Γράφει ο Κώστας Σκανδαλίδης*

Η υπόθεση της παγίδευσης του κινητού του Ν. Ανδρουλάκη από το «κακόβουλο» λογισμικό Predator και η αποκάλυψη της παρακολούθησής του από την ΕΥΠ για σημαντικό χρονικό διάστημα, προκαλεί ήδη αλυσιδωτές πολιτικές αναταράξεις

Η πολιτική διάσταση ξεπερνά κατά πολύ και υπερφαλαγγίζει συνταγματικά και θεσμικά τα όρια ενός «σφάλματος», του οποίου την ευθύνη έσπευσε ο Πρωθυπουργός να επιμερίσει στα δύο συγκεκριμένα στελέχη της απολύτου εμπιστοσύνης και προσωπικής του επιλογής. Οι αντισυνταγματικές και παράνομες διαστάσεις που πήρε το θέμα διερευνώνται ποινικά από τον Άρειο Πάγο και θεσμικά-πολιτικά από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες με την επανέναρξη της Βουλής.

Είναι ίσως πρόωρο να εκτιμηθούν οι σημαντικές πολιτικές επιπτώσεις καθώς η χώρα έχει εισέλθει προπολλού σε οιωνεί προεκλογική περίοδο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι στα τόσα προβλήματα – εθνικά, οικονομικά, πανδημικά, κλιματικά, ενεργειακά – που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, προστίθεται τώρα το πρόβλημα της ποιότητας της Δημοκρατίας και των θεσμών της. Η αίσθηση και η βεβαιότητα πια ότι σκοτεινοί μηχανισμοί δρουν ανενόχλητοι.

Αξιοποιούν τις σύγχρονες τεχνολογίες για να παραβιάσουν την προστασία των προσωπικών δεδομένων που αφορούν τον Πρόεδρο και συνακόλουθα τα στελέχη ενός μεγάλου πολιτικού κόμματος. Θέτουν στην προεκλογική ατζέντα και σε πρωτεύουσα θέα το θέμα «πως κυβερνάται η χώρα».

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, ανεξάρτητα από την πολιτική και κομματική τους προέλευση και κυρίως αυτών που συναθροίζονται στο χώρο του εκσυγχρονιστικού, δημοκρατικού, φιλελεύθερου και προοδευτικού κέντρου, έχει πλήρη επίγνωση και συναίσθηση του μείζονος προβλήματος που εγείρεται. Καθώς είχε εμπεδώσει την πεποίθηση ότι στην εξέλιξή της η μεταπολιτευτική μας δημοκρατία άφησε πίσω της οριστικά παρόμοιες πρακτικές, σήμερα βρίσκεται μπροστά σε ένα ντόμινο αποκαλύψεων που παίρνει και ευρωπαϊκές διαστάσεις και αφορά την ποιότητα της Δημοκρατίας.

Η συντηρητική παράταξη, που κυβερνά και διακηρυκτικά έχει μέτωπο απέναντι στην εργαλειοποίηση του κράτους και την ιδιοποίηση των θεσμών, αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο. Ένα πρόσωπο που έλκει την καταγωγή του από το παρελθόν και την παράδοση της ακραιφνούς Δεξιάς. Ο πολιτικός φιλελευθερισμός της, σημαία κατά τα άλλα του σημερινού Πρωθυπουργού, έρχεται σε απ’ευθείας σύγκρουση με την πρακτική της.

Οι δημοκρατικοί πολίτες αρνούνται να συμβιβαστούν με την ιδέα ότι το «επιτελικό κράτος» και η «μεταρρυθμιστική επαγγελία» συντηρούν και αναπαράγουν πρακτικές εξόχως αντιδημοκρατικές, αντισυνταγματικές και παράνομες.

Οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις επιβεβαιώνουν και ενισχύουν χωρίς καμιά αμφιβολία την αυτόνομη πορεία και στρατηγική του ΠΑΣΟΚ. Η πρότασή του για άλλο, ριζικά διαφορετικό πρότυπο διακυβέρνησης, αποτελεσματικό, σύγχρονο και κυρίως δημοκρατικό, δεν του επιτρέπει κανένα «συνεταιρισμό» στον οποίο το ίδιο δεν έχει πρωταγωνιστικό και καθοριστικό λόγο. Γι’αυτό και η εκλογική του στόχευση δε μπορεί να περιορίζεται με βάση δημοσκοπικές επιδόσεις. Να ανατρέψει τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς είναι ο μόνος δρόμος. Και αυτός δεν έχει ταβάνι για την εκλογική του επιρροή.

(*) Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, πρώην υπουργός]

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr