Γράφει ο Παναγιώτης Κουμουνδούρος*

Τώρα είναι η ώρα του απολογισμού, του αναστοχασμού, των συλλογικών και συντροφικών διαδικασιών που θα οδηγήσουν σε τολμηρές και ριζικές αλλαγές παντού.

Η διπλή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου έκλεισε έναν μεγάλο ιστορικό κύκλο. Πάνε σχεδόν είκοσι χρόνια από τη μέρα που ο μικρός Συνασπισμός πρωτοστάτησε στη διαδικασία συγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ ως εκλογικής συμμαχίας της πολυκερματισμένης Αριστεράς. Η γενιά της Γένοβας, που ήρθε να συναντηθεί με τη γενιά του άρθρου 16, του Δεκέμβρη, των πλατειών, του δημοψηφίσματος, των αντιφασιστικών αγώνων, βρήκε πολιτική έκφραση στον ΣΥΡΙΖΑ. Από το 2004 κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Τα πάντα άλλαξαν, η κρίση και τα Μνημόνια σάρωσαν την κοινωνία και μετασχημάτισαν με πρωτοφανή τρόπο το πολιτικό σκηνικό.

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας έδωσαν μορφή και σχήμα στην ελπίδα και έφεραν την Αριστερά στην κυβέρνηση, ένα άπιαστο όνειρο για γενιές και γενιές αριστερών, κομμουνιστών και δημοκρατικών ανθρώπων καθ’ όλη τη διάρκεια των ταραγμένων μεταπολεμικών ετών.

Η κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα έδωσε μάχες σφοδρές και άνισες με όλο το ευρωπαϊκό σύστημα λιτότητας και τους εσωτερικούς υποστηρικτές του. Υπήρξαν νίκες, ήττες, συμβιβασμοί.

  • Έγιναν λάθη σε πολλά πεδία, υπήρξαν, ωστόσο, προοδευτικές τομές και στήριξη των αδυνάμων, των εργαζόμενων, των «αόρατων», της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Έδωσε δικαιώματα στα παιδιά που γεννήθηκαν στη χώρα μας από μετανάστες γονείς. Έδωσε πρόσβαση στο ΕΣΥ σε χιλιάδες ανασφάλιστους πολίτες, προστάτεψε από τα «κοράκια» την πρώτη κατοικία. Νοικοκύρεψε τα Νοσοκομεία και έκανε προσλήψεις γιατρών και υγειονομικών σε αυτά. Προστάτεψε τα εργατικά δικαιώματα και ενίσχυσε τους ελέγχους για αυθαιρεσίες των εργοδοτών.
  • Η ήττα, του 2019 μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία ουσιαστικής ανασύνταξης και ανανέωσης προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικήσει ξανά την εξουσία με όρους ηγεμονίας. Για πολλούς λόγους, εξωγενείς, όπως η πανδημία και η μιντιακή καθεστωτική κυριαρχία της Ν.Δ., αλλά και ενδογενείς, που αφορούν ζητήματα στρατηγικής, ταυτότητας, λειτουργίας των οργανώσεων, αντιπολιτευτικής πυξίδας, στελεχιακού δυναμικού, δεν τα κατάφερε.

Το οδυνηρό αποτέλεσμα του Μαΐου επικυρώθηκε με το αποτέλεσμα της προχθεσινής κάλπης, σφραγίζοντας μια στρατηγική ήττα, κλείνοντας έναν σπουδαίο, σημαντικό και όμορφο ιστορικό κύκλο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως είναι εδώ. Δεν συνετρίβη όπως πολλοί επιδίωξαν ή έλπιζαν, από τη Δεξιά έως το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και την υπόλοιπη Αριστερά. Η επέλαση της Ακροδεξιάς, η κυριαρχία ενός ανεξέλεγκτου δεξιού καθεστώτος, η μετατροπή της Ελλάδας σε ελλειμματική Δημοκρατία ανατολικού τύπου επιβάλλουν την ανασύνταξη και την επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι μόνο εφικτή, αλλά αναγκαία προοπτική.

Ούτε λεπτό χαμένο!!!

  • Η νεοφιλελεύθερη επέλαση θα είναι άγρια και αποφασιστική. Το αποτύπωμα στην καθημερινότητα, στη φορολογία, στον μισθό, στα δικαιώματα θα είναι άμεσο και σκληρό.

Ανακύκλωση υπουργών της προηγούμενης κυβέρνησης, χρεοκοπημένα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έδωσαν αντιΣΥΡΙΖΑ διαπιστευτήρια, ακραιφνείς νεοφιλελεύθεροι, ακροδεξιοί, ειδικοί στις «δουλειές», και ο -άλλους 10 να είχαμε- Παπασταύρου. Αυτό είναι το ψηφιδωτό της κυβέρνησης που ορκίστηκε Ένα υδροκέφαλο κυβερνητικό σχήμα, 63 τον αριθμό υπουργοί, αναπληρωτές και υφυπουργοί, οι περισσότεροι στην Ιστορία της Μεταπολίτευσης, θα κληθεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα της ΝΔ-Μητσοτάκη με τις απαιτήσεις και τις συνταγές των αγορών στους φακέλου που θα παραδώσει στους υπουργούς του. Όχι αυτό που υποσχέθηκε προεκλογικά, αλλά την πραγματική ατζέντα των περικοπών στο ΕΣΥ, της απαξίωσης της δημόσιας Παιδείας, των ιδιωτικοποιήσεων, την ολοκλήρωση του οδοστρωτήρα στην εργασία και του σχεδίου Τσακλόγλου στην ασφάλιση.

Η νέα κυβέρνηση με μια πανίσχυρη εντολή δεν θα χάσει ούτε μέρα. Η νεοφιλελεύθερη επέλαση θα είναι άγρια και αποφασιστική. Το αποτύπωμα στην καθημερινότητα, στη φορολογία, στον μισθό, στα δικαιώματα θα είναι άμεσο και σκληρό καθώς σταδιακά θα εγκαταλείπεται και η λογική των επιδομάτων και των pass, αφού το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο θα σφίξει ξανά μετά τη χαλαρότητα που ακολούθησε την πανδημία και την ενεργειακή κρίση. Σε συνδυασμό με την ισχυρή Ακροδεξιά και τη φασιστική εκπροσώπηση που εκ των πραγμάτων θα ανοίξει ατζέντα Μεσαίωνα όσον αφορά τα δικαιώματα, τις αμβλώσεις, την εκκλησία, το μεταναστευτικό, το μέλλον φαντάζει ζοφερό.

Σε αυτές τις συνθήκες ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ούτε το δικαίωμα ούτε την πολυτέλεια να επαναπαυθεί. Οι αναγκαίες διαδικασίες ανασυγκρότησης, οι αλλαγές που αν δεν είναι τολμηρές και αποφασιστικές, δεν θα έχουν καμία αξία, πρέπει να γίνουν συντεταγμένα μεν, άμεσα δε. Τα συλλογικά όργανα οφείλουν να λειτουργήσουν όπως προβλέπεται και τα στελέχη του κόμματος να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Η κοινωνία δεν θα δώσει άφεση αμαρτιών ούτε θα συγχωρέσει λάθη, εγωισμούς και καθυστερήσεις.

Αγωνιστήκαμε απέναντι σε όλους και όλα, νικήσαμε, ηττηθήκαμε, αλλά είμαστε όλοι και όλες εδώ! Η μόνη υπόσχεση που δίνουμε είναι ότι θα παλεύουμε πάντα για να μείνει ζωντανή και να νικήσει «Η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο».

  • Όσο υπάρχει η αδικία και η εκμετάλλευση δεν θα πετάξουμε την ευθύνη μας, να βρισκόμαστε απέναντι τους και να προσπαθούμε να χτίζουμε έναν κόσμο που θα μας χωράει όλους και όλες.

Τιμή μας πρόεδρε που συμπορευτήκαμε μαζί σου στους πιο δύσκολους αγώνες απέναντι στους πιο σκληρούς αντιπάλους.

Σε ευχαριστούμε για όλα... Για πάντα στις καρδιές μας...

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει και θα είναι εδώ και την επόμενη μέρα.

Με τον Τσίπρα παρόντα να διασφαλίζει την ενότητα.

Χωρίς ΣΥΡΙΖΑ στο προσκήνιο το επόμενο δίπολο θα είναι ΝΔ-Ακροδεξιά. Το έχουμε ζήσει και αλλού.

Ο ουρανός

Πρώτα να πιάσω τα χέρια σου

Να ψηλαφίσω το σφυγμό σου

Ύστερα να πάμε μαζί στο δάσος

Ν’ αγκαλιάσουμε τα μεγάλα δέντρα

Που στον κάθε κορμό έχουμε χαράξει

Εδώ και χρόνια τα ιερά ονόματα

Να τα συλλαβίσουμε μαζί

Να τα μετρήσουμε ένα ένα

Με τα μάτια ψηλά στον ουρανό σαν προσευχή.

Το δικό μας το δάσος δεν το κρύβει ο ουρανός.

Δεν περνούν αποδώ ξυλοκόποι.

(Μανώλης Αναγνωστάκης)

(*) Συντονιστής ΝΕ Λακωνίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr