Γράφει ο Λευτέρης Κουσούλης* / tovima.gr

Δίπλωσε ο Αύγουστος και αυτή την εποχή, μετά τις 20 του μήνα, παραδοσιακά τα πολιτικά κόμματα προετοιμάζονται για την νέα πολιτική χρονιά που φέρνει ο Σεπτέμβριος. Οι μέρες είναι ράθυμες, αλλά οι πολιτικές και κοινωνικές ανάγκες δεν συμμερίζονται τις ανθρώπινες αδυναμίες. Απαιτητικός και φορτωμένος πλησιάζει ο Σεπτέμβριος.

Η έκθεση Θεσσαλονίκης είναι πάντα μια τυπική στον τρέχοντα πολιτικό χρόνο αρχή και παρά τη θανάσιμη συμβατικότητά της διατηρεί μια μικρή ακόμη αξία ως πολιτικό βήμα ανακεφαλαίωσης και εξαγγελιών. Αν για την Κυβέρνηση οι προετοιμασίες της πολιτικής επιστροφής μοιάζουν αυτονόητα εύκολες, για την Αντιπολίτευση το ζήτημα τίθεται με απαιτητικό τρόπο. Θα ζήσουμε από τον Σεπτέμβριο την εξαντλημένη Αντιπολίτευση που γνωρίζουμε ή με μικρή έστω ζωτικότητα , που μπορεί η ανάπαυλα του καλοκαιριού να κέντρισε, θα την δούμε με ένα πνεύμα ανησυχίας, προβληματισμού και αμφισβήτησης να επιστρέφει;

Δεν έχουν περάσει παρά μόνο δυο μήνες από τις εκλογές του Ιουνίου. Αν και εκείνη η νίκη θα έχει διάρκεια, μοιάζει η ίδια η ζωή να την απορροφά, με τα εν των μεταξύ γεγονότα να φανερώνουν δυνατότητες και αδυναμίες, με τις απαιτήσεις της καθημερινής ζωής να βαραίνουν και την αναμονή ενός δύσκολου χειμώνα να παίρνει χαρακτηριστικά βεβαιότητας. Μέσα σε αυτή τη συνθήκη η Αντιπολίτευση καλείται να προετοιμασθεί για τις κοινωνικές και πολιτικές ανάγκες που μέρα με την μέρα θα βαραίνουν.

Τα σημάδια δείχνουν ότι αυτή η προετοιμασία θα καθυστερήσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει σε εκλογή νέας ηγεσίας. Μια σημαντική εξέλιξη ασφαλώς. Όσο όμως και τα πρόσωπα να παίζουν πρωτεύοντα, ανάλογα με τις δυνατότητές τους, ρόλο, οι συνθήκες , οι διαμορφωμένες συνθήκες, έχουν τον τελευταίο λόγο. Πλην αν τα πρόσωπα, σε μια δεδομένη κρίσιμη στιγμή, όπως η σημερινή ως προς τον συγκεκριμένο χώρο, στραφούν εναντίον της διαμορφωμένης συνθήκης, αμφισβητήσουν τη βάση της ύπαρξής της και επιχειρήσουν να την αναιρέσουν, αφήνοντας πίσω τους αυτό που υπήρξε και διεκδικεί την επιβίωσή του, έστω ως συρρικνωμένο αντίγραφο του παλαιού εαυτού του. Δεν μοιάζει μια σοβαρή προετοιμασία για αυτό, ως πολιτική επεξεργασία, να βρίσκει θέση στον ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζουμε.

Θα μπορούσε δίπλα σε αυτή τη συντηρητική άποψη, που πιστεύει ότι στην πολιτική ό,τι έχει αφήσει πίσω της η ιστορία μπορεί να προλάβει τον χαμένο χρόνο χωρίς αυτοκατάργηση αυτού που ηττήθηκε, το ΠΑΣΟΚ να προετοιμασθεί σοβαρά, να μπει στην πολιτική δοκιμασία μια πολιτικής επεξεργασίας πάνω στον ίδιο του τον εαυτό, τις δυνατότητες και τα όριά του, σε μια εποχή που είναι πίσω μας και δεν θα ξαναδούμε.

Εκεί που οι πρωταγωνιστές μεταθέτουν τις προετοιμασίες για ένα αόριστο μέλλον, οι πραγματικές συνθήκες αμείλικτα το προπαρασκευάζουν. Η ορμητική κίνησή του θα τους πάρει μαζί της και μάλιστα απροετοίμαστους.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr