Γράφει ο Γεώργιος Μουζόπουλος*

Τα περιστατικά κακοποίησης, αλλά και δολοφονικών επιθέσεων κατά των γυναικών στα πλαίσια ενδοοικογενειακής βίας πληθαίνουν. Η πολιτεία δεν θα πρέπει να παραμείνει απλός θεατής! Το κουμπί πανικού, πάνω στον πανικό δεν προλαβαίνει να σώσει!

Προτείνεται η αλλαγή νομικού πλαισίου, όπου η καταγγελία της γυναίκας θα αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα. Η σύσταση για επιβολή κυρώσεων στον θύτη είναι μια ξεπερασμένη τακτική που δεν αποτρέπει το έγκλημα.

Με την καταγγελία της γυναίκας ότι έχει πέσει θύμα κακοποίησης, θα πρέπει η αστυνομία να τοποθετεί ειδικό βραχιολάκι εντοπισμού στο θύμα και στον θύτη. Η γυναίκα θα πρέπει στη συνέχεια να στηρίζεται είτε από κοινωνικές δομές, είτε από την οικογένειά της έτσι ώστε να νιώσει ικανή να φύγει από το σπίτι. Όταν ο δράστης την πλησιάζει σε κοντινή απόσταση, τότε από το ειδικό βραχιολάκι θα ακούγεται ηχητικό σήμα κινδύνου (μόνο στο θύμα) που θα προειδοποιεί το θύμα, αλλά και θα ενημερώνει την αστυνομία, για να ξέρει η γυναίκα έγκαιρα να ζητήσει βοήθεια!

Με παρόμοιο τρόπο μπορούν να προστατευτούν και τα ανήλικα κορίτσια στα διάφορα κέντρα διασκέδασης. Με την είσοδο των κοριτσιών στο κέντρο διασκέδασης, τοποθετείται ειδικό βραχιολάκι σε κάθε μέλος της παρέας. Το βραχιολάκι θα βγάζει ηχητικό σήμα και θα στέλνει μήνυμα στους υπεύθυνους του κέντρου, όταν τουλάχιστον δυο βραχιολάκια δεν είναι μαζί σε κοντινή απόσταση. Αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο μόνο του δεν θα μπορεί να απομακρυνθεί από την παρέα του (π.χ. δεν θα μπορεί μόνο του να πάει στην τουαλέτα). Με αυτόν τον τρόπο θα είναι πάντα δύο άτομα μαζί, οπότε αυτό αποτρέπει τον κίνδυνο ή αν οτιδήποτε συμβεί, το ένα από τα δύο άτομα θα προλάβει να πατήσει το κουμπί ειδοποίησης των υπεύθυνων του κέντρου!

Η τεχνολογία υπάρχει, το θεσμικό πλαίσιο θα πρέπει να υπάρξει! Αυτό είναι μεταρρύθμιση!

Υ.Γ. Η παρούσα επιστολή έχει σταλεί στο γραφείο του Πρωθυπουργού και στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

(*) Ορθοπαιδικός Χειρουργός Νοσ. Σπάρτης, Αναπληρωματικός Βουλευτής ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Ν. Λακωνίας

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr