Γράφει ο Γιάννης Σαραντάκος / newsbomb.gr

Ένα χρόνο περίπου, πριν στηθούν οι κάλπες για τις εθνικές εκλογές το τοπίο σε ότι αφορά την στρατηγική των δυο μονομάχων δείχνει να ξεκαθαρίζει.

Μητσοτάκης και Τσίπρας θέτουν δημόσια πλέον τα διλήμματα, ιεραρχούν προτεραιότητες και παρουσιάζουν ο καθένας το δικό του αφήγημα για την επόμενη μέρα .

Ο πρωθυπουργός άνοιξε πρώτος τα «χαρτιά» του, καθιστώντας σαφές ότι η επιλογή μπροστά στην κάλπη δεν θα είναι μεταξύ Δεξιάς, Κέντρου ή Αριστεράς αλλά για το τι είναι δίκαιο και προοδευτικό.

Παράλληλα έδειξε έτοιμος να επενδύσει πολιτικά στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και στην ψηφιοποίηση υπηρεσιών του κράτους που σήμερα αντιμετωπίζονται με το «πάτημα ενός κουμπιού» στο κινητό.

Απέναντι στο πολιτικό αφήγημα περί της ύπαρξης ενός σύγχρονου κράτους- φιλικού στον πολίτη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπαραθέτει την δίκη του επιλογή για την ανάγκη ενός ισχυρού κράτους και επενδύει πολιτικά στην χρηματοδότηση και ανάπτυξη των δομών της δημόσιας διοίκησης, ιεραρχώντας πάνω από απ΄ όλα το ΕΣΥ.

Όπως είναι φυσικό από ένα άτυπο προεκλογικό κλίμα, δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι μετωπικές συγκρούσεις. Η κυβέρνηση προβάλλει ως «ισχυρό χαρτί» την ταυτόχρονη διαχείριση πολλαπλών κρίσεων ( ελληνοτουρκικά, πανδημία, ενεργειακό τσουνάμι, πόλεμος στην Ουκρανία), ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ακριβώς το αντίθετο επιδιώκοντας να πλήξει το προφίλ του κ. Μητσοτάκη που παραμένει ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός σε όλες τις δημοσκοπήσεις .

Κάπως έτσι, θα φτάσουμε στις κάλπες με μια μικρή παρένθεση τους μήνες του καλοκαιριού όπου μοιραία τα μίση και τα πάθη θα καταλαγιάσουν καθώς κανείς δεν θα θελήσει να επηρεάσει τα... μπάνια του λαού.

Μια πρώτη - δυνατή... γεύση για την πολιτική αντιπαράθεση που θα ακολουθήσει πάντως, θα την έχουμε μέσω των συνεδρίων των δυο κομμάτων εξουσίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ήδη την αρχή με το δικό του συνέδριο που ξεκίνησε χθες και την σκυτάλη θα την πάρει η ΝΔ με το ανώτατο κομματικό της όργανο να συνεδριάζει στις 6 Μαΐου.

Μέσα από τις ομιλίες των δυο ηγετών θα έχουμε και το πρώτο - άτυπο debate με όλα τα στοιχεία μιας προεκλογικής σύγκρουσης και με τα ζητήματα της ακρίβειας να είναι κυρίαρχα. Τι κι αν οι εκλογές απέχουν ένα χρόνο; Στην Ελλάδα το πολιτικό θερμόμετρο είναι μονίμως στα... κόκκινα!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr