Γράφει ο Γεώργιος Μουζόπουλος*

Η ΝΔ αντιμετωπίζοντας επιτυχώς τις νέες προκλήσεις των καιρών, μέσα από μία τολμηρή διαδικασία κατάφερε να διευρύνει την εκλογική και πολιτική της απήχηση, κάνοντας μία έξυπνη μετακίνηση προς τον χώρο του πολιτικού κέντρου.

Πλέον η ΝΔ εμφανίζεται σε ρόλο σωτήρα. Τα τελευταία χρόνια δρα ως «Κιβωτός του Νώε» που ανοίγει διάπλατα τις πόρτες στους πολιτικά και ιδεολογικά άστεγους, σε αυτούς που αναζητούν ευκαιρίες πολιτικής καριέρας με μεταγραφή, σε αυτούς που πιστεύουν ότι ο μητρικός τους πολιτικός χώρος θα αργήσει να πάρει στα χέρια του την εξουσία ξανά και στρέφονται στο γρήγορο και σίγουρο δρόμο! Μάλιστα, σε αυτούς η ΝΔ παρέχει επιβράβευση, δίνοντας σημαντικά προνόμια, όπως είναι η πολυπόθητη υπουργοποίηση και η κυβερνητική αξιοποίηση. Με αυτό τον τρόπο χτίστηκε σιγά-σιγά ο κεντροδεξιός πύργος της Βαβέλ, με σκοπό να φτάσει όσο γίνεται πιο ψηλά, έτσι ώστε να μην απειλείται, χτίζοντας όμως πάνω σε θεμέλια αλαζονείας!

Όμως η διεύρυνση της ΝΔ δεν έχει επιτευχθεί από την ενοποίηση πολλών πολιτικών χώρων μαζί, αλλά από την αποδοχή πολιτικών στελεχών που προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους! Άλλωστε η ενοποίηση πολιτικών χώρων είναι γεγονός πολιτικά ανέφικτο και πολιτικά ανεπιθύμητο από πολλούς. Την συμφέρει την ΝΔ ο κατακερματισμός του δεξιού πολιτικού χώρου σε μικρά κομματίδια της τάξης του 3-5% που δεν μπορούν να ορθώσουν ανάστημα. Επίσης την συμφέρει και ο κατακερματισμός της αριστεράς. Διαίρει και βασίλευε είναι ο σκοπός!

Ένας κατακερματισμός της αριστεράς που είναι ορατός ιδιαίτερα τώρα που απειλείται η ενότητα του Σύριζα, μετά την αλλαγή προέδρου. Ο κατακερματισμός της αριστεράς θα εδραιώσει την ΝΔ στην κορυφή? Το σκεπτικό αυτό ταλανίζει το μυαλό όσων οραματίζονται την Μεγάλη Αριστερά, μέσα από την ενοποίηση του προοδευτικού χώρου. Δεν είναι τυχαία η δήλωση του προέδρου του Σύριζα: “Είμαι θαυμαστής του Άρη Βελουχιώτη και παλαιότερα το 2009 ψήφισα ΠΑΣΟΚ”. Στοχεύει στη διεύρυνση του αριστερού προοδευτικού χώρου συμπεριλαμβάνοντας τμήμα του ΚΚΕ, του Σύριζα και του ΠΑΣΟΚ. Αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι: “Μπορούν να συνυπάρξουν όλοι αυτοί μαζί για να αντιμετωπίσουν από κοινού την ΝΔ”? Μπορούν δηλαδή να φτιάξουν έναν πύργο της Βαβέλ στο κεντροαριστερό οικόπεδο? Αυτό φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο!

Παρόλο που αρκετοί ερμήνευσαν το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών ως μια ευκαιρία συμμαχίας των προοδευτικών δυνάμεων προκειμένου να νικήσουν τον κοινό εχθρό, συγκροτώντας ένα αντι-ΝΔ μέτωπο, προσωπικά πιστεύω ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι! Δύσκολα μπορούν να συνυπάρξουν κόμματα μαζί!

Στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών υπήρχε ένα σαφές δίλημμα και πάντα ο Έλληνας εκφράζεται αντιδραστικά στα διλήμματα. Θυμόμαστε το δίλημμα του 2015 που ο ελληνικός λαός απάντησε “ΟΧΙ”. Εξάλλου κουβαλάμε στο DNA την λέξη ¨ΟΧΙ”. Αν το δίλημμα στο β’ γύρο ήταν ΝΔ ή αντι-ΝΔ, να μην ψηφίσουμε το μακρύ χέρι του Μαξίμου, όπως ενθάρρυνε τον κόσμο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τότε ο κόσμος επέλεξε αντιδραστικά αντι-ΝΔ. Δεν είναι λίγα αυτά που έχουν συμβεί αθροιστικά στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό, με το δυστύχημα στα Τέμπη, τις φωτιές στην Εύβοια και τον Έβρο, τις πλημμύρες στην Θεσσαλία. Εκτός από τους μεγάλους Δήμους, η ΝΔ ήπιε το πικρό ποτήρι και στις περιοχές όπου συμμετείχαν στελέχη της ΝΔ, αλλά δεν είχαν το επίσημο χρίσμα. Επιπλέον για την ήττα της ΝΔ φταίει και η αλαζονεία που εκφράστηκε με αποχή! Είπαμε ο κεντροδεξιός πύργος της Βαβέλ χτίζεται με αλαζονεία! Το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών διαβάζεται κυρίως ως ήττα της ΝΔ και όχι ως νίκη κάποιας άλλης κομματικής παράταξης. Μπορείς να μιλήσεις για νίκη προσώπων, αλλά όχι για νίκη κόμματος! Το δίλημμα που τίθεται στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών δεν είναι το ίδιο με τον α΄ γύρο, ούτε με αυτό των εθνικών εκλογών. Ειδικά στις εθνικές εκλογές ο ψηφοφόρος ψάχνει τον καλύτερο ή τον λιγότερο κακό! Άρα στις εθνικές εκλογές θα πρέπει να υπάρχουν υποψήφιοι που θα αποτελέσουν την καλύτερη εναλλακτική λύση!

Όταν λοιπόν είναι απλό το δίλημμα τότε και η απόφαση είναι πιο εύκολη! Το να μαζέψεις όμως όλο το αντι-ΝΔ μέτωπο μαζί σε έναν πολιτικό χώρο και να το εκφράσεις στις εθνικές εκλογές είναι δύσκολο. Όταν το δίλημμα είναι πολυδιάστατο όπως ΝΔ, Σύριζα, ΠΑΣΟΚ ή ΚΚΕ ή άλλα, τότε το αντι-ΝΔ μέτωπο μοιράζεται και δεν είναι ενιαίο.

Ας υποθέσουμε όμως ότι επιχειρείται να χτιστεί ένας πύργος της Βαβέλ στο κεντροαριστερό οικόπεδο, τότε τι θα συμβεί; Εγγυάται κανείς ότι θα νικήσουν την ΝΔ; Πόσο εύκολο είναι να μην αποδυναμωθούν τα κεντροαριστερά κόμματα, αφού ήδη γνωρίζουμε από τις εθνικές εκλογές ότι στις τάξεις τους έχουν πολλούς ψηφοφόρους που δεν θέλουν συνεργασίες. Να θυμίσω ότι το 30% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ ήθελε συνεργασία με την ΝΔ, ένα άλλο 30% συνεργασία με τον Σύριζα και το 40% ήθελε αυτόνομη πορεία; Τι θα γίνει αν το ΠΑΣΟΚ συνεργαστεί με τον Σύριζα; Μήπως ένα ποσοστό θα φύγει για αλλού και ένα άλλο θα αράξει στον καναπέ; Μήπως κάποιοι που έφαγαν ψωμί από το ΠΑΣΟΚ, αλλά το απαρνήθηκαν πριν λαλήσει ο πετεινός (να δοθεί το σύνθημα) και τώρα περιμένουν αυτή την στιγμή για να φύγουν και να έχουν άλλοθι; Είναι λύση να χτίσουμε έναν κεντροαριστερό πύργο της Βαβέλ όπου θα μιλάνε διαφορετικές γλώσσες και θα επικρατεί σύγχυση; Ήδη στον κεντροδεξιό πύργο της Βαβέλ υπάρχει σύγχυση, λόγω των διαφορετικών γλωσσών που ακούγονται, γιατί οι λαϊκοί δεξιοί της ΝΔ αναμένεται να ξεσηκωθούν και να εκφραστούν, ιδίως τώρα που συνέβη η πρώτη ρωγμή με τις αυτοδιοικητικές εκλογές!

Για αυτό λέμε ότι δεν είναι βιώσιμος ένας κεντροαριστερός πύργος της Βαβέλ! Απεναντίας χρειάζονται συναινέσεις στη βάση, στην κοινωνία και μετά να χτιστεί το πολιτικό όραμα! Είναι έτοιμος ο κόσμος να συσπειρωθεί και να ενωθεί κάτω από έναν κοινό εκφραστή? Ποιος όμως θα το οργανώσει? Όσο υπάρχουν προσωπικές φιλοδοξίες αυτό είναι δύσκολο! Όσο υπάρχουν γενιές που μεγάλωσαν με κομματικές ιδέες, είναι δύσκολο! Επομένως θα πρέπει να ωριμάσουν οι συνθήκες και οι συνθήκες ωριμάζουν είτε απότομα με μετεκλογικές συνεργασίες, είτε με την κυβερνητική φθορά! Αντιλαμβανόμαστε ότι κανένας δεν θέλει να χάσει την δύναμή του προεκλογικά και για αυτό δεν μιλάει για συνεργασίες! Η μετεκλογική όμως συνεργασία εμπεριέχει την εξαπάτηση των πολιτών, όταν δεν έχει ακουστεί προεκλογικά! Εντύπωση κάνει που στελέχη του Σύριζα ζητούν συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ από τώρα! Το κάνουν γιατί χάνονται και αναζητούν σωσίβιο ή δεν θέλουν τον κατακερματισμό της αριστεράς που θα δώσει το φιλί της ζωής στην ΝΔ? Μήπως πιστεύουν ότι μια δεύτερη ρωγμή στις Ευρωεκλογές θα φέρει την γκρίνια στον κεντροδεξιό πύργο της Βαβέλ και θα πληγωθεί το ηθικό της ΝΔ, οπότε θα ανοίξει ο δρόμος για την νίκη του αντι-ΝΔ μετώπου;

Θεωρώ ότι θα πρέπει να αναζητήσουμε πιο ευρείες και έντιμες λύσεις αλλού! Πρέπει ο κόσμος να έρθει σε αυτόν που έχει ρεαλιστικές και βιώσιμες κοινωνικές προτάσεις, που επηρεάζουν την τσέπη του, την υγεία του, την μόρφωσή του! Πρέπει να ξεσηκωθεί το μετριοπαθές αντι-ΝΔ μέτωπο που βρίσκεται στον καναπέ και ψάχνει τον εκφραστή του, διότι δεν του φτάνει μόνο να είναι αντι-ΝΔ, θέλει το κάτι άλλο, θέλει τον καλύτερο, θέλει τον άφθαρτο! Εκεί πρέπει να μιλήσει το ΠΑΣΟΚ, στο χωράφι, στο χώρο εργασίας, στην εκπαίδευση, στο πανεπιστήμιο, στην περίθαλψη! Όπως διείσδυσε στην κοινωνία με την εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών, πρέπει να διεισδύσει σε κάθε κοινωνική πτυχή, στα σωματεία, στους συλλόγους και αυτό είναι η έξυπνη κίνηση... αρκεί τα στελέχη του να μην το απαρνηθούν προκειμένου να σώσουν την καρέκλα τους (πριν αλέκτορα φωνήσαι, τρις απαρνείσαι με)! Σε όλους αυτούς θα πρέπει να είναι κοντά το ΠΑΣΟΚ... και όσοι πιστοί προσέλθετε…. και εγένετο φως!

(*)Πολιτικό Στέλεχος ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr