντήσουμε τον Αλέξη Τσίπρα και να του σφίξουμε το χέρι. Εάν όμως είχαμε στο κοντινό μέλλον μία τέτοια δυνατότητα, ένα πράγμα θα θέλαμε να τον ρωτήσουμε:

«Αλήθεια Αλέξη, μπορείς να κοιμάσαι τα βράδια, αναλογιζόμενος τι θα παραλάβεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη;»

Γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι θα εισπράξουμε μία απάντηση, πνευματώδη και στιβαρή. Το ρητορικό όμως ερώτημα, για το μέγεθος του χάους που θα παραλάβει, εξακολουθεί να παραμένει.

Βεβαίως και υπάρχει τώρα η εμπειρία της προηγούμενης διακυβέρνησης. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι και το 2015, όταν «δεν παρέλαβε» την Χώρα από τον Σαμαρά, κληρονόμησε μία κατάσταση η οποία ήταν δραματική. Κυριολεκτικά, άδεια ταμεία. Ταυτόχρονα είχε και τους «Κοινοτικούς» του Σόιμπλε πάνω από το κεφάλι του.

Μετά από 4,5 χρόνια παρέδωσε στον Μητσοτάκη μία Χώρα, έξω από τα Μνημόνια, με ρυθμισμένο το χρέος, με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και 37 δις Ευρώ καβάντζα. Το κυριότερο όμως είναι που έσωσε τον κόσμο από την ανθρωπιστική κρίση η οποία ξεκίνησε το 2010, χωρίς να ακουστεί το παραμικρό σκάνδαλο διαφθοράς κατά την άσκηση της εξουσίας.

Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα και θα γίνουν ακόμη περισσότερο, εξ αιτίας της καταστροφικής διαχείρισης της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η συγκεκριμένη Κυβέρνηση, σε αυτή την πολύπλευρη κρίση, απέτυχε παταγωδώς. Μέσα και έξω από την Χώρα. Ανυπόληπτη στα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Αποδείχτηκε η χειρότερη και ποιο επικίνδυνη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης. Απέτυχε κυρίως σε αυτά τα θέματα που η ίδια ψευδώς έταζε προς τους πολίτες, προκειμένου να υποκλέψει την ψήφο τους. Καλοπληρωμένες δουλειές, επενδύσεις, εγκληματικότητα κλπ.

Η προσπάθεια που εμείς κάναμε προκειμένου να καταγράψουμε έναν κατάλογο των πτυχών της αποτυχίας της Κυβέρνησης και να κατατάξουμε αυτές αξιολογικά, συνάντησε αντικειμενικές δυσκολίες. Για τα λάθη αυτής της Κυβέρνησης, ουκ έστιν αριθμός!! Απέτυχε σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής. Στα πάντα όλα. Πλην της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του «επιτελικού» κράτους. Έτσι, αντιστρέφοντας εμείς προσωπικά την αναζήτηση μας, προκειμένου να εντοπίσουμε έστω και έναν τομέα στον οποίο η Κυβέρνηση μπορεί να περηφανεύεται, σταθήκαμε επίσης άτυχοι. Δεν υπήρχε τίποτα απολύτως, πλην των δις Ευρώ τα οποία έχει μοιράσει πλουσιοπάροχα και με σκανδαλώδη τρόπο, στους ημέτερους ολιγάρχες που την στηρίζουν.

Με δεδομένο λοιπόν ότι οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της Απλής Αναλογικής, ο κύριος Μητσοτάκης, καθώς βλέπει να πέφτει με πάταγο, θέτει τεχνηέντως ένα αλαζονικό πολιτικό δίλημμά:

«Σταθερότητα ή περιπέτεια, πρόοδος ή συντήρηση;»

Σωστό είναι το δίλημμα, μόνο που στην συνείδηση του κόσμου, αυτός είναι που εκφράζει πλέον εκτός από την παραδοσιακή «συντήρηση» και την μεγάλη «περιπέτεια». «Τα είδαμε όλα» με Μητσοτάκη Πρωθυπουργό!! Πραγματικό τσουνάμι.

Η «σταθερότητα και η πρόοδος», η οποία αυτήν την στιγμή είναι μοναδική απαίτηση σωτηρίας για τον Ελληνικό Λαό, εκφράζεται μόνο μέσα από τις λαϊκές προοδευτικές δυνάμεις και τα κόμματα που τις εκπροσωπούν. Για τα οποία η ευθύνη να συνεργαστούν αποτελεσματικά μεταξύ τους, αποτελεί αυτήν την συγκεκριμένη στιγμή, όρο επιβίωσης για χιλιάδες ανθρώπους και επιχειρήσεις.

Τις είδαμε στο παρελθόν και τις αυτοδύναμες πλειοψηφικά κυβερνήσεις, τι δεινά έχουν επιφέρει στην Χώρα. Αντίθετα, οι κυβερνήσεις συνεργασίας όμορων βεβαίως πολιτικών δυνάμεων, στην βάση ενός διαλόγου και προγραμματικών συγκλήσεων, όπως αυτές που συναντάμε στην Ευρώπη, έχουν την δυνατότητα πολύπλευρης αλληλοεπικάλυψης σε πρόσωπα, συνδυαστικές προτάσεις και ριζοσπαστικές πολιτικές, καθώς και ισχυρότερο βαθμό γείωσης και αποδοχής μέσα στα κοινωνικά στρώματα.

Έχουν, με άλλα λόγια τα κόμματα εξουσίας που συνεργάζονται μεταξύ τους, το ένα την ανάγκη του άλλου και τον έλεγχο το ένα του άλλου. Πάντοτε για το καλώς εννοούμενο δημόσιο συμφέρον. Συμπερασματικά, από την κρίση αυτή δεν βγαίνουμε χωρίς την ευρύτερη συναίνεση και συνεργασία των προοδευτικών λαϊκών δυνάμεων. Η Απλή Αναλογική δεν είναι παρένθεση, είναι ευκαιρία. Και όποιος την απεμπολήσει, «θα το πληρώσει».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr