Γράφει ο Γιώργος Μουζόπουλος*

Είναι γνωστό ότι στην περιοχή Λάγιο υπάρχει σοβαρό ζήτημα με την ιδιοκτησία εκτάσεων γης! Δεν αναγνωρίζονται οι κάτοικοι ως νόμιμοι ιδιοκτήτες των κτημάτων και κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους από το Ελληνικό Δημόσιο!

Οι κάτοικοι πληρώνουν την ανυπαρξία και τα κενά της Δημόσιας Διοίκησης των παλαιών ετών, όπου ήταν συνηθισμένο οι αγοραπωλησίες των οικοπέδων στην Ελλάδα να γίνονται δια λόγου, χωρίς έγγραφα ιδιοκτησίας, καταβάλλοντας μόνο το χρηματικό αντίτιμο και δίνοντας τα χέρια!

Την εποχή της τουρκοκρατίας τις εκτάσεις αυτές στο Λάγιο τις μοιράζονταν από κοινού Έλληνες κοτσαμπάσηδες και Τούρκοι. Στη θέση των Τούρκων υπεισήλθε το Ελληνικό Δημόσιο μετά την αποχώρηση των πρώτων. Επομένως οι νέοι ιδιοκτήτες των εκτάσεων γης στο νέο ελληνικό κράτος ήταν Έλληνες ιδιώτες απόγονοι των κοτσαμπάσηδων ή αγοραστές των κτημάτων των κοτσαμπάσηδων από τη μια πλευρά και το Ελληνικό Δημόσιο από την άλλη.

Οι κάτοικοι πλήρωσαν για να αποκτήσουν τα κτήματα, μόνο που δεν έχουν συμβόλαια! Αφού εκείνη την εποχή σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στο Λάγιο, οι αγορές και οι πωλήσεις των ακινήτων, όπως σπιτιών, οικοπέδων, χωραφιών, βοσκοτόπων, γινόταν περισσότερο δια λόγου, διότι πίστευαν ότι ο λόγος ήταν … συμβόλαιο! Ελάχιστοι έγραφαν σε ένα πρόχειρο χαρτί με υπογραφές του αγοραστή, του πωλητή και τριών μαρτύρων και έκαναν όπως έλεγαν ένα συμβόλαιο μεταξύ τους χωρίς τη συμμετοχή του συμβολαιογράφου. Δηλαδή την ανυπαρξία της μηχανοργάνωσης των ακινήτων από το κράτος τα παλιά χρόνια, την πληρώνουν τώρα οι κάτοικοι του Λάγιου!

Για πολλά χρόνια υπήρχε μια σιωπηρή συμφωνία όπου Δημόσιο και ιδιώτες συνιδιοκτήτες μοίραζαν τις εκτάσεις προσωρινά ώστε να είναι δυνατή η καλλιέργεια γης. Για πολλές δεκαετίες οι κάτοικοι του Λάγιου καλλιεργούσαν τα χωράφια συμβάλλοντας στην παραγωγικότητα του πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα με την παραγωγή ελαιολάδου, πληρώνοντας φόρους από τις οικονομικές απολαβές τους, πληρώνοντας ΕΝΦΙΑ, επενδύοντας στην κατασκευή ελαιοτριβείου και αξιοποιώντας μια γη μέσα στους λόγγους που είχε μόνο καλλιεργητικό ενδιαφέρον! Πολλοί πλήρωσαν μεγάλα χρηματικά ποσά για αποδοχή κληρονομιάς των κτημάτων στο Λάγιο και το κράτος εισέπραξε αυτά τα χρήματα αναγνωρίζοντας τις μεταβιβάσεις ως νόμιμες! Που ακούστηκε όμως το κράτος να εξαπατά τον πολίτη! Το κράτος να αρπάζει τα χρήματα του πολίτη και μετά να λέει στον πολίτη ότι αυτό που αγόρασες δεν σου ανήκει! Όχι …. την ανυπαρξία του κράτους δεν θα την πληρώνει ο πολίτης! Οι κάτοικοι κράτησαν αυτή τη γη ζωντανή μέσα από την παραγωγή ελαιολάδου, αλλιώς για πολλά χρόνια θα ήταν μια ανεκμετάλλευτη γη! Πολλοί από αυτούς έσπασαν τα κόκαλα τους εκεί! Τώρα το Ελληνικό Δημόσιο που πήρε το μερίδιο των Τούρκων, έρχεται σε ρόλο Ερντογάν….. να καταπατήσει εξολοκλήρου τη γη αυτή και να διώξει τους Λαγιώτες από τον τόπο τους, αφού το κτηματολόγιο δεν τους αναγνωρίζει ως νόμιμους ιδιοκτήτες!

Τώρα τελευταία κυκλοφορούν φήμες ότι αν σε 5 μήνες δεν βρεθεί λύση στο ζήτημα, οι κάτοικοι του Λάγιου θα χάσουν τα κτήματα τους! Στο άκουσμα ότι οι ιδιοκτήτες των χωραφιών στο Λάγιο θα χάσουν τα χωράφια τους και θα κληθούν να επιστρέψουν τις κοινοτικές επιδοτήσεις που λάμβαναν από το 2004 έως τώρα για την καλλιέργεια των κτημάτων, έχει προκληθεί πανικός! Η υγεία ηλικιωμένων ανθρώπων κινδυνεύει άμεσα! Στεναχωριούνται βλέποντας την περιουσία τους να χάνεται! Έχουν χάσει τον ύπνο τους γιατί πολλά ερωτηματικά βασανίζουν κάθε νύχτα το μυαλό τους, όπως: “γιατί μου παίρνουν το χωράφι που εγώ με πολύ κόπο δούλεψα από μικρό παιδί;” “πως θα επιστρέψω τα χρήματα των επιδοτήσεων που έπαιρνα τόσα χρόνια που καλλιεργούσα το δικό μου χωράφι, αν μου ζητηθούν;” “στο τέλος μήπως θα μου ζητήσουν και τα πτυχία των παιδιών μου που σπούδασαν ….. με τα χωράφια;”

Επομένως η υγεία ηλικιωμένων ανθρώπων κινδυνεύει άμεσα …. και υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί για ότι συμβεί...διότι κάποτε τους έλεγαν ότι υπάρχει η πολιτική βούληση να επιλυθεί το θέμα! Τώρα, δεν υπάρχει πολιτική βούληση; Ή μήπως με τις φήμες μεγεθύνουμε το πρόβλημα για να το λύσουμε στο παραπέντε …. και να πέσει στο τέλος το χειροκρότημα; Τι θέλει να τους κάνει το Δημόσιο τους λόγγους; Αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκά εξυπηρετώντας επιχειρηματικά συμφέροντα;

Εδώ και τώρα η πολιτεία να τηρήσει υπεύθυνη στάση και να ενημερώσει άμεσα αν υπάρχει πολιτική βούληση να λυθεί το ζήτημα στο Λάγιο και να μην εμπαίζει τους κατοίκους για ψηφοθηρικούς λόγους!

(*) Ιατρός - Ορθοπαιδικός Χειρουργός στο ΓΝ Λακωνίας – ΝΜ Σπάρτης, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Χαιδελβέργης Γερμανίας, με Master στη Διοίκηση των Μονάδων Υγείας, στην Αθλητιατρική και την Βιοστατιστική – Μεθοδολογία της Έρευνας, Υπεύθυνος του Τομέα Υγείας και Μέλος της Νομαρχιακής Οργάνωσης του ΠΑ.ΣΟ.Κ – ΚΙΝ.ΑΛ Λακωνίας, Υποψήφιος Βουλευτής με το ΠΑ.ΣΟ.Κ – ΚΙΝ.ΑΛ στο Ν. Λακωνίας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr