ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Ο Κυριάκος Βελόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης έθεσε στους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Ανάπτυξης και Τροφίμων ερώτηση για τη ρύπανση των ρεμάτων από κατσίγαρο στην Πελοπόννησο.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Ρύπανση των ρεμάτων από κατσίγαρο παρατηρείται, το τελευταίο διάστημα, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με τις καταγγελίες να φτάνουν σωρηδόν τις τελευταίες μέρες στα γραφεία των αρμοδίων υπηρεσιών. Κατά τα λεγόμενα των αρμοδίων, οι εν λόγω καταγγελίες διαβιβάζονται στον εισαγγελέα. Παράλληλα, οι αρμόδιες υπηρεσίες - με βάση τις καταγγελίες αυτές- διενεργούν αυτοψίες και εφόσον διαπιστωθεί ότι είναι βάσιμες και υφίσταται θέμα ρύπανσης, τα πρόστιμα θα είναι βαρύτατα. Ο κατσίγαρος έχει την ιδιαιτερότητα να ρυπαίνει ανεπανόρθωτα τον υδροφόρο ορίζοντα, ενώ η πλήρης επεξεργασία του απαιτεί σύγχρονη μέθοδο επεξεργασίας των λυμάτων των ελαιοτριβείων και βασίζεται στη χρήση μεμβρανών (υπερδιήθηση, νανοδιήθηση, αντίστροφη όσμωση). Ωστόσο, είναι μία ιδιαίτερα κοστοβόρα διαδικασία, ειδικά για τα ελαιοτριβεία μικρής δυναμικότητας. Παρ’ όλα αυτά, εφευρέτης από την Ιεράπετρα της Κρήτης ανακυκλώνει τον κατσίγαρο των ελαιουργείων μέσω της κατασκευής ενός εξελιγμένου κομποστοποιητή, όπου έρχεται ο κατσίγαρος απευθείας από το ελαιουργείο, περνά μέσα από τα ειδικά φίλτρα, μένει η ψίχα της ελιάς για την παραγωγή ζωοτροφών και παράγεται υγρό λίπασμα (ο χούμος), που θα χρησιμοποιείται για τη φυσική και όχι τη χημική θρέψη των καλλιεργειών, ώστε να αποδίδουν μεγαλύτερη, ποιοτικότερη, πιο γευστική και πιο υγιεινή παραγωγή (βλ.: https://www.neakriti.gr/article/kriti/lasithi/1558062/ierapetritis-efeuretis-anakuklonei-ton-katsigaro-ton-elaiourgeion/ )

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1. Αν, όντως, ευσταθούν οι καταγγελίες, για ρύπανση των ρεμάτων στην Πελοπόννησο από κατσίγαρο, ποιες είναι οι εναλλακτικές προτάσεις, προκειμένου να δρομολογηθεί η κατάλληλη λύση σωστής επεξεργασίας των λυμάτων των ελαιοτριβείων εκεί;

2. Προτίθεσθε να αξιοποιήσετε την πρακτική λύση ανακύκλωσης του κατσίγαρου, που έχει ήδη εφαρμόσει ο ανωτέρω αναφερόμενος εφευρέτης από την Ιεράπετρα της Κρήτης, ώστε τα ελαιοτριβεία της Πελοποννήσου, ακολουθώντας τις μεθόδους του, να επιτύχουν απορρύπανση και ανατροφοδότηση του φυτικού και ζωϊκού κεφαλαίου στην περιοχή τους;»

Ειδήσεις σήμερα:

Χριστούγεννα αλά... Αυστραλία στο Ναύπλιο!

Σοκ! Κατέρρευσε μπαλκόνι στο Ναύπλιο παρασύροντας ηλικιωμένη γυναίκα!

Τα νέα κρούσματα στην Πελοπόννησο δεν είναι ούτε πολλά, ούτε λίγα

«Καλικαντζάρια» περιφέρονται τη νύκτα στην Αμαλιάδα!